Καζακστάν: Διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή 17 νέων έργων ΑΠΕ

2.278 επισκέψεις στο άρθρο

Ο φθινοπωρινός γύρος διεθνούς υποβολής προσφορών για την κατασκευή νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο Καζακστάν.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Ενέργειας της χώρας, τόσο οι εγχώριοι όσο και οι ξένοι επενδυτές έδειξαν το ενδιαφέρον τους για εναλλακτική ενέργεια στην παραδοσιακά πετρελαιοπαραγωγό χώρα.

Συνολικά 113 εταιρείες από εννέα χώρες συμμετείχαν στις προσφορές, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών από το Καζακστάν, την Κίνα, τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Από τις 30 εταιρείες που κέρδισαν τους διαγωνισμούς, οι 23 είναι από το Καζακστάν.

Οι διαγωνιζόμενοι ενδιαφέρονταν πολύ για την υλοποίηση έργων για την κατασκευή ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας, με την ζήτηση να υπερβαίνει συντριπτικά την προσφορά. Ως αποτέλεσμα του γύρου προσφορών, στο Καζακστάν θα κατασκευαστούν τώρα οκτώ ηλιακές, έξι αιολικές και τρεις υδροηλεκτρικές μονάδες.

Μέσα σε δύο χρόνια θα κατασκευαστούν ηλιακοί σταθμοί ισχύος 200 μεγαβάτ στις περιοχές Αλμάτι, Τουρκεστάν, Ζαμπίλ, Κιζιλόρντα και Σιμκέντ. Τα επόμενα τρία χρόνια, ανεμογεννήτριες με συνολική δυναμικότητα ισχύος 400 μεγαβάτ θα κατασκευαστούν στις περιοχές Ακμόλα, Αλμάτι, Ζαμπίλ και το Ανατολικό και Βόρειο Καζακστάν. Ένας υδροηλεκτρικός σταθμός θα κατασκευαστεί στη νότια περιοχή του Καζακστάν.

Η πιο σημαντική απαίτηση είναι ότι ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί για όλα τα έργα που υλοποιούνται στο Καζακστάν πρέπει να είναι σύγχρονος και καινούριος, δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας της χώρας, Ανατόλι Σκαρούπα. Εάν ο εξοπλισμός δεν έχει την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής, τότε όλοι οι κίνδυνοι πέφτουν στον επενδυτή, πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Μέσα σε ένα χρόνο επιλέχθηκαν 36 νέα έργα με συνολική ισχύ 857 μεγαβάτ. Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων άγγιξε τις 3.500, συνεπώς η ζήτηση ήταν σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερη από την προσφορά. Η αυξημένη ζήτηση εξηγείται από το ηλιακό δυναμικό του Καζακστάν καθώς και τη σχετικά απλή διαδικασία υλοποίησης τέτοιων έργων. Το Καζακστάν έχει δει επενδυτικές ροές αξίας 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων από αυτά τα έργα.

Πηγή: naftemporiki.gr