Ελλάδα και Γαλλία θα προωθήσουν κοινά επενδυτικά σχέδια στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών.

«Στη βάση αυτή», υπενθύμισε ο κ. Σταθάκης, «υπογράψαμε το περασμένο καλοκαίρι μνημόνιο συνεργασίας με τη Γαλλία, όπου δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στο περιβάλλον και την ενέργεια».

Ομιλία Σταθάκη για σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας

Διαβάστηκε από 1654 αναγνώστες -

Στόχος του Χάρτη Ελλάδας-Γαλλίας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο κρατών σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προώθηση κοινών πρωτοβουλιών.

 
     Τη σημασία του Οδικού Χάρτη που υπέγραψαν τον Ιούνιο, Ελλάδα και Γαλλία, υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα το πρωί, στο Επιχειρηματικό Φόρουμ για την Ενέργεια και το Περιβάλλον, που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Στόχος του Χάρτη είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο κρατών σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας, συμβάλλοντας ουσιαστικά τόσο στην προώθηση κοινών πρωτοβουλιών για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Παρισίων για το κλίμα όσο και στην προσέλκυση επενδύσεων.
      Ο Υπουργός ξεκίνησε την ομιλία του υποστηρίζοντας ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση καμπής, καθώς τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία ΑΕΠ και επενδύσεων, πλην όμως ιδιαίτερη σημασία για τη συνέχεια θα έχει η ολοκλήρωση της βΆ αξιολόγησης και η άμεση υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Μαΐου, για την ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους. Περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας όμως ότι ζητούμενο είναι επενδυτικά σχέδια με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. «Στη βάση αυτή», υπενθύμισε ο κ. Σταθάκης, «υπογράψαμε το περασμένο καλοκαίρι μνημόνιο συνεργασίας με τη Γαλλία, όπου δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στο περιβάλλον και την ενέργεια».
Σχετικά με την περιβαλλοντική συνεργασία ο Υπουργός υπογράμμισε την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Παρισίων για το κλίμα και την πρόθεση ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών με τη Γαλλία για την υλοποίησή της. Παράλληλα σχεδιάζεται να αναληφθούν κοινά σχέδια διαχείρισης και αξιοποίησης απορριμμάτων και αποβλήτων, καθώς και διαχείρισης των υδάτων, ενώ προωθείται η τεχνική συνεργασία στους τομείς προστασίας των ακτών, διαχείρισης των δασών, των εθνικών δρυμών και των προστατευόμενων περιοχών.
Ελλάδα και Γαλλία θα προωθήσουν, επίσης, κοινά επενδυτικά σχέδια στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών, με έμφαση στην τεχνολογία υβριδικών συστημάτων και αποθήκευσης για αυτόνομα συστήματα. Παράλληλα, ζητούμενο είναι η ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων στις δύο χώρες, όπως επίσης και μεταξύ φορέων του κλάδου (π.χ. ΚΑΠΕ - ADEME), με στόχο την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
     Ο Υπουργός αναφέρθηκε, τέλος, στα κοινά σχέδια των δύο κρατών στο χώρο της ενέργειας, τόσο στην παραγωγή όσο και στη μεταφορά της. Έκανε λόγο για κοινά επενδυτικά σχέδια και επιχειρηματικές συμπράξεις για τη δημιουργία, επέκταση και εκσυγχρονισμό ενεργειακών δικτύων, με έμφαση στην τεχνολογία των έξυπνων δικτύων.
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ