Δεν υποχωρεί η Αυστραλία για περιορισμό της χρήσης άνθρακα, παρά τις επικρίσεις που δέχεται.

Δεν υποχωρεί η Αυστραλία για περιορισμό της χρήσης άνθρακα, παρά τις επικρίσεις που δέχεται.

Αυστραλία για λιγνίτη: Από το 2050 και... βλέπουμε!

1.536 επισκέψεις στο άρθρο

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνει η Αυστραλία, σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται για το περιορισμό της χρήσης άνθρακα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων των χωρών παγκοσμίως, με αφορμή τη συζήτηση για τη κλιματική αλλαγή, εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Η Αυστραλία, χώρα με πλούσιο υπέδαφος σε άνθρακα, ανακοίνωσε ό,τι ο στόχος της είναι το 2050 για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπής αερίων, το οποίο προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Kοινοποίησε το »


Υπενθυμίζουμε ό,τι η χώρα έχει ήδη δεχθεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων από 26% έως 28% μέχρι το 2030, συγκρινόμενο με το επίπεδο του 2005. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, απαντώντας διπλωματικά, τόνισε ό,τι «η χώρα θα επιτύχει και θα ξεπεράσει το στόχο αυτό».

Πάντως, δεν πέρασε πολύς καιρός από τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ προς τους αξιωματούχους της Αυστραλίας για μεγαλύτερη προσπάθεια απεξάρτησης από τον άνθρακα, αλλά αυτές αγνοήθηκαν και μάλιστα με αυστηρά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση (διάβασε περισσότερα εδώ).

Το 2030 όμως έγινε ….2050!

«Οι Αυστραλοί θέλουν ένα σχέδιο για το 2050 ως προς το μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων που θα κάνει αυτό που είναι απαραίτητο όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και θα εγγυάται το μέλλον τους σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μόρισον.

Την ίδια στιγμή, τονίστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας ό,τι «θέλουμε οι βαριές βιομηχανίες μας, όπως τα ορυχεία, να μείνουν ανοικτές, ανταγωνιστικές και να προσαρμοστούν, ώστε να γίνουν βιώσιμες για όσο η παγκόσμια ζήτηση το επιτρέπει»

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ξεκαθάρισε ό,τι θα καταβάλλει προσπάθειες να μείνουν ανοικτά τα ορυχεία άνθρακα και αρνήθηκε να ορίσει στόχους για τη μείωση των εκπομπών ως το 2030, παρά το ό,τι υποστήριξε ό,τι η χώρα του θα επιτύχει στις δεσμεύσεις της.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι αυτή η εξέλιξη σημειώθηκε λίγο πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού της Αυστραλίας για τη COP26, δηλαδή την την 26η διάσκεψη των συμβαλλομένων μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τη κλιματική αλλαγή.
 
 
 

Kοινοποίησε το »