Η ενεργειακή κρίση μαζί με την πανδημία covid έφεραν τα πάνω – κάτω και η προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση γίνεται γρίφος για πολύ δυνατούς λύτες.

Η ενεργειακή κρίση μαζί με την πανδημία covid έφεραν τα πάνω – κάτω και η προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση γίνεται γρίφος για πολύ δυνατούς λύτες.

Παράλογο; Οι ΑΠΕ αντικαθιστούν μονάδες αερίου & όχι λιγνιτικές!

Σχολιάστε
1.818 επισκέψεις στο άρθρο

Η ενεργειακή κρίση φαίνεται ό,τι καθυστερεί τη λεγόμενη «πράσινη» μετάβαση και αυτό φαίνεται από τα ποσοστά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίες λόγω υψηλού κόστους αντικαθιστούν περισσότερο μονάδες αερίου παρά λιγνιτικές μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση του ενεργειακού think tank Ember, καταδεικνύει ό,τι τα τελευταία 2 χρόνια –ειδικά το τελευταίο εξάμηνο- οι leaders των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αντικαθιστούν τις μονάδες αερίου που αυτή τη στιγμή κοστίζουν περισσότερο και όχι τις λιγνιτικές μονάδες!

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »


Μπορεί να μοιάζει παράδοξο, αλλά είναι το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή απόλυτα λογικό, καθώς με την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της (;), οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Οι προβλέψεις μάλιστα, όπως είχαμε γράψει πρόσφατα, κάνουν λόγο για υψηλές τιμές για 2-3 χρόνια ακόμα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το επιβεβαιώνει (διάβασε περισσότερα εδώ).

Το 2011-2019 όλα πήγαιναν καλά, αλλά…

Σύμφωνα με την έκθεση, όπως διαβάζουμε και σε ρεπορτάζ του energypress.gr, για την περίοδο 2011-2019, στο σύνολο των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η είσοδος των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα πήγαινε βάσει σχεδίου (ενεργειακής μετάβασης) γινόταν με αντικατάσταση μονάδων άνθρακα, αλλά για την περίοδο 2019-2021, οι ΑΠΕ «μπαίνουν» στο σύστημα σε αντικατάσταση του φυσικού αερίου!

Τα ευρήματα της έκθεσης του think tank δείχνουν ό,τι η παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη συνεχίζει να αυξάνεται (μέση ετήσια αύξηση στις 44 TWh τα τελευταία δύο χρόνια). Περισσότερο από το μισό της νέας «πράσινης» παραγωγής (52%) από το 2019 αντικατέστησε ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο το φυσικό αέριο, το 1/3 αντικατέστησε πυρηνικά και μόλις το 1/6 αντικατέστησε ποσότητα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον άνθρακα. Όμως, την περίοδο 2011-2019, πάνω από το 80% των νέων ΑΠΕ έπαιρναν τη θέση του άνθρακα.

Την περίοδο 2019-2021, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο τον άνθρακα υποχώρησε μόνο σε χώρες που έκλεισαν τέτοιες μονάδες, όπως η Ελλάδα (-43%) (διάβασε περισσότερα εδώ) και η Ισπανία (-42%). Δεν είναι καθόλου τυχαίο που διεθνή μέσα όπως οι Financial Times και το Bloomberg ασχολούνται με το θέμα. Περισσότερα στοιχεία για την έκθεση Ember και τα συμπεράσματά της μπορείτε να δείτε εδώ (στην αγγλική γλώσσα).

Αναμφίβολα, η ενεργειακή κρίση μαζί με την πανδημία covid έφεραν τα πάνω – κάτω και η προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση γίνεται γρίφος για πολύ δυνατούς λύτες, καθώς αν το φαινόμενο των υψηλών τιμών στην ενέργεια συνεχιστεί για 2-3 ακόμα χρόνια, τότε δεν μπορούμε να προβλέψουμε ούτε την κατάσταση που θα βρεθούν οι καταναλωτές, ούτε και η παγκόσμια οικονομία.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »