Η Νέα Υόρκη απαγορεύει τις πλαστικές σακούλες

2.883 επισκέψεις στο άρθρο

Οι νομοθέτες της πολιτείας της Νέας Υόρκης φέρονται να έχουν καταλήξει σε μία καταρχήν συμφωνία, για την απαγόρευση των πλαστικών σακουλών μιας χρήσης σε καταστήματα λιανικών πωλήσεων σε όλη την πολιτεία.

Το σχέδιο όχι μόνο θα απαγορεύει στα καταστήματα να παρέχουν στους πελάτες τους πλαστικές σακούλες, αλλά θα μπορούσε επίσης να επιβάλει τέλος 5 λεπτών για την παροχή χάρτινων σακουλών.

Η πλαστική απαγόρευση, η οποία περιλαμβάνει ορισμένες εξαιρέσεις, αποτελεί μέρος του νομοσχεδίου του προϋπολογισμού της πολιτείας της Νέας Υόρκης, το οποίο αναμένεται να περάσει τις επόμενες ημέρες. Οι περιβαλλοντικές ομάδες εκτιμούν ότι οι Νεοϋορκέζοι χρησιμοποιούν περίπου 23 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες κάθε χρόνο.

Όταν περάσει η απαγόρευση, η Νέα Υόρκη θα γίνει η δεύτερη αμερικανική πολιτεία που απαγορεύει  τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, μετά την Καλιφόρνια, η οποία ξεκίνησε τη σταδιακή απαγόρευση το 2016. Στη Χαβάη, κάθε κομητεία στην πολιτεία έχει απαγορεύσει ξεχωριστά τη χρήση πλαστικών σακουλών, όποτε η απαγόρευση ισχύει de facto σε πολιτειακό επίπεδο. Σύμφωνα με τους New York Times, αναμένεται να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις στην απαγόρευση, συμπεριλαμβανομένων των σακουλών μεταφοράς φαγητού που χρησιμοποιούνται από τα εστιατόρια, και των σακουλών που χρησιμοποιούνται για την περιτύλιξη νωπών προϊόντων όπως το κρέας και τα χύμα προϊόντα. Στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται επίσης οι σακούλες για εφημερίδες και είδη ένδυσης.

Η απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσεως είναι το αποτέλεσμα της αυξανόμενης συνειδητοποίησης της καταστροφής που προκαλεί το μη βιοδιασπώμενο πλαστικό στο περιβάλλον, ιδιαίτερα στον ωκεανό. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, ¶ντριου Κουόμο, πιέζει για μια απαγόρευση από πέρυσι και το θέμα έχει αποκτήσει δυναμική με αργό ρυθμό, προτρέποντας τις τοπικές κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση με δική τους πρωτοβουλία για να μειώσουν την εξωγενή χρήση πλαστικών όπως σακούλες καλαμάκια. Από την άλλη, οι επιχειρηματικές ομάδες διαμαρτύρονται για τα νέα και μη προγραμματισμένα κόστη που θα επιβάλλει η απαγόρευση στα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων.

Πηγή: naftemporiki.gr