Ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα πρόκειται να σπάσει!

Διαβάστηκε από 2940 αναγνώστες -

Οι ερευνητές εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις στην άνοδο της στάθμης των ωκεανών!

 
Οι επιστήμονες που παρατηρούν τη ρήξη στοn ύφαλο Larsen C στη Δυτική Ανταρκτική ανέφεραν δραματική ρωγμή την περασμένη εβδομάδα. Το ρήγμα έφτασε στα 17 χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών, φτάνοντας σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από το να σπάσει και να παράγει ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα που καταγράφηκαν ποτέ.
Μια ερευνητική ομάδα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ονομάζεται Project MIDAS, μελετά το αναπτυσσόμενο ρήγμα στον ύφαλο Larsen C εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει καταγράψει σημαντικές νέες ρωγμές. Το Larsen C Ice Shelf πρόκειται να ακολουθήσει τους γείτονές του, τους Larsen A και B, οι οποίοι διασκορπίστηκαν το 1995 και το 2002, αντίστοιχα, αλλά αυτό το παγόβουνο θα είναι μεγαλύτερο από τα δύο που προέκυψαν από αυτά τα δύο γεγονότα.
 
Επειδή τα παγόβουνα αυτά επιπλέουν ήδη στο νερό, η απελευθέρωσή τους δεν θα συμβάλει άμεσα σε μια παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά αντιπροσωπεύουν τις δραματικές αλλαγές ξηράς που συμβαίνουν με ταχείς ρυθμούς στη Δυτική Ανταρκτική. Οι ερευνητές του προγράμματος MIDAS εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις δευτερογενείς επιπτώσεις που προκαλούνται από ένα σημαντικό γεγονός όπως αυτό.
 
Τα παγόβουνα κρατούν πίσω τους παγετώνες που τα τροφοδοτούν ", γράφει η ομάδα σε ένα blog. Όταν εξαφανιστούν, ο πάγος μπορεί να ρέει πιο γρήγορα από τη γη στον ωκεανό και να συμβάλλει στην ταχύτερη άνοδο της στάθμης της θάλασσας. "
 
Μελέτες στην προηγούμενη εκδήλωση Larsen B Ice Shelf το 2002 έδειξαν ότι οι παγετώνες επιτάχυναν την τήξη τους μετά την αποκοπή τους. Το Larsen C είναι η μεγαλύτερη ρωγμή που παρατηρείται μέχρι σήμερα στην περιοχή και τονίζει τη συνολική ευπάθεια των παγετώνων της δυτικής Ανταρκτικής.

Πηγή

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ