H καλοκαιρινή ξηρασία πλήττει τις σοδειές

Διαβάστηκε από 1132 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 8/10/2018

Σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται στη γερμανική αγορά σε ορισμένα τρόφιμα εξαιτίας της καλοκαιρινής ξηρασίας. Στα λάχανα και τις πατάτες η παραγωγή σε ορισμένες περιοχές είναι μειωμένη μέχρι και κατά 50%.

 

Το κόκκινο λάχανο στα χέρια του Φρίντριχ φον Σένεμπεργκ δεν είναι μεγαλύτερο από ένα μπαλάκι του τένις. «Είναι πολύ πιο μικρό από ότι συνήθως» λέει ο Γερμανός αγρότης, ο οποίος έχει τις καλλιέργειες του στο Κέρπεν κοντά στην Κολωνία. Αλλά και τα άσπρα και πράσινα λάχανα είναι πολύ πιο μικρά και πιο ξερά από ότι συνήθως. Υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση είναι η ξηρασία που έπληξε τις καλλιέργειες ήδη από το καλοκαίρι. Ο Φρίντριχ φον Σένεμπεργκ δεν είναι σε θέση τώρα να προμηθεύσει την αγορά με τις ποσότητες φρούτων και λαχανικών που θα ήθελε. «Η ποιότητα των λαχανικών μας είναι τόσο κακή αυτή τη χρονιά που προσπαθούμε να μην χάσουμε ούτε γραμμάριο από τη σοδειά ώστε να καταφέρουμε να καλύψουμε τις ανάγκες» συμπληρώνει.

Η επιχείρησή του θα προμηθεύσει τους πελάτης της με ποσότητες μειωμένες κατά 50% ή ακόμα και 60%. Σε κάποιες περιοχές η παραγωγή κόκκινου λάχανου έχει μειωθεί κατά 50%, λευκού κατά 40% ενώ σημαντικές είναι και οι ελλείψεις στο πράσινο λάχανο.

Μείωση της παραγωγής, αύξηση τιμών αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει….

Και δεν είναι μόνο το λάχανο στο οποίο παρατηρούνται ελλείψεις. Το ίδιο ισχύει και για τις πατάτες, ένα προϊόν που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους Γερμανούς. Σύμφωνα με τη Γερμανική Εταιρεία Αγροτικής Παραγωγής υπολογίζεται ότι θα υπάρξει μια αύξηση των τιμών κατά 30% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Εκτός αυτού ελλείψεις σημειώνονται στα παντζάρια, τα καρότα και το σέλινο.

Οι αγρότες ελπίζουν τώρα το επόμενο διάστημα να βοηθήσει ο καιρός τις καλλιέργειες ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς. «Στις περιοχές που επλήγησαν από την ξηρασία και δεν αναμένονται τώρα συχνές βροχοπτώσεις η μείωση της παραγωγής φθάνει και στο 50%».

Ωστόσο υπάρχουν και οι αισιόδοξες φωνές που λένε ότι μέχρι τον Νοέμβριο μπορούν ακόμα να γίνουν πολλά και να σταθεί δυνατόν να σωθεί μεγάλο τμήμα της σοδειάς. Η συγκομιδή συνεχίζεται και δεν υπάρχουν ακόμα τελικές στατιστικές για το τι ακριβώς συμβαίνει. Η αλήθεια όμως είναι πως για κάποιους αγρότες όπως τον Φρίντριχ φον Σένεμπεργκ η χρονιά δεν θα πάει και πολύ καλά. «Για μένα έχω υπολογίσει πως ο τζίρος μου θα μειωθεί κατά 50%». Το μόνο που ελπίζει τώρα είναι το φθινόπωρο να βρέξει ώστε να μην είναι ακόμα χειρότερη η χρονιά.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Απειλούνται με εξαφάνιση περισσότερα από 26.000 είδη

Με 8 εκθέτες η συμμετοχή της Ελλάδας στην έκθεση The Smarter E Europe

Δράση 23 χωρών εναντίον της κλιματικής αλλαγής

Τα Mc Donald`s καταργούν τα πλαστικά καλαμάκια σε Ηνωμένο Βασίλειο - Ιρλανδία

Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών καταργεί τα πλαστικά μιας χρήσης

Χαιρετάμε τα πλαστικά μιας χρήσης!

Νέες, χειρότερες εκτιμήσεις για τη διαρροή ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα

Διεθνής συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Νέοι κανόνες της ΕΕ για τη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων

Μυστήριο η ακοή των πιγκουίνων!

Αφανισμός θαλάσσιων ζώων λόγω υπερθέρμανσης

Η θερμοκρασία της Γης βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο για καιρό.

Η Schneider Electric ενισχύει τη διαχείριση κινδύνου εφοδιαστικής αλυσίδας

Το concept ελαστικό που παράγει οξυγόνο!

Απαγόρευση φυτοφαρμάκων για την προστασία των μελισσών

Καινοτόμες λύσεις για τον κόσμο του αύριο από την wilo

Έρευνα για τριπλασσιασμό της αυτονομίας των ηλ. οχημάτων

Ιαπωνία: Αγρότες δημιούργησαν μπανάνες με βρώσιμη φλούδα

Η κλιματική αλλαγή καθιστά τις περισσότερες νέες θαλάσσιες χελώνες θηλυκές

περισσότερα »