Οι επιστήμονες επιφυλάσσονται, εωσότου γίνουν περισσότερα πειράματα.

Απεικόνιση του υλικού-θαύμα. Μεταλλικό υδρογόνο.

«Ιερό Δισκοπότηρο» (Vid)

Διαβάστηκε από 6981 αναγνώστες -

Ιστορικές στιγμές ζουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ! Ύστερα από 80 και πλέον χρόνια από τότε που προβλέφθηκε για πρώτη φορά αυτή η «εξωτική» μορφή του χημικού στοιχείου, ανακοίνωσαν την δημιουργία μεταλλικού υδρογόνου.

 
«Πρόκειται για το “ιερό δισκοπότηρο” της φυσικής υψηλών πιέσεων», λέει στην ιστοσελίδα του Χάρβαρντ ο Ισαάκ Σιλβέρα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο και επικεφαλής της έρευνας. Και συμπληρώνει: «Είναι το πρώτο δείγμα μεταλλικού υδρογόνου στη Γη».
 
Το επιστημονικό επίτευγμα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, είναι  πολλαπλής σημασίας.

Η δομή του υλικού έχει ως κύριο πλεονέκτημα την υπεραγωγιμότητα και ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για επαναστατικές εφαρμογές, από την καθημερινή ζωή ως την εξερεύνηση του διαστήματος.

Όπως είναι γνωστό, τα χημικά στοιχεία διακρίνονται σε μέταλλα και αμέταλλα. Τα μέταλλα είναι «καλοί» αγωγοί του ηλεκτρισμού και κατά κανόνα βρίσκονται σε στερεά κατάσταση, σε θερμοκρασία δωματίου. Από την άλλη πλευρά, τα αμέταλλα είναι «κακοί» αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύματος, ή όπως σωστά μονωτές.

Η βασική μορφή του υδρογόνου, λοιπόν, είναι αέρια και στη φυσική του κατάσταση είναι αμέταλλο, υπό συνθήκες υψηλής πίεσης όμως, μπορεί να μετατραπεί σε μέταλλο.

Οι επιστήμονες λοιπόν, είχαν προβλέψεις πως υπό συγκεκριμένες συνθήκες, θα μπορούσε να αποκτήσει μεταλλικές ιδιότητες.

Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση, θα συμπεριφέρεται ως υπεραγωγός σε θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή δεν θα παρουσίαζε καθόλου αντίσταση όταν θα διαρρεόταν από ρεύμα.

Σε υγρή μορφή το υδρογόνο, απαντάται στους πλανήτες-γίγαντες του ηλιακού μας συστήματος, τον Δία και τον Κρόνο.
 
Το μεταλλικό υδρογόνο θα δώσει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη συμπεριφορά της ύλης. Την ίδια στιγμή, οι ιδιότητές του το καθιστούν υποψήφιο για να αποτελέσει ένα «υλικό-θαύμα του 21ου αιώνα».

Ακόμη καλύτερα, το νέο υλικό υπόσχεται να διευρύνει την αξιοποίηση της υπεραγωγιμότητας, αφού π.χ. τα καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από μεταλλικό υδρογόνο δεν θα εμφάνιζαν αντίσταση, και συνεπώς απώλειες λόγω θερμότητας.
Απώλειες που σήμερα, με τα συμβατικά μεταλλικά υλικά, αγγίζουν το 15%.

Το μεταλλικό υδρογόνο είναι επίσης υποψήφιο καύσιμο για πυραύλους, έχοντας απίστευτα μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα από τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Έτσι, μπορεί να φέρει επανάσταση στην εξερεύνηση του διαστήματος.
 
Ακολουθεί το βίντεο του Χάρβαρντ για το υλικό-επανάσταση που δημιούργησαν:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ