Μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας σε προσφυγικό καταυλισμό

2.217 επισκέψεις στο άρθρο

Το έργο επιτρέπει στα παιδιά να συνεχίσουν τις σπουδές τους, και αυξάνει την ασφάλεια των γυναικών και των νεαρών κοριτσιών που κυκλοφορούν στο κέντρο. Η καθημερινή ζωή θα γίνει πολύ πιο εύκολη.

Η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας εντός καταυλισμού προσφύγων στον κόσμο ξεκίνησε να λειτουργεί στο κέντρο προσφύγων Ζαατάρι στη βόρεια Ιορδανία, κοντά στα συριακά σύνορα.

Το έργο, το οποίο κόστισε 17,5 εκατομμύρια δολάρια, χρηματοδοτήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση και θα παρέχει ενέργεια για έως και 14 ώρες την ημέρα. Η ηλεκτρική ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί από περισσότερους από 80.000 κατοίκους για την επικοινωνία με συγγενείς και οικεία πρόσωπα, μέσω της φόρτισης κινητών τηλεφώνων, καθώς και για την ηλεκτροδότηση ψυγείων, φωτών ανεμιστήρων και τηλεοράσεων.
 

«Το έργο επιτρέπει στα παιδιά να συνεχίσουν τις σπουδές τους, και αυξάνει την ασφάλεια των γυναικών και των νεαρών κοριτσιών που κυκλοφορούν στο κέντρο. Η καθημερινή ζωή θα γίνει πολύ πιο εύκολη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Ιορδανία, Στέφανο Σεβέρε, σύμφωνα με το Reuters.

Η νέα ηλιακή μονάδα, η οποία αποτελείται από 40.000 ηλιακούς συλλέκτες, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του καταυλισμού κατά 13.000 τόνους ετησίως και θα εξοικονομήσει 5,5 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ποσό που θα επενδυθεί εκ νέου στην προσφυγική κοινότητα. Η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, που θεωρείται δεδομένη σε πολλές χώρες, κάνει όπως είναι λογικό τεράστια διαφορά στην καθημερινή ζωή των κατοίκων σε έναν προσφυγικό καταυλισμό.

Η ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε εκτοπισμένες κοινότητες ανά τον κόσμο. Η πρώτη ηλιακή μονάδα σε προσφυγικό καταυλισμό άνοιξε το Μάιο επίσης στην Ιορδανία, στο Αζράκ, μια περιοχή με αποξηραμένους υγροτόπους, όπου ο σταθμός των 2 μεγαβάτ καλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό δύο οικισμών 20.000 προσφύγων από τη Συρία.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ