Η Ελλάδα προσπαθεί για την εξασφάλιση ενός νέου πιο ευνοϊκού συμβολαίου προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ώστε η προστασία για τα ελληνικά νοικοκυριά να συνεχιστεί και το 2022.

Η Ελλάδα προσπαθεί για την εξασφάλιση ενός νέου πιο ευνοϊκού συμβολαίου προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ώστε η προστασία για τα ελληνικά νοικοκυριά να συνεχιστεί και το 2022.

Ελλάς, Ρωσία συμμαχία;

1.355 επισκέψεις στο άρθρο

Με αγωνία περιμένουν οι Έλληνες καταναλωτές τις δηλώσεις των ηγετών της Ελλάδας και της Ρωσίας, σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί η τιμή του φυσικού αερίου για το 2022.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, συναντήθηκε χθες στην Αγία Πετρούπολη με τον πρόεδρο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, με κύριο θέμα συζήτησης τη συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα και βέβαια τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου προς τη χώρα μας.

Kοινοποίησε το »


Αξίζει να σημειωθεί ό,τι σύμφωνα με ρεπορτάζ του energypress.gr, η Gazprom, στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του φετινού έτους, προέβη σε εξαγωγή άνω των 3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου στη χώρα μας, δηλαδή ποσότητα ρεκόρ και περισσότερη από όση εξήχθη ολόκληρο το 2020!

Συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν!

Η συνάντηση Σκρέκα – Μίλερ, μπορεί να εκληφθεί και ως προετοιμασία της σημερινής συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι.

Πέρα από τα άλλα θέματα που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες, αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα του φυσικού αερίου και το αν υπάρχει η πιθανότητα να επιτύχει η Ελλάδα μία καλύτερη τιμή στο ενεργειακό αυτό προϊόν που εισάγει από τη Ρωσία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και στους πρώτους μήνες του 2022.

Τι ζητά η Ελλάδα!

Τονίζεται ό,τι η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει τη θέση της για εξασφάλιση ενός νέου πιο ευνοϊκού συμβολαίου προμήθειας φυσικού αερίου, αλλά αυτό δεν είναι κάτι εύκολο και η διαπραγμάτευση αναμένεται να επικεντρωθεί στον τρόπο τιμολόγησης.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να διαπραγματεύεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο μέχρι τη λήξη της σύμβασης με τιμή που θα συνδέεται σε ποσοστό 80% με τον δείκτη ΤΤF και 20% με το πετρέλαιο, αίτημα που η Ρωσία συνδέει την αποδοχή του με τη μείωση των συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων που παραδίδει στη ΔΕΠΑ και οι οποίες ανέρχονται στα 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως μέχρι το 2026.

Η προστασία των ελληνικών νοικοκυριών στο επίκεντρο!

Η χώρα μας θα επιμείνει σε μια συμφωνία πιο μακροπρόθεσμης διάρκειας, χωρίς μείωση ποσοτήτων και με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της τιμής του πετρελαίου στον καθορισμό της τιμής του φυσικού αερίου. Κάτι τέτοιο πιθανότατα θα δώσει στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα στήριξης και το 2022, όπως αυτό της επιδότησης θέρμανσης με φυσικό αέριο, ειδικά αν οι τιμές παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και το 2022.

Συνεπώς, οι καταναλωτές φυσικού αερίου στην Ελλάδα περιμένουν με ιδιαίτερη αγωνία το αν θα βγει «λευκός καπνός», σχετικά με αυτό το ζήτημα, έπειτα από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ρωσίας.  
 
 
 
 
 
 
 
 

Kοινοποίησε το »