Εκπέμπουν SOS οι πόλεις για το κλίμα

1.965 επισκέψεις στο άρθρο

Ολοένα και περισσότερες πόλεις σε όλο τον κόσμο κηρύσσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα. Πρόκειται για μια συμβολική πολιτική κίνηση ή για μια αναγκαιότητα;

Πρωτοστάτησε η Αυστραλία το 2016, ακολούθησαν οι ΗΠΑ ένα χρόνο αργότερα, ο Καναδάς και η Μεγάλη Βρετανία το 2018 και από φέτος στο παιχνίδι έχουν μπει και άλλες χώρες της Ευρώπης όπως η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Πορτογαλία.

Στη Γερμανία ήταν η Κωνσταντία στις αρχές Μαΐου που κήρυξε πρώτη τον δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα. Μέχρι τις αρχές Ιουλίου ακολούθησαν ακόμη 45 δήμοι και κοινότητες, ανάμεσά τους και μεγάλες πόλεις όπως το Ντίσελντορφ, το Μύνστερ, το ¶αχεν, η Βόννη, το Κίελο και το Ζααρμπρύκεν. Σε όλο τον κόσμο ο αριθμός των δήμων και κοινοτήτων που έχουν κηρύξει έκτακτη ανάγκη για το κλίμα είναι πάνω από 700, σύμφωνα με το δίκτυο Climate Emergency Declaration and Mobilisation in Action.

Ο δήμος της Κωνσταντίας εμπνεύστηκε την ιδέα από το μαθητικό κίνημα διαδηλώσεων για την προστασία του κλίματος που έγινε γνωστό ως Fridays for Future. 

Μεγαλύτερη κινητοποίηση πολιτών και πολιτικών

Η 24χρονη Νοέμι Μουντχάας ήταν ανάμεσα στους νέους της πόλης που κατάφεραν να πείσουν τους αρμόδιους στο δήμο να πάρουν αυτή την απόφαση:

«Οι στόχοι για το κλίμα έχουν απόλυτη προτεραιότητα και θα πρέπει να εμπεριέχονται σε όλες τις αποφάσεις. Σε κάθε ψήφιση νόμου θα πρέπει να ελέγχεται εάν οι συνέπειες είναι θετικές ή αρνητικές για το κλίμα και εάν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες να εξετάζει κανείς εάν υπάρχουν εναλλακτικές».

Η νεαρή φοιτήτρια δηλώνει ευτυχής που η ιδέα τους κατάφερε να υλοποιηθεί και να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες πόλεις. Η Κολωνία σκοπεύει και αυτή ως πρώτη γερμανική πόλη που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο κατοίκους να κάνει το ανάλογο βήμα. Παρατηρείται μια ολοένα και μεγαλύτερη κινητοποίηση των πολιτών οι οποίοι πολύ συχνά αντιμετωπίζονται άκρως θετικά από όλες τις κομματικές παρατάξεις των δήμων. Και παρότι οι πράξεις αυτές δεν έχουν κάποιο νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα, έχουν ένα σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα, όπως επισημαίνει ο Ούβε Σνάιντενβιντ, πρόεδρος του Ινστιτούτου για το Κλίμα και το Περιβάλλον στο Βούπερταλ:

«Οι προκλήσεις είναι τόσο μεγάλες που το θέμα του κλίματος παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στην πολιτική ατζέντα. Και αυτό θα είναι πολύ πιο έντονο σε σχέση με το παρελθόν».

Πηγή: naftemporiki.gr