Τα θέματα 4green στα Google News
NEWSletter: 3 φορές την βδομάδα, στο e-mail σου Κάνε εγγραφή >
Οι ειδικοί μελετούν πώς οι μικροί πιγκουίνοι αντιδρούν μέσα σε ένα διάστημα τεσσάρων εβδομάδων σε διάφορα ηχητικά ερεθίσματα. Οι έρευνες αυτές έχουν συγκεκριμένο επιστημονικό σκοπό. Θαλάσσιοι βιολόγοι από τη Γερμανία και τη Δανία εστιάζουν ειδικότερα στο πώς προσλαμβάνουν τα συμπαθή πτηνά του Νοτίου Πόλου τα ηχητικά ερεθίσματα στην ξηρά και την θάλασσα.
Το θέμα απασχολεί τελευταία τους ειδικούς, δεδομένου ότι εδώ και χρόνια λόγω της ολοένα αυξανόμενης ανθρωπογενούς παρέμβασης και της οικονομικής δραστηριότητας στους ωκεανούς έχει αυξηθεί έντονα η ηχορύπανση στα βάθη των θαλασσών. Οι προπέλες των πλοίων παράγουν έναν μόνιμο ενοχλητικό θόρυβο. Στήλες γεωτρήσεων αλλά και ανεμογεννητριών αγκυροβολούν βαθιά στον πυθμένα των ωκεανών. Στον βυθό των θαλασσών γίνεται επίσης εξόρυξη πρώτων υλών. Όλα αυτά αλλάζουν τα δεδομένα του ηχητικού τοπίου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
«Το πρόβλημα της ηχορύπανσης έχει για τη θαλάσσια πανίδα την ίδια αρνητική επίδραση που έχουν τα σκουπίδια, αλλά το θέμα δεν είναι τόσο γνωστό ευρύτερα», ανέφερε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ο διευθυντής του Γερμανικού Μουσείου της Θάλασσας Χάραλντ Μπέλκε.
Το μυστήριο της ακοής των πιγκουίνων
Μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστή η επίδραση που έχουν οι υποθαλάσσιοι θόρυβοι στην ακοή των πιγκουίνων και άλλων θαλάσσιων ζώων. Επίσης δεν είναι γνωστό κατά πόσο η υποθαλάσσια ηχορύπανση επηρεάζει τις μετακινήσεις θαλάσσιων πληθυσμών. Οι ερευνητές γνωρίζουν μόνο κατά προσέγγιση σε ποιο φάσμα συχνοτήτων ακούνε οι πιγκουίνοι. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο θαλάσσιος βιολόγος Μίκαελ Ντένε, που εργάζεται στο πρόγραμμα του Στράλζουντ, μέχρι το 1969 δεν υπήρχε καμία σχετική έρευνα. Όπως σημειώνει ο ίδιος, η έλλειψη βάσης σχετικών δεδομένων αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο για την έρευνα που διεξάγεται σήμερα αναφορικά με την επίδραση της υποθαλάσσιας ηχορύπανσης στους πιγκουίνους.
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα πάντως οι επιστήμονες ελπίζουν μέσα σε τρία χρόνια να δώσουν νέα δεδομένα για το θέμα μελετώντας μάλιστα διαφορετικά είδη πιγκουίνων. Έτσι σε ένα ειδικό εργαστήριο οι πιγκουίνοι εκτίθενται σε διαφορετικά ηχητικά ερεθίσματα, ενώ οι επιστήμονες καταγράφουν τις αντιδράσεις τους.
«Όπως και άλλα πτηνά, οι πιγκουίνοι δεν διαθέτουν εξωτερικά αυτιά και σε αντίθεση με τα θηλαστικά που διαθέτουν τρία ακουστικά οστάρια, οι πιγκουίνοι διαθέτουν ένα», εξηγεί ο Ντένε.
Επίσης δεδομένου ότι τα ηχητικά κύματα μεταδίδονται με διαφορετική ταχύτητα στον αέρα και το νερό, οι επιστήμονες εξετάζουν τα ακουστικά αντανακλαστικά των πιγκουίνων σε ξηρά και θάλασσα. Αυτό είναι ένα εντελώς νέο ερευνητικό πεδίο. Για το πρότζεκτ αυτό υποβλήθηκαν σε ακουστικά τεστ πιγκουίνοι του Χούμπολτ, αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι και πιγκουίνοι των βράχων (ευδύπτες).
Πηγή: Deutsche Welle
ΘΕΡΜΑΝΣΗ - ΨΥΞΗ | ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΑ |
ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ | ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ |
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΕΡΑ - ΝΕΡΟΥ | |
Ψάχνεις; Βρίσκεις με 1 κλίκ εδώ >> |
Πώς θα επιλέξεις δομικά υλικά νέας γενιάς: 10 tips & Video
Ζεστασιά, οικονομία, υψηλή αισθητική με αερόθερμη σόμπα πέλλετ
Πότε θέλει υγρομόνωση & πότε θερμομόνωση η ταράτσα
Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα και ενέργεια στην πολυκατοικία σας: Οδηγός βήμα-βήμα
Διπλό ενεργειακό τζάμι νέας γενιάς & τέλος στην απώλεια θερμότητας
Αντλίες θερμότητας: Τα δυνατά τους σημεία
Σημάδια ανησυχίας για τις τιμές του φυσικού αερίου
Το πρώτο κλιματιστικό στην Ευρώπη με τεχνολογία UVC & φίλτρο anti-virus
ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ: Λύσεις 2024 + Top Experts
Home | Sitemap | Συνεργασία | Επικοινωνία |
Copyright © 2024 - 4green.gr