Η Ευρώπη θα πάρει πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, προκειμένου να καλύψει μέρος των ενεργειακών της αναγκών, μετά από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η Ευρώπη θα πάρει πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, προκειμένου να καλύψει μέρος των ενεργειακών της αναγκών, μετά από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ξέμεινες από πετρέλαιο; No problem, στέλνει η Βενεζουέλα!

Σχολιάστε
1.183 επισκέψεις στο άρθρο

Ποτέ μη λες ποτέ, έλεγαν οι παλιοί και αυτό έρχεται να «κουμπώσει» στην περίπτωση της Ευρώπης, η οποία επέβαλε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά από κάπου θα πρέπει να αναπληρώσει τις απώλειες. Από πού; Η Βενεζουέλα θα φροντίσει για αυτό!

Πιο συγκεκριμένα, δύο ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου, η ιταλική ENI και η ισπανική REPSOL, αναμένεται να αρχίσουν εντός Ιουλίου να μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται όχι μία, αλλά 5 πηγές ενημέρωσης.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Η πρόσφατη απόφαση της Ευρώπης να προχωρήσει σε εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου σημαίνει ό,τι θα πρέπει με κάθε τρόπο να βρει άλλους προμηθευτές, προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Αυτές οι ανάγκες, ένα μέρος τους τουλάχιστον, θα καλυφθούν από τη Βενεζουέλα (ποιος να το έλεγε αυτό στους Ευρωπαίους ηγέτες πριν λίγο καιρό) και μάλιστα όλη αυτή η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ φαίνεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, όπως διαβάζουμε και στο euronews, να έδωσαν το «πράσινο φως» σε Eni και Repsol και εγκρίνουν τη μεταφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα προς την Ευρώπη (και μόνο στην Ευρώπη). Με αυτόν τον τρόπο και την ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις δύο ευρωπαϊκές εταιρείες, η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θέλει να συμβάλλει στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, ως προς τον ενεργειακό εφοδιασμό της και ταυτόχρονα να υπάρξει μείωση των πωλήσεων στην Κίνα. Αξίζει να σημειωθεί ό,τι περίπου το 70% του πετρελαίου που πωλεί σήμερα η Βενεζουέλα κατευθύνεται σε διυλιστήρια της Κίνας.

Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, όρος-κλειδί είναι το πετρέλαιο «να πάει στην Ευρώπη», «δεν μπορεί να μεταπωληθεί αλλού». Επιπροσθέτως, η αμερικανική κυβέρνηση έχει έναν ακόμα στόχο, να δοθεί ώθηση στις συνομιλίες της κυβέρνησης του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, με την αντιπολίτευση. Η Ουάσινγκτον εκτιμά ό,τι η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βενεζουέλας (PdVSA), δεν θα έχει κανένα κέρδος από αυτές τις συναλλαγές, που θα γίνουν χωρίς την καταβολή χρημάτων, αντίθετα με τις πωλήσεις του Καράκας στο Πεκίνο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το Reuters.

Πάντως, ούτε η ENI, ούτε η REPSOL θέλησαν να σχολιάσουν κάτι για αυτή την εξέλιξη, κατά τη διάρκεια επικοινωνίας με το Reuters και δεν δημοσιοποιήθηκαν λεπτομέρειες για τη διαδικασία και το πώς αυτή θα ολοκληρωθεί.

Τέλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του euronews, το Μάιο η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε άδεια στη Chevron, τη μεγαλύτερη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία που παραμένει στη Βενεζουέλα, να αρχίσει συνομιλίες για μελλοντικές δραστηριότητες με την κυβέρνηση Μαδούρο.
 

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »