Πολωνία: Εκρηκτική ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας

Διαβάστηκε από 1314 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/3/2019

Το τελευταίο έτος σημειώθηκε μία έκρηξη στην αγορά ηλιακών συλλεκτών στην Πολωνία, με περισσότερους από 50.000 κατοίκους να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά στις στέγες τους.

 

Το 2015 μόνο 3.000 πολωνικά σπίτια διέθεταν φωτοβολταϊκά πάνελ, αλλά στο τέλος του 2016 ο αριθμός τους είχε αυξηθεί σε 10.000 και από τότε αυξάνεται συνέχεια.

Η υπουργός Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογίας, Γιαντβίγκα Εμίλεβιτς, πρότεινε να εισαχθούν κίνητρα για τα νοικοκυριά, τις μικρές επιχειρήσεις και τις τοπικές αρχές να επενδύσουν σε ηλιακούς συλλέκτες, ώστε να μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για τις δικές τους ανάγκες και να μεταπωλούν αυτή που δεν χρησιμοποιούν.

«Είναι πολύ πιθανό ότι από το 2020 και μετά, οι τιμές ενέργειας δεν θα μειωθούν και θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις, επειδή το φάσμα των διαθέσιμων μέσων είναι περιορισμένο», δήλωσε ο η Εμίλεβιτς. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ετοιμάσαμε ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας απευθείας από τον καταναλωτή και τους μικρούς παραγωγούς», πρόσθεσε.

Τα περισσότερα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν μια εκτιμώμενη διάρκεια ζωής πάνω από 30 χρόνια, καθιστώντας τα μία καλή επένδυση για τους νέους ιδιοκτήτες. Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες προσπαθούν επίσης να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα τους. Οι  νέες βιομηχανικές πιστοποιήσεις απαιτούν πλέον ότι τα κτίρια είναι φιλικά προς το περιβάλλον και βιώσιμα, και τα νέα συγκροτήματα γραφείων χρησιμοποιούν συχνά ηλιακούς συλλέκτες τελευταίας τεχνολογίας.

Πέρα από τους ιδιώτες και τα γραφεία που στρέφονται την ηλιακή ενέργεια, αυξάνονται παράλληλα οι επενδύσεις σε ηλιακά πάρκα. Η Πολωνία διαθέτει περίπου 300 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος σε ηλιακούς συλλέκτες, αλλά σύντομα η δυναμικότητα αυτή θα αυξηθεί.

Ενδεικτικά, ο όμιλος Modus και η πολωνική τράπεζα mBank υπέγραψαν δάνειο ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων ηλιακής ενέργειας στην Πολωνία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τέτοια συμφωνία στην πολωνική αγορά και τα κεφάλαια θα καλύψουν την ολοκλήρωση ενός έργου ισχύος 20 μεγαβάτ.

Η ανακοίνωση αυτή ακολουθεί μερικά ενδιαφέροντα έργα που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή στην Πολωνία, όπως η εγκατάσταση δέκα μεγαβάτ από 30.000 ηλιακούς συλλέκτες της Polski Solar κοντά στη Ζιελόνα Γκόρα, η κατασκευή της οποίας ξεκίνησε τον Ιανουάριο. Μόλις ολοκληρωθεί, το έργο θα είναι σε θέση να παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει 4.500 νοικοκυριά.

«Αναμένουμε να εγκατασταθούν οι ηλιακοί συλλέκτες συνολικής ισχύος 200 μεγαβάτ το 2019, χάρη στο πρόγραμμα. Θέλουμε περίπου 200 μεγαβάτ από ηλιακούς συλλέκτες ετησίως τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η Εμίλεβιτς.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γροιλανδία: Έχασε 2 γιγατόνους πάγων σε μία ημέρα

Φόρο στην κηροζίνη εξετάζει η Κομισιόν

Ν. Αφρική: Πρωτοπόρος στην προστασία του κλίματος

Ιταλοί κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Μαλαισία: Πέθανε ο τελευταίος αρσενικός ρινόκερος της Σουμάτρα

Σε επίπεδα ρεκόρ οι εκπομπές μεθανίου

Η Τουρκία εισάγει μαζικά γερμανικά πλαστικά σκουπίδια

Μαζικές διαδηλώσεις για το κλίμα σε Γερμανία, Νορβηγία, Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία

Σώζουν τις άγριες πεταλούδες με ... θερμόμετρο

«H κακή διαχείριση απορριμάτων στοιχίζει και σε ζωές»

Παγώνοντας ξανά τους πόλους: Το Plan B για τη Γη

Κίνα: Δορυφόροι επιτηρούν τις καλλιέργειες ρυζιού

Ολοκληρώθηκε το 1ο Συμπόσιο για την Κλιματική Αλλαγή

Ανακαλύφθηκε τετράποδη φάλαινα ηλικίας 42,6 εκατ. ετών

Το ένα τρίτο της παγκόσμιας ισχύος προέρχεται από AΠΕ

Η TRANE  Europe βράβευσε στην πόλη Nancy της Γαλλίας

Κίνα - Νότια Κορέα: Τεχνητή βροχή για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η Νέα Υόρκη απαγορεύει τις πλαστικές σακούλες

Αυστραλία: Το καλοκαίρι έσπασε κάθε ρεκόρ θερμοκρασίας

Πολωνία: Εκρηκτική ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας

περισσότερα »