Η Σκωτία απαγορεύει την πώληση πλαστικών μπατονετών

1.835 επισκέψεις στο άρθρο

Η Σκωτία εξετάζει την απαγόρευση των μπατονετών, των πλαστικών γλυφίδων με βαμβάκι που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των αυτιών.

Το νέο μέτρο θα απαγορεύει τόσο την κατασκευή όσο και την πώληση των ρυπογόνων αντικειμένων, που ξεβράζονται ανά εκατοντάδες στις ακτές της χώρας.

«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να ρίχνουν απορρίμματα στις τουαλέτες τους και αυτό πρέπει να σταματήσει. Η υποδομή αποχέτευσης της Σκωτίας συλλέγει και επεξεργάζεται περίπου 945 εκατομμύρια λίτρα λυμάτων κάθε μέρα. Τα συστήματα αυτά δεν έχουν σχεδιαστεί για να απομακρύνουν μικρά πλαστικά αντικείμενα, όπως πλαστικές μπατονέτες, τα οποία μπορούν να σκοτώσουν θαλάσσια ζώα και πουλιά που προσπαθούν να τα καταπιούν», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ροζάνα Κάννινγκχαμ.

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών εκπροσώπων στη βρετανική εφημερίδα Guardian, η κυβέρνηση της Σκωτίας σκοπεύει να απαγορεύσει την κατασκευή και την πώληση τέτοιων πλαστικών αντικειμένων, και αυτή η κίνηση θα μπορούσε να μειώσει την πλαστική ρύπανση των ωκεανών στη χώρα κατά 50%. Η υπουργός ξεκίνησε μια δημόσια διαβούλευση σχετικά την απαγόρευση, η οποία όπως λέει αποτυπώνει την προτεραιότητα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πλαστικής θαλάσσιας ρύπανσης.

Αρκετοί μεγάλοι έμποροι λιανικής πώλησης χρησιμοποιούν πλέον βιοδιασπώμενα υλικά, αλλά οι μικρότεροι έμποροι εξακολουθούν να πωλούν εισαγόμενα προϊόντα από πλαστικό. Το σχήμα και το μέγεθος των πλαστικών μπατονετών τους επιτρέπει να παρακάμπτουν τα φίλτρα σε πολλές εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων και μπορούν να απελευθερωθούν στη θάλασσα με λύματα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Εκεί, μπορούν να συγκεντρώσουν άλλους ρύπους σε τοξικά επίπεδα και να καταναλωθούν από ζώα που τους μπερδεύουν για τροφή, επιτρέποντας στο πλαστικό και τις τοξίνες να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα.

Πηγή: naftemporiki.gr