ΕΛΕΤΑΕΝ: Προς όφελος των καταναλωτών οι ρυθμίσεις

Για την αποκατάσταση μιας αδικίας, κάνει λόγω η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, στην ανακοίνωσή της για τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τον ειδικό λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΛΕΤΑΕΝ:

«Η αποκατάσταση μιας αδικίας. Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, σημειώνουμε τα εξής:
Οι ρυθμίσεις αυτές είναι σε όφελος των καταναλωτών. Επί πολλά χρόνια στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συντελείτο μια τεράστια αδικία σε βάρος των καταναλωτών και των παραγωγών καθαρής ενέργειας από εκμετάλλευση Α.Π.Ε., κάτι που η ΕΛΕΤΑΕΝ υπενθύμιζε κατ΄ επανάληψη με Δελτία τύπου και αρθογραφία.
Οι προμηθευτές όλα αυτά τα χρόνια κατέβαλαν στον Ειδικό Λογαριασμό ένα ποσό κατά πολύ μικρότερο από το οικονομικό όφελος που απολάμβαναν χάρη στην λειτουργία των αιολικών πάρκων (και των ΑΠΕ γενικότερα). Για παράδειγμα, τα αιολικά πάρκα συντελούν στη διαμόρφωση μιας  χαμηλής οριακής τιμής συστήματος με την οποία προμηθεύονται την ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό οδηγούσε σε μειωμένα έσοδα του ΛΑΓΗΕ και ήταν ουσιαστικά μία από τις  βασικές αιτίες του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού.
Οι κυβερνήσεις, αρνούμενες να αποδεχτούν την απλή πραγματικότητα, αντιμετώπιζαν μέχρι σήμερα το έλλειμμα αυτό είτε με αναδρομικές περικοπές σε βάρος των παραγωγών είτε με αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν απευθείας οι καταναλωτές.
Όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση του νόμου 4414/2016  «....ο τρόπος συμμετοχής των ΑΠΕ στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό, όπως αυτός εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, οδηγεί στη διαμόρφωση μίας Οριακής Τιμής (ΟΤΣ) η οποία προκύπτει μειωμένη. Η μείωση αυτή δεν λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό της αξίας της ενέργειας που χρεώνονται οι Προμηθευτές για την κατανάλωση των Πελατών τους, με φυσικό επακόλουθο τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ από τη συμμετοχή των εκπροσώπων φορτίου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να μην ενσωματώνουν τις επιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου».
Επιτέλους, λοιπόν, σήμερα, αποκαθίσταται αυτή η αδικία. Έτσι από εδώ και πέρα το ποσό που θα καταβάλλεται θα αντανακλά καλύτερα την πραγματική οικονομική αξία της προσφοράς των αιολικών εγκαταστάσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εκτός από τη τεράστια συνεισφορά τους στην προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, είναι και οικονομικά συμφέρουσες.
 Η Πολιτεία, με την ενεργή υποστήριξη ΟΛΩΝ, θα πρέπει να πάρει εκείνα τα μέτρα που θα ανοίξουν τον δρόμο στη μεγαλύτερη και ταχύτερη δυνατή ανάπτυξη και εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ταυτόχρονα θα ακυρώσουν τις προσπάθειες εκείνων που, ακόμη και σήμερα με την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της στο «και πέντε», προσπαθούν να βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη τους.
Για την ΕΛΕΤΑΕΝ
Δρ. Ιωάννης Τσιπουρίδης
Πρόεδρος Δ.Σ.»
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ