Οι προτάσεις της Κομισιόν για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο δεν βρίσκουν σύμφωνη την ελληνική ναυτιλία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Οι προτάσεις της Κομισιόν για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο δεν βρίσκουν σύμφωνη την ελληνική ναυτιλία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο; Την ελληνική ναυτιλία τη ρώτησαν;

Σχολιάστε
1.305 επισκέψεις στο άρθρο

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν βρίσκει σύμφωνες πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά ούτε και την ελληνική ναυτιλία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η Γερμανία συμφώνησε με την πρόταση της Κομισιόν για ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2022, παρόλο που δεν το ήθελε και προειδοποίησε για σκληρές συνέπειες στην Ευρώπη (διάβασε περισσότερα εδώ). Όπως όμως αποκαλύπτεται σε δημοσίευμα των Financial Times, δεν συμφωνούν πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ, οι οποίες είναι εξαρτημένες σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και η ελληνική ναυτιλία, της οποίας ο στόλος αντιπροσωπεύει το ήμισυ της χωρητικότητας υπό σημαία ΕΕ.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Πιο συγκεκριμένα, προσχέδιο των ευρωπαϊκών προτάσεων που επικαλούνται οι Financial Times, όπως διαβάζουμε και σε ρεπορτάζ του energypress, απαγορεύει στα ευρωπαϊκά πλοία να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, με την Ελλάδα να αντιδρά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Financial Times.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία χρειάζεται την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 χωρών-μελών της ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ, περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση των προμηθειών ρωσικού αργού πετρελαίου σε έξι μήνες και προϊόντων διύλισης έως το τέλος του 2022. Προτείνεται επίσης να απαγορευτεί εντός μηνός κάθε ναυτιλιακή, ναυλομεσιτική, ναυτασφαλιστική και χρηματοδοτική υπηρεσία που προσφέρεται από εταιρείες της ΕΕ για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου.

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες αντιδρούν στην πρόταση της Κομισιόν!

Μερικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, αντέδρασαν στην πρόταση για απαγόρευση παροχής εταιρικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της λογιστικής, στους Ρώσους.

Η Ουγγαρία προειδοποίησε ό,τι οι κυρώσεις θα καταστήσουν «αδύνατη την προμήθεια αργού πετρελαίου που χρειάζεται η ουγγρική οικονομία για να λειτουργήσει». Σλοβακία, Βουλγαρία και Τσεχία εξέφρασαν αντιρρήσεις και ενδοιασμούς, καθώς βασίζονται στον αγωγό Ντρούζμπα της σοβιετικής εποχής, ο οποίος διέρχεται από την Ουκρανία, για την εισαγωγή αργού πετρελαίου που κατευθύνεται στα διυλιστήριά τους.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, θα συναντηθεί σήμερα με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς για να ζητήσει περισσότερο χρόνο, προκειμένου η χώρα του να υποστηρίξει τις κυρώσεις.

Στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία προσφέρθηκε ένα επιπλέον έτος για να συμμορφωθούν στις κυρώσεις, ωστόσο Σλοβάκος αξιωματούχος δήλωσε στους Financial Times ό,τι η χώρα του θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια.
 

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »