Φωτογραφία αρχείου naftemporiki από διαμαρτυρία για την κλιματική αλλαγή, που είχαν πραγματοποιήσει ακτιβιστές της Greenpeace στην Ταορμίνα της Σικελίας κατά τη Σύνοδο του G7.

Για «κλιματικό απαρτχάιντ» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Διαβάστηκε από 1240 αναγνώστες -

Ακόμη μία δραματική προειδοποίηση έρχεται από τον ΟΗΕ για την κλιματική κρίση και τον αντίκτυπό της στην ανθρωπότητα. Αυτή τη φορά μάλιστα δεν είναι η επιτροπή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που χτυπάει το καμπανάκι, αλλά ο ειδικός του οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

 

Σε αναφορά του ο Φίλιπ `Αλστον, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπογραμμίζει ότι ο κόσμος κινδυνεύει ολοένα και περισσότερο με ένα «κλιματικό απαρτχάιντ», στο οποίο οι πλούσιοι θα έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν για να αποφύγουν τις αφόρητα υψηλές θερμοκρασίες, την ξηρασία και την πείνα, που θα προκαλεί η κλιματική κρίση, την ώρα που οι υπόλοιποι θα υποφέρουν. 

Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα υπονομεύσουν όχι μόνο τα βασικά δικαιώματα στη ζωή και την πρόσβαση σε νερό, φαγητό και στέγαση εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά θα απειλήσουν τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, διαμηνύει ο `Αλστον. 

«Η κλιματική αλλαγή απειλεί να ανατρέψει τουλάχιστον 50 χρόνια προόδου στην ανάπτυξη, την παγκόσμια υγεία και την μείωση της φτώχειας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. Υπολογίζεται δε ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα σηκώσουν το 75% του κόστους της κλιματικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι το φτωχότερο μισό του πλανήτη είναι υπεύθυνο για μόλις το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Και επισημαίνεται: «Η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, όπως και μία σειρά πολιτικών δικαιωμάτων θα βρεθούν επίσης σε μεγάλο κίνδυνο... Το ρίσκο της δυσφορίας για τις αυξανόμενες ανισότητες θα πυροδοτήσει πιθανότατα εθνικιστικές, ξενοφοφικές, ρατσιστικές και άλλες αντιδράσεις». 

Ο `Αλστον επικρίνει έντονα χώρες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιχειρήσεις, αλλά και τον ίδιο τον ΟΗΕ για τα «σαφώς ανεπαρκή βήματα», που έχουν ληφθεί, τονίζοντας ότι είναι «εντελώς δυσανάλογα επάντι στο επείγον και την έκταση της απειλής». «Τα ανθρώπινα δικαιώματα ίσως να μην επιβιώσουν της επερχόμενης αναταραχής» υπογραμμίζει. Εξαπολύει δε ευθέως πυρά κατά δύο συγκεκριμένων ηγετών: του πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί ότι αποσιωπά τα ευρήματα της επιστήμης για την κλιματική αλλαγή και του Βραζιλιάνου ομολόγου του, Ζαΐρ Μπολσονάρου, που έχει υποσχεθεί στις μεταλλευτικές βιομηχανίες πρόσβαση στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου για εξόρυξη. 

Πηγή: naftemporiki.gr 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ισπανία: Παραγωγή κηροζίνης από ήλιο και νερό

Γιατί η Ινδονησία αναγκάζεται να αλλάξει πρωτεύουσα

Το κλειδί για το μέλλον

Αμαζόνιος: Η αποψίλωσή του διπλασιάστηκε σε έναν χρόνο

Σιβηρία: Απειλείται από «οικολογικό Τσερνόμπιλ»

Ρωσία: Πρωτοπορία ή «πλωτό Τσερνομπίλ»;

Οι Γερμανοί επενδύουν στον άνεμο και τον ήλιο της Ελλάδας

Εκπέμπουν SOS οι πόλεις για το κλίμα

Γερμανία: Εισβολή ακτιβιστών σε ανθρακωρυχείο

Από ηλιακή και αιολική ενέργεια το 50% της παγκόσμιας παραγωγής το 2050

Λιγότερα ταξίδια λόγω κλιματικής αλλαγής;

Δύο δισεκατομμύρια τόνοι αστικών στερεών αποβλήτων κάθε χρόνο!

Η κόντρα για τα σκουπίδια των ωκεανών και η ανακοίνωση των... 19

Για «κλιματικό απαρτχάιντ» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

H άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί το 17% της ζωής στους ωκεανούς

Καναδάς: Τέλος τα πλαστικά μιας χρήσης από το 2021

Γροιλανδία: Έχασε 2 γιγατόνους πάγων σε μία ημέρα

Φόρο στην κηροζίνη εξετάζει η Κομισιόν

Ν. Αφρική: Πρωτοπόρος στην προστασία του κλίματος

Ιταλοί κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

περισσότερα »