Η ανοιχτή επιστολή υπογράφεται από τον Δρ. Ιωάννη Τσιπουρίδη, Πρόεδρο του Δ.Σ της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας και Εκδότη Ανεμολογίων.

Διαμαρτυρία ΕΛΕΤΑΕΝ προς την ΕΡΤ3

Διαβάστηκε από 1712 αναγνώστες -

Την θλίψη και την αγανάκτηση της εκφράζει η ΕΛΕΤΑΕΝ με επιστολή της προς την ΕΡΤ3 για την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο Ασκός του Αιόλου».

 
 
Επιστολή διαμαρτυρίας προς την ΕΡΤ3, για την προ ημερών προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο ασκός του Αιόλου», απέστειλε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).
Η ανοιχτή επιστολή υπογράφεται από τον Δρ. Ιωάννη Τσιπουρίδη, Πρόεδρο του Δ.Σ της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας και Εκδότη Ανεμολογίων, ο οποίος εκφράζει την θλίψη και την αγανάκτησή του για την προβολή του εν λόγω ντοκιμαντέρ, το οποίο –μεταξύ άλλων- χαρακτηρίζει ως προπαγανδιστικό και σκοταδιστικό.
Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή διαμαρτυρίας:
 «Αξιότιμε Κύριε  Διευθυντά,
Με θλίψη και αγανάκτηση παρακολουθήσαμε χθες το γνωστό σε εμάς, προπαγανδιστικό και σκοταδιστικό ντοκιμαντέρ «Ο ασκός του Αιόλου», να προβάλλεται στο κανάλι σας. Ξεχειλίζοντας από τεχνοφοβία το συγκεκριμένο «δημιούργημα» κινείται στο, γνωστό στον κλάδο μας, λαϊκιστικό άξονα της ενεργοποίησης του κοινωνικού αυτοματισμού με την άκριτη ενοχοποίηση της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας. Προσπαθεί να επηρεάσει το θεατή με σαφέστατα υπονοούμενα για την ηθική ακεραιότητα και τη νομιμότητα των πράξεων των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και να απαξιώσει έτσι στα μάτια της κοινής γνώμης την αιολική ενέργεια.
Η σκοπιμότητα των «δημιουργών» του ντοκιμαντέρ μας ξεπερνάει και σε τελευταία ανάλυση δεν μας αφορά, παρά τις εκτιμήσεις που  μπορούμε να έχουμε για αυτή. Η σκοπιμότητα όμως της προβολής του από ένα - κρατικό μάλιστα - κανάλι μας ενδιαφέρει πολύ και θα επιθυμούσαμε να μας την εξηγήσετε.
Πώς επιλέξατε να προβάλετε αυτό το ντοκιμαντέρ;
Το παρακολούθησε κάποια ομάδα ειδικών του καναλιού σας και έκρινε ότι παρουσιάζει αντικειμενικά το θέμα του και επομένως ο τηλεθεατής έχει επαρκή στοιχεία να κρίνει; Αν όντως το παρακολούθησε κάποιος ή κάποιοι πριν το προβάλλετε, προβληματίστηκε για την πρωτοφανή μονομέρεια και ανισορροπία στην παρουσίαση του θέματος; Από την ουσιαστικά απουσία αντιλόγου; Και αν ναι, τι έκανε; Σας το ανέφερε προφορικά; Συνέταξε κάποια έκθεση; Ενημέρωσε κάποιον;
Ρωτήσατε κάποιον ειδικό να σας ενημερώσει για την αιολική ενέργεια;
Να σας ενημερώσει για τη σημασία της αιολικής ενέργειας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;
Για τη σημασία της αιολικής ενέργειας στην επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας;
Κατά την ταπεινή επιστημονική μας άποψη, κ. Διευθυντά, το ντοκιμαντέρ που προβάλλατε στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης, είναι μνημείο σκοταδισμού και προϊόν ιδεοληψιών και πλήττει άδικα την Αιολική Ενέργεια και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας γενικότερα, οι οποίες αποτελούν κατά πλανητική ομολογία, το κυριότερο όπλο στη φαρέτρα αντιμετώπισης και αναχαίτισης της κλιματικής αλλαγής.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν οι «δημιουργοί» είχαν εξ αρχής αυτό τον «πολιτικό» στόχο ή αν κινήθηκαν με άλλα κίνητρα που δεν επιτεύχθηκαν με αποτέλεσμα να καταλήξουν σε αυτή την επίθεση. Όπως είπαμε δεν μας αφορά. Θα θέλαμε όμως να προβληματιστείτε για το εξής: το ντοκιμαντέρ πλήττοντας την αξιοπιστία και ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λόμπυ των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας. Το είχατε συνειδητοποιήσει αυτό; Σας αφήνει αδιάφορο;
Επειδή μας είναι αδύνατο να πιστέψουμε ότι ένα τηλεοπτικό κανάλι και μάλιστα κρατικό θα συμμετείχε έστω και άθελα του σε τέτοια παραπληροφόρηση, σας καλούμε να αποκαταστήσετε την αλήθεια προσφέροντας στην Αιολική ενέργεια ίδιους και ίσους όρους παρουσίασης της επιστημονικής και μόνο αλήθειας η οποία είναι η κάτωθι:
Η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η επίτευξη μιας οικονομίας μηδενικού άνθρακα είναι πλέον παγκόσμιος μονόδρομος και γι αυτό η Ελλάδα οφείλει να καταφέρει να αξιοποιήσει το μοναδικό πλούτο που η Αιολική ενέργεια, αλλά και η Υδροηλεκτρική ενέργεια, η Ηλιακή ενέργεια, η Γεωθερμία, η Βιομάζα, με τις οποίες είναι προικισμένη η Ελλάδα, μπορούν να προσφέρουν στη χώρα μας, δηλαδή ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική, αληθινή παραγωγική ανασυγκρότησή και έξοδο από την κρίση, μέσα από την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος που μπορεί να υπάρξει από πηγές ενέργειας, μια και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη
Παρέχουν ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού
Προστατεύουν το άμεσο περιβάλλον
Καταπολεμούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο της ανθρωπότητας, την κλιματική αλλαγή και επομένως πρωτίστως προστατεύουν τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και τις φτωχότερες χώρες,
με εκτίμηση,
Δρ. Ιωάννης Τσιπουρίδης
Πρόεδρος ΔΣ Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας - ΕΛΕΤΑΕΝ
Εκδότης Ανεμολογίων».
 
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ