Γνωρίστε τον Αριστοτέλη, το ρομπότ-νταντά!

Διαβάστηκε από 2190 αναγνώστες -

Η εφεύρεση της Mattel χαρακτηρίζεται ως η τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας για βρέφη, αλλά μοιάζει περισσότερο με ενοχλητικό εισβολέα.

 
Η εφεύρεση της Mattel χαρακτηρίζεται ως η τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας για βρέφη, αλλά μοιάζει περισσότερο με ενοχλητικό εισβολέα.
 
Θα εγκαθιστούσατε μια κάμερα στην κρεβατοκάμαρα του παιδιού σας, ανοιχτή στο Internet; Οι περισσότεροι γονείς πιθανότατα θα έλεγαν όχι, και αν όχι, πιθανότατα οι υπηρεσίες παιδιών και οικογενειών θα μπορούσαν να θέσουν μερικές έγκυρες ερωτήσεις.
 
Η εταιρεία παιχνιδιών ανακοίνωσε πρόσφατα την κυκλοφορία του Αριστοτέλη, μιας ψηφιακής νταντάς/συντρόφου για παιδιά. Η συσκευή προορίζεται να αντικαταστήσει ορισμένα από τα παραδοσιακά καθήκοντα των γονέων/ ενηλίκων, όπως η απάντηση  όταν ξυπνά ένα παιδί, όταν χαλαρώνει με νανουρίσματα ή ήρεμους  ήχους ή ένα αγαπημένο τραγούδι, δίνει τις απαντήσεις σε ερωτήσεις μέχρι να κοιμηθεί ένα παιδί, παροτρύνει το παιδί να λέει "παρακαλώ" κατά την υποβολή αιτημάτων, διδάσκει ακόμα και ξένες γλώσσες ξένων γλωσσών. Δεν κάνει όμως μόνο αυτά. Το PSFK το περιγράφει με ενθουσιασμό:
 
[Ο Αριστοτέλης] διαθέτει κάμερα με δυνατότητα Wi-Fi που μπορεί να ανιχνεύσει κίνηση και να εντοπίσει αντικείμενα. Οι γονείς μπορούν να παρακολουθήσουν σε ροή βίντεο από τα smartphones τους, από άλλο δωμάτιο, ακόμη και να δώσουν εντολές για να χαλαρώσουν ένα παιδί που κλαίει ή φοβάται. Μεταξύ των χρήσεων αυτής της έξυπνης συσκευής περιλαμβάνεται η δυνατότητα να παραγγείλετε παιχνίδια και προμήθειες για το μωρό, φώτα που ηρεμούν το παιδί, να παίζετε τραγούδια και νανουρίσματα, να λέτε τα αστεία σε ένα παιδί. Υπάρχουν επίσης αρκετές παιδικές μαθησιακές ασκήσεις, όπως η εκμάθηση του αλφάβητου ή η διδασκαλία των χρωμάτων με αναλαμπές έγχρωμες λυχνίες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά από το νηπιαγωγείο έως την 8η τάξη να βρουν ψυχαγωγία ανάλογα με την ηλικία. "
 
Οι τεχνικοί συγγραφείς το αποκαλούν "το πιο συναρπαστικό πράγμα που έχει παράξει ποτέ ηMattel", αλλά που ακριβώς βρίσκεται ο ενθουσιασμός; Ο Αριστοτέλης ακούγεται περισσότερο σαν εφιάλτης παρά μια καλή ιδέα.
 
Πρώτον, υπάρχει η ανησυχητική σκέψη ότι τα παιδιά δεν θα πάρουν τις προσωπικές αλληλεπιδράσεις που χρειάζονται και θέλουν από τους γονείς. Είναι πολύ περισσότερο από την εκπλήρωση μιας υποχρέωσης όταν ένας γονέας τραγουδά σε ένα βρέφος, διαβάζει μια ιστορία για ύπνο σε ένα μικρό παιδί ή του μαθαίνει να μιλάει.

Τι γίνεται με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των παιδιών που συνδέονται με ένα ρομπότ, παρά με έναν πραγματικό άνθρωπο; Δεν έχουμε ιδέα τι αποτέλεσμα θα μπορούσε να έχει αυτό για ένα παιδί και φαίνεται ότι είναι εντελώς άδικο πείραμα να ξεκινήσει χωρίς την συγκατάθεσή του. Ακόμη και ο επικεφαλής της εταιρείας Mattel, Robb Fujioka, παραδέχεται ότι δεν ξέρουμε πώς θα το εξελιχθεί αυτό: "Ειλικρινά, απλά δεν ξέρουμε. Αν είμαστε πετυχημένοι τα παιδιά θα σχηματίσουν κάποιους συναισθηματικούς δεσμούς με αυτό. Και θα είναι τα σωστά είδη συναισθηματικών δεσμών. "
 
Τέλος, είναι εντελώς ανατριχιαστικό που ο Αριστοτέλης αποθηκεύει πληροφορίες για τα παιδιά. Σύμφωνα με την εκστρατεία για μια ελεύθερη παιδική ηλικία, μπορεί να παρακολουθεί τη διατροφή, τον ύπνο και τα μεταβαλλόμενα πρότυπα, να αποθηκεύει και να αναλύει αυτά τα δεδομένα και ζητά από τους γονείς να αγοράζουν πάνες, φόρμες και άλλα προϊόντα από τις συνεργαζόμενες εταιρίες. Τα δεδομένα για τα παιδιά θα μπορούσαν να μοιραστούν σε άλλες εταιρείες και να χρησιμοποιηθούν για να συνδέσουν τους γονείς και τα παιδιά με το μάρκετινγκ.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου εδώ
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ