Οι καμηλοπαρδάλεις απειλούνται με εξαφάνιση

2.430 επισκέψεις στο άρθρο

Το ζώο αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο εξαφάνισης στο φυσικό περιβάλλον στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, εάν δε ληφθούν μέτρα για να ελαχιστοποιηθούν οι απειλές εναντίον του.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, το όργανο που διαχειρίζεται τον επίσημο κατάλογο απειλούμενων ειδών στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την καμηλοπάρδαλη από την κατηγορία «χαμηλής ανησυχίας» σε αυτή της «ευάλωτης κατάστασης» στη γνωστή «Κόκκινη Λίστα Απειλουμένων Ειδών».

Αυτό σημαίνει ότι το ζώο αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο εξαφάνισης στο φυσικό περιβάλλον στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, εάν δε ληφθούν μέτρα για να ελαχιστοποιηθούν οι απειλές εναντίον του.

Η λαθροθηρία και το παράνομο εμπόριο ειδών όπως οι ελέφαντες και ο ρινόκερος, έχουν επισκιάσει τα προβλήματα των καμηλοπαρδάλεων την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, οι αριθμοί καμηλοπάρδαλης έχουν πέσει ραγδαία τα τελευταία 31 χρόνια, από 157.000 άτομα το 1985 σε 97.500 στην τελευταία καταμέτρηση.

Οι καμηλοπαρδάλεις αντιμετωπίζουν δύο κύριες απειλές, τη λαθροθηρία και την αστική επέκταση που μειώνει τους βιοτόπους τους. Το πρόβλημα της λαθροθηρίας γίνεται όλο και πιο σημαντικό. Ορισμένοι χωρικοί σκοτώνουν τα ζώα για το κρέας τους, αλλά σύμφωνα με το National Geographic, πολλές καμηλοπαρδάλεις σφάζονται μόνο για τις ουρές τους, οι οποίες θεωρούνται σύμβολο κύρους και χρησιμεύουν επίσης ως προίκα σε μερικούς πολιτισμούς.

Η κόκκινη λίστα χωρίζει την καμηλοπάρδαλη σε εννέα υποείδη. Πέντε από αυτά τα υποείδη μειώνονται σε αριθμό, δύο αυξάνονται και δύο είναι σταθερά. Οι καμηλοπαρδάλεις της Δυτικής Αφρικής, το μικρότερο υποείδος, έχει αυξήσει τον πληθυσμό του από 50 άτομα τη δεκαετία του 1990 σε περίπου 400 σήμερα. Αυτή η επιτυχία χρειάστηκε μια τεράστια προσπάθεια από την κυβέρνηση του Νίγηρα και τις ομάδες προστασίας του περιβάλλοντος.

Ένα μεγάλο πρόβλημα για τις καμηλοπαρδάλεις, ωστόσο, είναι η έλλειψη ευαισθητοποίησης τα τελευταία χρόνια, καθώς «υπάρχει έντονη τάση να πιστεύουμε ότι γνωστά είδη όπως οι καμηλοπαρδάλεις και οι χιμπαντζήδες δεν απειλούνται, επειδή είμαστε εξοικειωμένοι με αυτά και τα βλέπουμε στους ζωολογικούς κήπους», δήλωσε στο Associated Press ο βιολόγος του Πανεπιστημίου Ντιουκ, Στιούαρτ Πιμ. Στην πραγματικότητα, οι καμηλοπαρδάλεις εξαφανίστηκαν τον περασμένο αιώνα από επτά χώρες της Αφρικής, τη Μπουρκίνα Φάσο, την Ερυθραία, τη Γουινέα, το Μαλάουι, τη Μαυριτανία, τη Νιγηρία και τη Σενεγάλη.

Πηγή: naftemporiki.gr