Κρουαζιερόπλοια θα κινούνται με ενέργεια από «νεκρά ψάρια»

2.204 επισκέψεις στο άρθρο

Στην προώθηση μίας νέας πρωτοβουλίας για τη χρήση πράσινης ενέργειας στα κρουαζιερόπλοια με τη χρήση «νεκρών ψαριών», προχωρά η εταιρεία Hurtigruten.

Σύμφωνα με το φιλόδοξο αυτό πλάνο τα υπολείμματα των αλιευμάτων θα αναμειγνύονται με άλλα οργανικά απόβλητα και θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοαερίου, το οποίο στη συνέχεια θα υγροποιείται και θα αντικαθιστά τα ορυκτά καύσιμα.

Τα βαρέα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται στις θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν αυξανόμενο πρόβλημα, καθώς είναι ακόμη πιο ρυπογόνα από τα καύσιμα για τα οχήματα χερσαίας μεταφοράς, που εκπέμπουν θείο και άλλες μολυσματικές ουσίες. 

Η μετάβαση των πλοίων στη χρήση βιοαερίου θα μειώσει τους ρύπους και θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Στόχος της εταιρείας Hurtigruten, που εκμεταλλεύεται στόλο 17 πλοίων, είναι μέχρι το 2021 να μετατρέψει τουλάχιστον έξι από τα πλοία της ώστε να χρησιμοποιούν βιοαέριο.

Η Hurtigruten κατασκευάζει επί του παρόντος τρία νέα κρουαζιερόπλοια με υβριδικό εξοπλισμό στη Νορβηγία, τα οποία θα παραδοθούν τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ντάνιελ Σκιλντάμ, δήλωσε πως «η Νορβηγία είναι ένα μεγάλο ναυτικό έθνος, αλλά η αλιεία και η δασοκομία είναι επίσης μεγάλοι τομείς. Δημιουργούν θέσεις εργασίας και παράγουν εισόδημα, αλλά παράγουν επίσης πολλά απόβλητα. Η σταθερή πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες οργανικών αποβλήτων δίνει στις σκανδιναβικές χώρες μια μοναδική θέση στην αγορά βιοαερίου. Εμείς πιέζουμε για περισσότερη καινοτομία, περισσότερες επενδύσεις. Πιστεύω ότι μόλις είδαμε την αρχή αυτού που σε λίγα χρόνια θα είναι ένας τεράστιος τομέας».

Πηγή: naftemporiki.gr