Γροιλανδία: Έχασε 2 γιγατόνους πάγων σε μία ημέρα

2.417 επισκέψεις στο άρθρο

Διαχρονικά η μέση περίοδος τήξης διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, με το μεγαλύτερο μέρος να συμβαίνει τον Ιούλιο.

Η φωτογραφία που τράβηξε στις 13 Ιουνίου ο Στέφεν Όλσεν του Κέντρου Ωκεανών και Πάγων του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας, η οποία δείχνει σκύλους που σέρνουν έλκηθρα να φαίνονται να τρέχουν πάνω στη θάλασσα καθώς περνούν ανάμεσα σε λιωμένους πάγους στο βορειοδυτικό τμήμα της Γροιλανδίας έρχεται ως μήνυμα αφύπνισης για όλο τον πλανήτη. 

Σε περιοχές που καλύπτουν το 40% της έκτασης της Γροιλανδίας παρατηρήθηκε την περασμένη Πέμπτη απώλεια πάγων η οποία ανέρχεται σε 2 γιγατόνους (ίση με 2 δισεκατομμύρια τόνους) μόνο σε αυτή την ημέρα. Η Γροιλανδία είναι ένα μεγάλο νησί με παγετώνες. Η μέση περίοδος τήξης διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, με το μεγαλύτερο μέρος της τήξης να συμβαίνει συνήθως τον Ιούλιο.

Το γεγονός ότι φέτος η μαζική τήξη αρχίζει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά στην ιστορία είναι ένα κακό σημάδι, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Ο Τόμας Μόουτ, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, ο οποίος μελετά το κλίμα της Γροιλανδίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο CNN ότι παρόλο που τα έτη 2007, 2010 και 2012 είχαμε μεγάλες απώλειες πάγων, «έχουμε να δούμε κάτι ανάλογο με το εφετινό από τα τέλη του 1990». 

Πηγές: naftemporiki.gr, Guardian, CNN