Ερευνητές βρήκαν πλαστικά σωματίδια σε κάθε θαλάσσια χελώνα που εξέτασαν για μελέτη

2.444 επισκέψεις στο άρθρο

Το γεγονός ότι τα μικροπλαστικά βρέθηκαν σε όλες τις χελώνες που εξετάστηκαν από τους ερευνητές, από ωκεανούς σε όλο τον κόσμο, υπογραμμίζει τον τεράστιο αντίκτυπο των πλαστικών αποβλήτων στη θάλασσα και τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις τους στα θαλάσσια και όχι μόνο ζώα.

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι περισσότερα από 800 συνθετικά σωματίδια, όπως μικροπλαστικά, βρέθηκαν στα πεπτικά συστήματα 102 θαλάσσιων χελωνών που εξετάστηκαν από τρεις διαφορετικές θαλάσσιες περιοχές.

Το γεγονός ότι τα μικροπλαστικά βρέθηκαν σε όλες τις χελώνες που εξετάστηκαν από τους ερευνητές, από ωκεανούς σε όλο τον κόσμο, υπογραμμίζει τον τεράστιο αντίκτυπο των πλαστικών αποβλήτων στη θάλασσα και τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις τους στα θαλάσσια και όχι μόνο ζώα. Η μελέτη υπό την αιγίδα του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ, σε συνεργασία με το επίσης βρετανικό Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ και το Πανεπιστήμιο Τζέιμς Κουκ στην Αυστραλία, εκτιμά ότι εισέρχονται στα ύδατα του πλανήτη μεταξύ 4,8 και 12,7 εκατ. τόνων πλαστικών αποβλήτων κάθε χρόνο.

Οι θαλάσσιες χελώνες προέρχονταν από επτά είδη από τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς και από τη Μεσόγειο Θάλασσα, κυρίως από την Κυρήνεια. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν νεκροψίες στις χελώνες, εξετάζοντας το περιεχόμενό των εντέρων τους.

Τα δείγματα από τα όργανα των χελωνών παρέχουν οπτική σε μόνο ένα μέρος της περιεκτικότητας, υποδεικνύοντας ότι η πραγματική περιεκτικότητα σε συνθετικά σωματίδια σε όλο το έντερο της κάθε χελώνας είναι πιθανό να είναι ακόμα και 20 φορές υψηλότερη.

Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει πώς τα μικροπλάσματα μπορούν να επηρεάσουν τα πεπτικά συστήματα των χελωνών, καθώς συνήθως τα αντιμετωπίζουν χωρίς αρνητικές συνέπειες, αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του CNN. Οι ερευνητές όμως ανησυχούν ότι τα συνθετικά σωματίδια μπορούν να εκθέσουν τη θαλάσσια ζωή σε τοξίνες σε κυτταρικό επίπεδο, εκθέτοντάς τη σε επικίνδυνα βακτηρίδια ή ασθένειες.
 

Πηγή: naftemporiki.gr