Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας

2.593 επισκέψεις στο άρθρο

Η Παγκόσμια Ημέρα της Αιολικής Ενέργειας,GlobalWindDay, που εορτάζεται σήμερα σε όλο τον πλανήτη, αποσκοπεί να ενημερώσει και να επικοινωνήσει στο ευρύ κοινό την ιδέα και την τεχνολογία της Αιολικής Ενέργειας και των Ανεμογεννητριών.

Η παγκόσμια αυτή Ημέρα έχει ανακηρυχθεί ως τέτοια από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας GWECκαι τηνΕυρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας WindEurope, εθνικός εκπρόσωπος της οποίας είναι η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ.
ΗΑιολική Ενέργεια είναι πλέον μια παγκόσμια ιστορία επιτυχίας. Προσφέρει 260.000 θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης στην Ευρώπη. Σε παγκόσμια κλίμακα, ο αριθμός αυτός ξεπερνά το 1,15 εκατομμύρια.
Η Αιολική Ενέργεια παρέχει στον πλανήτη καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια. Μετά από ένα έτος ρεκόρ αιολικών εγκαταστάσεων το 2017, η Ευρώπη έχει εγκατεστημένη ισχύ 169 GW. Ο άνεμος παρέχει σήμερα το 12% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης: 44% στη Δανία, 22% στη Γερμανία.
Στην Ελλάδα, το 2017 σχεδόν το 10% της ηλεκτρικής κατανάλωσης προήλθε από τα αιολικά της πάρκα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν σήμερα 539 GW αιολικών πάρκων. Τέσσερεις πολιτείες των ΗΠΑ διασφαλίζει περισσότερο από το 30% της ηλεκτρικής τους ενέργειας από τον άνεμο, όπως και η Ουρουγουάη και το κράτος της Νότιας Αυστραλίας.
 
Όλες τις εκδηλώσεις στον πλανήτημπορείτε να παρακολουθήσετε από τον δικτυακό τόπο της Παγκόσμιας Ημέρας Αιολικής ΕνέργειαςGWD2018: https://globalwindday.org/ και στο twitterhttps://twitter.com/globalwindday
Η ΕΛΕΤΑΕΝ διοργάνωσε, συμμετείχε ή υποστήριξε μια σειρά δράσεων που τις ενέταξε στους εορτασμούς για την σημερινή Ημέρα. Πληροφορίες για αυτές μπορείτε να βρείτε στο νέο της site. Ανάμεσα στις δράσεις αυτές ήταν και οι ακόλουθες:
  • Το πρόγραμμα με τίτλο «Ένα νέο λογότυπο για την Αιολική Ενέργεια στην Ελλάδα» σε συνεργασία με τη VelliosSchoolofArtπου κατέληξε στο νέο λογότυπο της ΕΛΕΤΑΕΝ.
  • Το 9ο τουρνουά mini ποδοσφαίρου 7x7 ΑΙΟΛΟΣ 2018 που ολοκληρώθηκε με τους τελικούς, την τελετή απονομής και την εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ για τις ομάδες και τους συμμετέχοντες το βράδυ της Τρίτης 12 Ιουνίου 2018.
  • Η καταχώρηση στον έντυπο κυριακάτικο τύπο της προηγούμενης Κυριακής 10 Ιουνίου.
  • Η υποστήριξη και συμμετοχή στο δρομικό αγώνα βουνούPanachaikoTrail 2018 δίπλα στα αιολικά πάρκα του Παναχαϊκού 48,5 MW.
  • Ο διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας Wind Vision.
Οι νικητές του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν σήμερα Παρασκευή 15/6/2018 και ώρα9:30am (CET) εδώ: https://globalwindday.org/wind-vision-photo-competition-winners
 
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, δήλωσε:
«Με πρωτοβουλία των διεθνών οργανώσεων αιολικής ενέργειας, όλος ο πλανήτης εορτάζει σήμερα, 15 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρεί χρέος της να συμμετέχει ενεργά σε τέτοιες δράσεις, διότι με τον τρόπο αυτό τοποθετεί ισότιμα την πατρίδα μας στη μεγάλη εικόνα της διεθνούς αιολικής κοινότητας. Για αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους φίλους μας της WindEurope, σχεδιάσαμε και εκτελέσαμε δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Προσπαθούμε συνεχώς να αναβαθμίζουμε στην παρουσία μας στα ευρωπαϊκά όργανα της αιολικής ενέργειας.
Έχουμε ισχυρούς λόγους για αυτό. Η αιολική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό εργαλείο για ανάπτυξη, νέες δουλειές, κοινωνική συνοχή και περιβαλλοντική προστασία.
Αυτό το μήνυμα θέλουμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά. Για αυτό προσπαθούμε να ανανεωθούμε. Εδώ και λίγες ημέρες η ΕΛΕΤΑΕΝ έχει ένα νέο σύγχρονο λογότυπο. Σήμερα, «σηκώσαμε» το νέο μας website που έρχεται να προστεθεί δίπλα στην παρουσία της ΕΛΕΤΑΕΝ στα κοινωνικά δίκτυα linkedinκαι twitterτην οποία προσπαθούμε να ενισχύσουμε.
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας, θα ήθελα και πάλι να διαβεβαιώσω ότι προσπαθούμε να έχουμε την ΕΛΕΤΑΕΝ ανοιχτή στον κόσμο και τον κλάδο μας. Να μπαίνει διαρκώς φρέσκος άνεμος που θα την ανανεώνει και θα ανανεώνει και εμάς. Φιλοδοξούμε, ο επιστημονικός, επιχειρηματικός και επαγγελματικός κλάδος της αιολικής ενέργειας να έλθει ακόμα πιο κοντά της, να γίνει μέλος της και να τη στηρίζει.»
 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, δήλωσε:
«Τα χερσαία αιολικά πάρκα είναι πλέον ο φθηνότερος τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην πλειονότητα της Ευρώπης και η υπεράκτια αιολική ενέργεια δεν απέχει πολύ, με το κόστος να έχει πέσει πάνω από το 60% σε τρία χρόνια. Τώρα γίνεται ευκολότερη και φθηνότερη η ενσωμάτωση της αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα. Ως εγχώριος πόρος, ο άνεμος σημαίνει επίσης πολύ λιγότερες δαπάνες για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Και φυσικά σημαίνει λιγότερο CO2 και καθαρότερο αέρα. Από μια πρώιμη τεχνολογία, η αιολική ενέργεια είναι τώρα μια ιστορία βιομηχανικής επιτυχίας. Προσφέρει 260.000 θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης στην Ευρώπη. Συνεισφέρει 36 δισ. Ευρώ στο ΑΕΠ της Ευρώπης και ευρωπαϊκές εξαγωγές ύψους 8 δισ. Ευρώ. Επιπλέον έχει αντίκτυπο και σε τοπικό επίπεδο. Εξασφαλίζοντας τοπικές θέσεις εργασίας και επενδύσεις στην τοπική αλυσίδα εφοδιασμού και συνεισφέροντας στους τοπικούς δήμους, η αιολική ενέργεια έχει θετικό αντίκτυπο στις κοινότητες της Ευρώπης».
 
Ο Γενικός Γραμματέας του GWEC, SteveSawyer, δήλωσε:
«Η αιολική ενέργεια παρέχει καθαρή, χωρίς εκπομπές ηλεκτρική ενέργεια, τοπική βιομηχανία και απασχόληση, προσελκύει τόσο εγχώριες όσο και διεθνείς επενδύσεις, και ταυτόχρονα ενισχύει τις αγροτικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο.
Από το δυτικό Τέξας μέχρι τη βορειοανατολική Βραζιλία, από την περιοχή του ακρωτηρίου της Νότιας Αφρικής έως το παράκτιο Μαρόκο, από το Xinjian, το Gansu και την Εσωτερική Μογγολία στην Κίνα έως την Αϊόβα, το Κάνσας και τη Νότια Ντακότα στις ΗΠΑ και στο νότιο μισό της Ινδίας, η αιολική ενέργεια δημιουργεί τοπικές θέσεις εργασίας που δίνουν τη δυνατότητα στη νεότερη γενιά για καλές θέσεις εργασίας κοντά στην πατρίδα, αντί να μεταναστεύει στη μεγάλη πόλη, οπουδήποτε και να είναι. Η αξία της διατήρησης ζωντανών αγροτικών οικονομιών δεν μπορεί να μετρηθεί μόνο σε αριθμούς, αφού η κοινωνική συνοχή και η ενίσχυση των κοινοτήτων έχουν εξαιρετικά σημασία για τον κόσμο».