Κίνα - Νότια Κορέα: Τεχνητή βροχή για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Διαβάστηκε από 1978 αναγνώστες -

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Νότια Κορέα έχει φθάσει σε νέο υψηλό επίπεδο με τα μικροσωματίδια σκόνης να σημειώνουν «υψηλότατες συγκεντρώσεις», σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Έρευνας της χώρας.

 

Η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται καθώς το παχύ, μαύρο νέφος που καλύπτει τον ουρανό στην πρωτεύουσα Σεούλ και άλλες πόλεις δεν μετακινείται λόγω άπνοιας.

Η συγκέντρωση των ιδιαίτερα επιβλαβών μικροσωματιδίων ΡΜ2.5 (με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρομέτρων) την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 136 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, τέσσερις φορές υψηλότερη από τα συνιστώμενα επίπεδα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αυτή η επικίνδυνη κατάσταση οδήγησε σε ένα κοινό σχέδιο μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Κίνας για τον περιορισμό της αυξανόμενης ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τη χρήση τεχνητής βροχής ή «βομβαρδισμού» των σύννεφων. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί τεχνητή βροχή πάνω από την Κίτρινη Θάλασσα που χωρίζει τη Νότια Κορέα και την Κίνα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη σπορά ή ψεκασμό των σύννεφων με συγκεκριμένες χημικές ουσίες για να ευνοηθεί ο σχηματισμός σταγονιδίων νερού. Η βροχή που δημιουργείται μέσω της σποράς απομακρύνει τα σωματίδια που προκαλούν ρύπανση.

Από την 1η Μαρτίου, η κορεατική κυβέρνηση ξεκίνησε μέτρα έκτακτης ανάγκης για να μειώσει την συγκέντρωση των σωματιδίων PM2.5. Το εξαιρετικά μικρό μέγεθος αυτών των σωματιδίων τους επιτρέπει να εισέλθει στους πνεύμονες και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ κατηγοριοποιείται επίσης ως καρκινογόνο κατηγορίας 1.

Στη Σεούλ, η συγκέντρωσή τους κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 162 έως 237 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, σχεδόν πέντε έως δέκα φορές από το συνιστώμενο ασφαλές όριο. Συνολικά είναι σε ισχύ μέτρα έκτακτης ανάγκης σε 14 πόλεις της Νότιου Κορέας,.

Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης επέτρεψαν στις τοπικές κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τα παλαιά αυτοκίνητα ντίζελ και να περιορίσουν τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας διέταξε το μόνιμο κλείσιμο των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια. Θα διατεθούν επιπλέον δημόσια κονδύλια για να διασφαλιστεί ότι τα κυβερνητικά κτίρια, τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί θα έχουν περισσότερα φίλτρα και καθαριστές αέρα για να μετριάσουν τις απειλές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Περισσότερο από το 70% των λεπτών σωματιδίων σκόνης που κατακλύζουν την ατμόσφαιρα της Νότιας Κορέας πιστεύεται ότι προέρχεται από τις ιδιαίτερα βιομηχανικές πόλεις της Κίνας.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ισπανία: Παραγωγή κηροζίνης από ήλιο και νερό

Γιατί η Ινδονησία αναγκάζεται να αλλάξει πρωτεύουσα

Το κλειδί για το μέλλον

Αμαζόνιος: Η αποψίλωσή του διπλασιάστηκε σε έναν χρόνο

Σιβηρία: Απειλείται από «οικολογικό Τσερνόμπιλ»

Ρωσία: Πρωτοπορία ή «πλωτό Τσερνομπίλ»;

Οι Γερμανοί επενδύουν στον άνεμο και τον ήλιο της Ελλάδας

Εκπέμπουν SOS οι πόλεις για το κλίμα

Γερμανία: Εισβολή ακτιβιστών σε ανθρακωρυχείο

Από ηλιακή και αιολική ενέργεια το 50% της παγκόσμιας παραγωγής το 2050

Λιγότερα ταξίδια λόγω κλιματικής αλλαγής;

Δύο δισεκατομμύρια τόνοι αστικών στερεών αποβλήτων κάθε χρόνο!

Η κόντρα για τα σκουπίδια των ωκεανών και η ανακοίνωση των... 19

Για «κλιματικό απαρτχάιντ» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

H άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί το 17% της ζωής στους ωκεανούς

Καναδάς: Τέλος τα πλαστικά μιας χρήσης από το 2021

Γροιλανδία: Έχασε 2 γιγατόνους πάγων σε μία ημέρα

Φόρο στην κηροζίνη εξετάζει η Κομισιόν

Ν. Αφρική: Πρωτοπόρος στην προστασία του κλίματος

Ιταλοί κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

περισσότερα »