Αίτηση αναγνώρισης δικαιωμάτων σε...ελέφαντες!

1.696 επισκέψεις στο άρθρο

Νομική προσωπικότητα και δικαιώματα έχουν αναγνωριστεί σε ποταμό της Νέας Ζηλανδίας και σε χιμπατζήδες και αρκούδες στην Αργεντινή και την Κολομβία.

Η φιλοζωική ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων NhRP υποστηρίζει ότι τρεις ελέφαντες, που ανήκουν σε ζωολογικό κήπο του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, διαθέτουν «το θεμελιώδες δικαίωμα στην σωματική ελευθερία», και κατέθεσαν αγωγή για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους και τη μεταφορά τους σε καταφύγιο ζώων.

Οι Μπιούλα, Κάρεν και Μίνι είναι τρεις ελέφαντες που ανήκουν στον ζωολογικό κήπο Κόμερφορντ στο Γκόσεν του Κοννέκτικατ. Τα ζώα είναι διαθέσιμα για αναβάτες βόλτες και εμφανίζονται σε τσίρκο, εκθέσεις, γάμους και ταινίες. Οι τρεις ελέφαντες είναι ηλικίας μεταξύ 33 και 50 ετών και ο ζωολογικός κήπος τους έχει στην κατοχή του τουλάχιστον 30 χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με τη φιλοζωική οργάνωση, το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών έχει στο παρελθόν επιπλήξει ή τιμωρήσει τον ζωολογικό κήπο περισσότερες από 50 φορές επειδή δεν τηρεί τα ελάχιστα πρότυπα του νόμου περί καλής διαβίωσης των ζώων.

Η οργάνωση κατέθεσε την αγωγή ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Κοννέκτικατ ζητώντας την απελευθέρωση των ελεφάντων σε σχετικό καταφύγιο για ζώα από τσίρκο, κήπους και τέχνες του θεάματος, όπου το «το δικαίωμά τους στην σωματική ελευθερία θα γίνεται σεβαστό».

Ο ιδρυτής και δικηγόρος της οργάνωσης, Στίβεν Γουάιζ, δήλωσε ότι η υπόθεση δεν αφορά την καλή διαβίωση των ζώων, αλλά τα δικαιώματα των ζώων. «Αυτό που κάνουν είναι να στερούν την ελευθερία από τα τρία ζώα, κάτι που θεωρούμε ως μια εγγενώς σκληρή παραβίαση του πιο θεμελιώδους δικαιώματος τους ως ελεφάντων. Εάν τα δικαστήρια του Κοννέκτικατ εκτιμούν πραγματικά την αυτονομία, όπως προτείνουν οι προηγούμενες αποφάσεις, θα δουν και την κατάστασή τους υπό το φως αυτό και θα διατάξουν την απελευθέρωση των ελεφάντων από την αιχμαλωσία».

Ο ιδιοκτήτης του ζωολογικού κήπου, Τιμ Κόμερφορντ, δήλωσε ότι «δεν είναι σωστό να αρπαχτούν τα ζώα από την οικογένειά μου, από το σπίτι τους».

Νομική προσωπικότητα και δικαιώματα έχουν αναγνωριστεί σε εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ποταμό της Νέας Ζηλανδίας και σε χιμπατζήδες και αρκούδες στην Αργεντινή και την Κολομβία.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ