H καλοκαιρινή ξηρασία πλήττει τις σοδειές

Διαβάστηκε από 1282 αναγνώστες -

Σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται στη γερμανική αγορά σε ορισμένα τρόφιμα εξαιτίας της καλοκαιρινής ξηρασίας. Στα λάχανα και τις πατάτες η παραγωγή σε ορισμένες περιοχές είναι μειωμένη μέχρι και κατά 50%.

 

Το κόκκινο λάχανο στα χέρια του Φρίντριχ φον Σένεμπεργκ δεν είναι μεγαλύτερο από ένα μπαλάκι του τένις. «Είναι πολύ πιο μικρό από ότι συνήθως» λέει ο Γερμανός αγρότης, ο οποίος έχει τις καλλιέργειες του στο Κέρπεν κοντά στην Κολωνία. Αλλά και τα άσπρα και πράσινα λάχανα είναι πολύ πιο μικρά και πιο ξερά από ότι συνήθως. Υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση είναι η ξηρασία που έπληξε τις καλλιέργειες ήδη από το καλοκαίρι. Ο Φρίντριχ φον Σένεμπεργκ δεν είναι σε θέση τώρα να προμηθεύσει την αγορά με τις ποσότητες φρούτων και λαχανικών που θα ήθελε. «Η ποιότητα των λαχανικών μας είναι τόσο κακή αυτή τη χρονιά που προσπαθούμε να μην χάσουμε ούτε γραμμάριο από τη σοδειά ώστε να καταφέρουμε να καλύψουμε τις ανάγκες» συμπληρώνει.

Η επιχείρησή του θα προμηθεύσει τους πελάτης της με ποσότητες μειωμένες κατά 50% ή ακόμα και 60%. Σε κάποιες περιοχές η παραγωγή κόκκινου λάχανου έχει μειωθεί κατά 50%, λευκού κατά 40% ενώ σημαντικές είναι και οι ελλείψεις στο πράσινο λάχανο.

Μείωση της παραγωγής, αύξηση τιμών αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει….

Και δεν είναι μόνο το λάχανο στο οποίο παρατηρούνται ελλείψεις. Το ίδιο ισχύει και για τις πατάτες, ένα προϊόν που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους Γερμανούς. Σύμφωνα με τη Γερμανική Εταιρεία Αγροτικής Παραγωγής υπολογίζεται ότι θα υπάρξει μια αύξηση των τιμών κατά 30% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Εκτός αυτού ελλείψεις σημειώνονται στα παντζάρια, τα καρότα και το σέλινο.

Οι αγρότες ελπίζουν τώρα το επόμενο διάστημα να βοηθήσει ο καιρός τις καλλιέργειες ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς. «Στις περιοχές που επλήγησαν από την ξηρασία και δεν αναμένονται τώρα συχνές βροχοπτώσεις η μείωση της παραγωγής φθάνει και στο 50%».

Ωστόσο υπάρχουν και οι αισιόδοξες φωνές που λένε ότι μέχρι τον Νοέμβριο μπορούν ακόμα να γίνουν πολλά και να σταθεί δυνατόν να σωθεί μεγάλο τμήμα της σοδειάς. Η συγκομιδή συνεχίζεται και δεν υπάρχουν ακόμα τελικές στατιστικές για το τι ακριβώς συμβαίνει. Η αλήθεια όμως είναι πως για κάποιους αγρότες όπως τον Φρίντριχ φον Σένεμπεργκ η χρονιά δεν θα πάει και πολύ καλά. «Για μένα έχω υπολογίσει πως ο τζίρος μου θα μειωθεί κατά 50%». Το μόνο που ελπίζει τώρα είναι το φθινόπωρο να βρέξει ώστε να μην είναι ακόμα χειρότερη η χρονιά.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σώζουν τις άγριες πεταλούδες με ... θερμόμετρο

«H κακή διαχείριση απορριμάτων στοιχίζει και σε ζωές»

Παγώνοντας ξανά τους πόλους: Το Plan B για τη Γη

Κίνα: Δορυφόροι επιτηρούν τις καλλιέργειες ρυζιού

Ολοκληρώθηκε το 1ο Συμπόσιο για την Κλιματική Αλλαγή

Ανακαλύφθηκε τετράποδη φάλαινα ηλικίας 42,6 εκατ. ετών

Το ένα τρίτο της παγκόσμιας ισχύος προέρχεται από AΠΕ

Η TRANE  Europe βράβευσε στην πόλη Nancy της Γαλλίας

Κίνα - Νότια Κορέα: Τεχνητή βροχή για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η Νέα Υόρκη απαγορεύει τις πλαστικές σακούλες

Αυστραλία: Το καλοκαίρι έσπασε κάθε ρεκόρ θερμοκρασίας

Πολωνία: Εκρηκτική ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας

Ινδία: Οι χελώνες επέστρεψαν επίσημα μετά τον μεγαλύτερο καθαρισμό παραλίας στην ιστορία

Ην. Βασίλειο: ΑΠΕ αντί ορυκτών καυσίμων έως το 2030

Ξεβράστηκε φάλαινα με 40 κιλά πλαστικές σακούλες στο στομάχι της

Έρευνα: Υπάρχει περιθώριο για τη φύτευση 1,2 τρισ. δέντρων στον πλανήτη

Σκωτία: Ρεκόρ παραγωγής παλιρροϊκής ενέργειας

Στην Κύπρο κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου

Ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο Φ/Β πάρκο της Ουκρανίας ισχύος 51,9 MW

Δανία: Πώληση της τελευταίας εταιρείας πετρελαίου

περισσότερα »