Πόσο θα βοηθούσε το περιβάλλον εάν κόβαμε το κρέας;

Διαβάστηκε από 1313 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/11/2019

Η κατανάλωση κρέατος σε μεγάλες ποσότητες αποδεικνύεται επιζήμια τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον.

 

Δεν είναι μυστικό ότι οι μπριζόλες είναι νόστιμες. Έχουν όμως όπως φαίνεται υψηλό τίμημα για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.  Η κατανάλωση κρέατος σε μεγάλες ποσότητες αποδεικνύεται επιζήμια τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον. Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες, τόσο στην Αμερική όσο και στη Βρετανία, δηλώνουν ότι θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, εξαιτίας των ευρημάτων σχετικών ερευνών, σύμφωνα με τη Mintel, εταιρεία έρευνας αγοράς. Το εάν τελικά θα το πράξουν είναι βέβαια άλλο θέμα.

Η ποσότητα κρέατος που καταναλώνουν οι Αμερικανοί και Βρετανοί ανά ημέρα αυξήθηκε κατά 10% από το 1970, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Οι άνθρωποι που θέλουν να τρώνε λιγότερες ζωικές τροφές, αλλά δυσκολεύονται να το κάνουν πράξη, θα μπορούσαν να εμπνευστούν από δύο πρόσφατα επιστημονικά τεύχη.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Πανεπιστημίου της Μινεσότα υπολογίζει τόσο τα ιατρικά όσο και τα περιβαλλοντικά βάρη της επιπλέον ημερήσιας κατανάλωσης διαφόρων τύπων τροφίμων. Σε σύγκριση με έναν τυπικό δυτικό ενήλικα της ίδιας ηλικίας που ακολουθεί μία μέση διατροφή, ένας άνθρωπος που καταναλώνει επιπλέον 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ανά ημέρα έχει κατά 41% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει το δεδομένο έτος. 

Το κρέας έχει ακόμη πιο έντονο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Σε σύγκριση με μια μερίδα 100 γραμμάρια λαχανικών, 50 γραμμάρια κόκκινου κρέατος προκαλόυν τουλάχιστον 20 φορές περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και απαιτούν 100 φορές μεγαλύτερη χρήση γης. Με βάση το σύνολο των δεικτών που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές, το κόκκινο κρέας ήταν περίπου 35 φορές πιο καταστροφικό από ένα μπολ χόρτα.

Τι θα γίνει λοιπόν εάν κάποιος αποφασίσει να καλύπτει μόνο το 1/3 των γευμάτων του με κρέας και τα υπόλοιπα 2/3 με χορτοφαγικές συνταγές; Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, που αξιοποίησε στοιχεία από 140 χώρες, κάτι τέτοιο θα περιόριζε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που προκαλούνται από τρόφιμα κατά σχεδόν 60%. Όσο για τους βίγκαν είναι ακόμη πιο φιιλικοί στο περιβάλλον. Μπορούν να υποστηρίζουν ότι με την απόφασή τους αυτή έχουν "σβήσει" το 85% του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους. 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ισπανία: Παραγωγή κηροζίνης από ήλιο και νερό

Γιατί η Ινδονησία αναγκάζεται να αλλάξει πρωτεύουσα

Το κλειδί για το μέλλον

Αμαζόνιος: Η αποψίλωσή του διπλασιάστηκε σε έναν χρόνο

Σιβηρία: Απειλείται από «οικολογικό Τσερνόμπιλ»

Ρωσία: Πρωτοπορία ή «πλωτό Τσερνομπίλ»;

Οι Γερμανοί επενδύουν στον άνεμο και τον ήλιο της Ελλάδας

Εκπέμπουν SOS οι πόλεις για το κλίμα

Γερμανία: Εισβολή ακτιβιστών σε ανθρακωρυχείο

Από ηλιακή και αιολική ενέργεια το 50% της παγκόσμιας παραγωγής το 2050

Λιγότερα ταξίδια λόγω κλιματικής αλλαγής;

Δύο δισεκατομμύρια τόνοι αστικών στερεών αποβλήτων κάθε χρόνο!

Η κόντρα για τα σκουπίδια των ωκεανών και η ανακοίνωση των... 19

Για «κλιματικό απαρτχάιντ» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

H άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί το 17% της ζωής στους ωκεανούς

Καναδάς: Τέλος τα πλαστικά μιας χρήσης από το 2021

Γροιλανδία: Έχασε 2 γιγατόνους πάγων σε μία ημέρα

Φόρο στην κηροζίνη εξετάζει η Κομισιόν

Ν. Αφρική: Πρωτοπόρος στην προστασία του κλίματος

Ιταλοί κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

περισσότερα »