Πρώτη στη βιωσιμότητα τροφίμων η Γαλλία!

1.608 επισκέψεις στο άρθρο

Η Ελλάδα κατέλαβε την 20ή θέση!

Χάρη σε πρόσφατα μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων, η Γαλλία κατέχει σήμερα την πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τη βιωσιμότητα τροφίμων, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση.

Το 2016, η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαιτούσε από τα σουπερμάρκετ να δωρίζουν ληγμένα τρόφιμα για φιλανθρωπικούς σκοπούς και από τα εστιατόρια να παρέχουν σακούλες με υπολειπόμενα τρόφιμα αν το ζητούν ή πελάτες, ή διαφορετικά να υπόκεινται σε πρόστιμα μέχρι και 75.000 ευρώ και φυλάκιση δύο ετών.

Η έκθεση του Economist βαθμολόγησε 34 χώρες με κριτήριο τα απόβλητα τροφίμων, την φιλική προς το περιβάλλον γεωργία και την ποιοτική διατροφή, ως μέρος ενός νέου Δείκτη Διατροφικής Βιωσιμότητας. Τρεις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν στις πέντε πρώτες θέσεις, η Γερμανία, η Ισπανία και η Σουηδία, ενώ η Ιαπωνία κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Η Ελλάδα κατέλαβε την 20ή θέση, σημειώνοντας όμως καλό σκορ στον αριθμό ωρών που περνά κάθε άτομο μπροστά από μία οθόνη. Ακριβώς μετά την Ελλάδα κατατάχθηκαν οι ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι οι χώρες υψηλού εισοδήματος τείνουν να κατατάσσονται υψηλότερα, λόγω της υπερκατανάλωσης κρέατος, ζάχαρης και κορεσμένων λιπών. Η κακή διαχείριση του εδάφους και των λιπασμάτων στη γεωργία είναι πρόσθετοι λόγοι υποβάθμισης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα πολύ πλούσια Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέχουν την τελευταία θέση στη λίστα, με κάθε άτομο στη χώρα να σπαταλά έναν τόνο τρόφιμα ετησίως κατά μέσο όρο. Τα ΗΑΕ χαρακτηρίζονται από αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και ο τομέας γεωργίας σπαταλά νερό με ταχείς ρυθμούς.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων απορρίπτονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό μεταξύ του ενός τετάρτου και του ενός τρίτου όλων των παραγόμενων τροφίμων. Μόνο στη Γαλλία, 7,1 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων απορρίπτονταν  κάθε χρόνο πριν περάσει το νομοσχέδιο το 2016. Τώρα, η Γαλλία έχει απώλειες μόνο του 1,8% της συνολικής παραγωγής τροφίμων ετησίως, με ορίζοντα μειώσει το ποσοστό αυτό στο μισό μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με το Reuters, 815 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πλήττονται από την πείνα. Τα απόβλητα τροφίμων παράγουν επίσης τεράστιες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου στους χώρους υγειονομικής ταφής, υψηλότερες από τις συνολικές εκπομπές των περισσοτέρων κρατών.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ