Στα υψηλότερα επίπεδα η τιμή του πετρελαίου!

1.594 επισκέψεις στο άρθρο

Αιτία, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία.

Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2015, εν μέσω της επιχείρησης καταστολής της διαφθοράς που προκήρυξε ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν το Σαββατοκύριακο, προχωρώντας σε συλλήψεις υψηλά ιστάμενων προσώπων και εδραιώνοντας την εξουσία του στη χώρα.

Η εκκαθάριση περιλάμβανε τη σύλληψη μελών της βασιλικής οικογένειας, υπουργών και επενδυτών, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Αλγουαλίντ μπιν Ταλάλ και του επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς, πρίγκηπα Μιτέμπ μπιν Αμπντουλάχ, σύμφωνα με το Reuters.

Οι μεταρρυθμίσεις του μπιν Σαλμάν προβλέπουν επίσης σχέδιο για την εισαγωγή μέρους της γιγαντιαίας κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Saudi Aramco στο χρηματιστήριο το επόμενο έτος, και οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου θεωρούνται ωφέλιμες για την κεφαλαιοποίηση της αγοράς της μελλοντικά εισηγμένης εταιρείας.

Σύμφωνα με σημείωμα της RBC Capital Markets, παρά τις αναπάντεχες πολιτικές εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία, δεν αναμένονται άμεσες αλλαγές στην πετρελαϊκή πολιτική του μεγαλύτερου παραγωγού αργού πετρελαίου στον κόσμο.

Εξάλλου, οκτώ αμερικανικές πετρελαιοπηγές έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα, αριθμώντας πλέον 729, αντιπροσωπεύοντας τη μεγαλύτερη μείωση από τον Μάιο του 2016.

Η μείωση της δραστηριότητας γεωτρήσεων στις ΗΠΑ έρχεται καθώς ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) και άλλη μία ομάδα πετρελαιοπαραγωγών με επικεφαλής τη Ρωσία δεσμεύθηκαν να περιορίσουν την παραγωγή κατά περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για να «τονώσουν» την αγορά. Η συμφωνία διαρκεί ως το Μάρτιο του 2018, αλλά αναμένεται να επεκταθεί.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ