Νέα Ζηλανδία: Έλλειψη εργατών για δενδροφύτευση παρά την αμοιβή 350 ευρώ ημερησίως

2.969 επισκέψεις στο άρθρο

Η ημερήσια αμοιβή ύψους έως και 350 ευρώ την ημέρα δεν αρκεί για να προσελκύσει εργαζόμενους να φυτέψουν δέντρα στη Νέα Ζηλανδία, δυσχεραίνοντας τον στόχο της κυβέρνησης για τη φύτευση ενός δισεκατομμυρίου δέντρων μέχρι το 2028.

Τα φυτώρια δασικών εκτάσεων έχουν διπλασιάσει τις φυτεύσεις σε 100 εκατομμύρια δέντρα ετησίως μετά την εφαρμογή των κυβερνητικών κινήτρων, αλλά η εξεύρεση προσωπικού είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο τους. Οι αμοιβές φύτευσης στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας ξεπερνούν τα 50 λεπτά το δέντρο, το οποίο ισοδυναμεί με πληρωμή από 260 έως 350 ευρώ την ημέρα, αλλά ακόμα και έτσι δεν έχει βρεθεί ο απαραίτητος αριθμός εργατών.

Η φύτευση των δένδρων πραγματοποιείται κατά το φθινόπωρο και το χειμώνα, και οι υπεύθυνοι αναζητούν εποχιακούς εργάτες από τα γειτονικά νησιά του Ειρηνικού.

Τα κυβερνητικά μέτρα οδήγησαν στην επαναφύτευση τεράστιων εκτάσεων που είχαν υλοτομηθεί στο παρελθόν. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κατάσταση προ πενταετίας, όταν οι πιστώσεις άνθρακα ήταν ιδιαίτερα χαμηλές και ήταν πιο συμφέρουσα η γεωργία από ό,τι η δασοκομία.

Το πεύκο του είδους Pinus radiata παραμένει το κυρίαρχο είδος στις δενδροφυτεύσεις, αποτελώντας περίπου το 90% των νέων δέντρων, καθώς πρόκειται για ένα ταχέως αναπτυσσόμενο δέντρο με καλή πυκνότητα και χαρακτηριστικά ξύλου. Ο ευκάλυπτος και το έλατο του Ντάγκλας (γνωστό και ως ψευδοτσούγκα) επίσης καλλιεργούνται, με τη ζήτηση να αυξάνεται για ερυθρελάτη.

Πηγή: naftemporiki.gr