Η κόντρα για τα σκουπίδια των ωκεανών και η ανακοίνωση των... 19

Διαβάστηκε από 1286 αναγνώστες -

Οι φόβοι της Γαλλίας ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον τρεις χώρες που θα συνταχθούν στο πλευρό των ΗΠΑ στο θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

 

Το τελικό ανακοινωθέν αποκαλύπει ότι στη Σύνοδο των 20 ισχυρών του πλανήτη ήταν και πάλι 19 εναντίον ενός. Ωστόσο οι διαφωνίες ήταν ευρύτερες. 

Οι διαπραγματευτικές ομάδες των 20 χωρών εργάστηκαν όλη τη νύχτα προκειμένου να εκδοθεί ένα κοινό ανακοινωθέν σήμερα. Σε αυτό επισημαίνεται ότι «οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την απόφασή τους να αποχωρήσουν από τη Συμφωνία των Παρισιών, επειδή θεωρούν ότι είναι επιζήμια για τους Αμερικανούς εργαζομένους και φορολγοούμενους». Παράλληλα, ωστόσο, αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «ηγετική δύναμη στην μείωση των εκπομπών ρύπων» και «αφοσιωμένες στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών για την προστασία του περιβάλλοντος». 

Οι άλλοι 19 δεσμεύονται για την πλήρη τήρηση των όσων συμφωνήθηκαν στο Παρίσι το 2015, ξεκαθαρίζοντας ότι η Συμφωνία είναι μη αναστρέψιμη. Δίνουν δε έμφαση στην σπουδαιότητα του να δοθούν οι χρηματοοικονομικοί πόροι στις αναπτυσσόμενες χώρες για να μπορέσουν να τηρήσουν τη συμφωνία. 

Αρχικά οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να υπάρχει ούτε μία παράγραφος για το κλίμα στο ανακοινωθέν του G20, ενώ οι Ευρωπαίοι πίεζαν να διατηρηθεί τουλάχιστον η ρητορική των προηγούμενων Συνόδων. Βραζιλία, Τουρκία και Σαουδική Αραβία εμφανίζονταν να δέχονται πιέσεις να στηρίξουν την αμερικανική θέση. Μάλιστα ο Βραζιλιάνος πρόεδρος είχε μιλήσει για «περιβαλλοντική ψύχωση», εξηγώντας ότι είναι η «κατάσταση στην οποία κάποιος πιστεύει ότι το περιβάλλον πρέπει να είναι πάνω από ο,τιδήποτε άλλο».

Σύμφωνα με το Βloomberg η αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν τόσο έντονη ώστε να μην μπορεί να υπάρξει συμφωνία ούτε καν στο θέμα του καθαρισμού των ωκεανών, που έχουν κατακλυστεί από πλαστικά. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ορισμένοι πίεζαν για φιλόδοξους στόχους, την ώρα που άλλοι πίστευαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία συγκεκριμένη δέσμευση στο θέμα. H εικόνα αυτή είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική σε μία περιόδο κατά την οποία η επιστημονική κοινότητα εκπέμπει S.O.S. 

Πηγή: naftemporiki.gr 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ισπανία: Παραγωγή κηροζίνης από ήλιο και νερό

Γιατί η Ινδονησία αναγκάζεται να αλλάξει πρωτεύουσα

Το κλειδί για το μέλλον

Αμαζόνιος: Η αποψίλωσή του διπλασιάστηκε σε έναν χρόνο

Σιβηρία: Απειλείται από «οικολογικό Τσερνόμπιλ»

Ρωσία: Πρωτοπορία ή «πλωτό Τσερνομπίλ»;

Οι Γερμανοί επενδύουν στον άνεμο και τον ήλιο της Ελλάδας

Εκπέμπουν SOS οι πόλεις για το κλίμα

Γερμανία: Εισβολή ακτιβιστών σε ανθρακωρυχείο

Από ηλιακή και αιολική ενέργεια το 50% της παγκόσμιας παραγωγής το 2050

Λιγότερα ταξίδια λόγω κλιματικής αλλαγής;

Δύο δισεκατομμύρια τόνοι αστικών στερεών αποβλήτων κάθε χρόνο!

Η κόντρα για τα σκουπίδια των ωκεανών και η ανακοίνωση των... 19

Για «κλιματικό απαρτχάιντ» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

H άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί το 17% της ζωής στους ωκεανούς

Καναδάς: Τέλος τα πλαστικά μιας χρήσης από το 2021

Γροιλανδία: Έχασε 2 γιγατόνους πάγων σε μία ημέρα

Φόρο στην κηροζίνη εξετάζει η Κομισιόν

Ν. Αφρική: Πρωτοπόρος στην προστασία του κλίματος

Ιταλοί κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

περισσότερα »