Την επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας συνέταξε ο Πρόεδρος της ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε., Βασίλης Τοιχομίδης

Διευκρινίσεις αυτονόμησης

Διαβάστηκε από 13198 αναγνώστες -

Με αφορμή τον "θόρυβο" που προκλήθηκε για το θέμα τοποθέτησης αυτόνομης μονάδας θέρμανσης σε διαμέρισμα πολυκατοικίας ή την αυτονόμηση διαμερίσματος από την κεντρική, η Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας τοποθετείται επ αυτού.

 
 Mε επιστολή που συνέταξε ο Πρόεδρος της ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε., Βασίλης Τοιχομίδης, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη αναφέρει τα εξής σχετικά με το μείζον θέμα:
 
Με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του νόμου 4447/2016 με θέμα «Χωροταξικός σχεδιασμός – Βιώσιμη ανάπτυξη και άλλες διατάξεις», η Ένωση παραθέτει την άποψή  της σε σχέση με το άρθρο 39 , το οποίο φαίνεται να θεσπίζει (προστιθέμενο στην § 7 του άρθρου 11 του ν. 4342/2015) κατ αρχήν το δικαίωμα σε χρήστες διαμερισμάτων να εγκαταστήσουν σύστημα ανεξάρτητης θέρμανσης από εκείνο της κεντρικής εγκατάστασης, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
 
Η «Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας», εδώ και πολλά χρόνια τάσσεται θετικά προς την παροχή δυνατότητας ανεξαρτητοποίησης των διαμερισμάτων, στην παροχή και χρήση θέρμανσης αυτών.

Από την αρχή της κρίσης το 2009, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία λόγω της οικονομικής δυσχέρειας άλλων ενοίκων της πολυκατοικίας, ή και της αδυναμίας λήψης κοινής απόφασης, καθίστανται όμηροι της οικονομικής αυτής ανέχειας με συνέπεια να στερούνται του κοινωνικού αυτού στοιχειώδους, κατά τα άλλα αγαθού.
Η υποταγή τελικά χρηστών διαμερισμάτων στη συλλογική αυτή στέρηση, τους αναγκάζει να καταφεύγουν σε λύσεις ανθυγιεινές και πρακτικά αναποτελεσματικές (π.χ. ξυλόσομπες) και αντιοικονομικές (π.χ. ηλεκτρικές θερμάστρες).

Η πραγματική αυτή κατάσταση της «συλλογικής» κατάργησης της λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης δεν είναι μόνο ότι προσομοιάζει (δυστυχώς) με τριτοκοσμικές συνθήκες καθημερινής διαβίωσης, αλλά ενέχει και την αυταρχική επιβολή της υποχρέωσης να υποταχθούν όλοι οι χρήστες των διαμερισμάτων στο καθεστώς της στέρησης της θέρμανσης έστω και εάν αυτή αποτελεί για ορισμένους από αυτούς απόλυτη και πρωταρχική αναγκαιότητα (έναντι της ενδεχόμενης στέρησης άλλων αγαθών) λόγω της συμβίωσης με ηλικιωμένους, με ασθενείς, με ανήλικα παιδιά κ.λπ.

Το μέχρι πριν την ψήφιση του νόμου 4447/2016 καθεστώς χρήσης της κεντρικής θέρμανσης στις πολυκατοικίες απαγόρευε την ανεξαρτητοποίηση ενός διαμερίσματος, πλην της περίπτωσης της ανεξαρτητοποίησης με λέβητα φυσικού αερίου, οπότε αρκούσε το 50%+1.
 
Οι μοναδικοί λόγοι που ενδεχόμενα θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την κρίση του νομοθέτη της απαγόρευσης της ανεξαρτητοποίησης είναι αποκλειστικά τεχνικοί:

1. Τα θερμαινόμενα διαμερίσματα προσφέρουν δωρεάν θερμότητα στα γειτνιάζοντα μη
θερμαινόμενα διαμερίσματα.
2. Ο βαθμός απόδοσης του λέβητα μειώνεται όσο μειώνονται οι ανάγκες θέρμανσης των
διαμερισμάτων που του αναλογούν.
 
Ως προς τον πρώτο λόγο, τα διαμερίσματα των οποίων οι χρήστες θέλουν να
ανεξαρτητοποιηθούν στην συντριπτική πλειονότητα θα προσφέρουν παρά θα δέχονται
θερμότητα από τα γειτονικά.
 
Ως προς τον δεύτερο λόγο, η μείωση του βαθμού απόδοσης της κεντρικής εγκατάστασης που προκύπτει από την ανεξαρτητοποίηση ενός διαμερίσματος θα είναι σε κάθε περίπτωση πολύ μικρότερη από αυτή που συντελείται όταν ένα σύστημα κεντρικής θέρμανσης μετατρέπεται σε σύστημα αυτονομιών.
Εφόσον λοιπόν το δεύτερο, αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα βασικό μέσο εξοικονόμησης ενέργειας, θα ήταν οξύμωρο να επικαλείται κάποιος την μείωση του βαθμού απόδοσης την οποία επιφέρει η ανεξαρτητοποίηση ενός διαμερίσματος.

Εν κατακλείδι, η λειτουργική ανεξαρτητοποίηση ενός διαμερίσματος από την αδρανή ή υπολειτουργούσα ή αντιοικονομική κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας, υπό τις παρούσες – δυστυχώς μόνιμες πλέον – συνθήκες φτώχιας και εγκατάλειψης, θα προσφέρει στους χρήστες του το βασικό αγαθό της θέρμανσης, χωρίς να αποστερεί από τους υπολοίπους κάποιο αγαθό ή να βλάπτει τα δικαιώματά τους.
Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη διάταξη θα ευνοήσει εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες διαμερισμάτων πολυκατοικιών.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε. συμπληρώνει:
“ Η Ένωσή μας είναι κατ αρχήν θετική στο πνεύμα του νέου νόμου. Παρά ταύτα, προκειμένου να θεμελιωθεί πραγματικά το δικαίωμα όσων θέλουν να «ανεξαρτητοποιηθούν» θα πρέπει να ψηφιστούν και άλλοι εφαρμοστικοί νόμοι, οι οποίοι θα ρυθμίζουν όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις και εξαιρέσεις.”

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ