Συμπληρώματα διατροφής απειλούν την ανταρκτική!

Διαβάστηκε από 1453 αναγνώστες -

Έρευνα της Greenpeace αποκαλύπτει ότι η βιομηχανία αλιείας κριλ δραστηριοποιείται εντατικά σε μια από τις πιο ευάλωτες περιοχές του πλανήτη

 
Νέα έρευνα της Greenpeace εξέτασε τις δραστηριότητες της βιομηχανίας αλιείας κριλ (ένα μικροσκοπικό είδος γαρίδας) στην Ανταρκτική την τελευταία πενταετία, αποκαλύπτοντας τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που μπορεί να επιφέρει σε μία από τις πιο παρθένες περιοχές του πλανήτη. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι εταιρείες βιομηχανικής αλιείας στοχεύουν το κριλ, το οποίο πωλείται ως συμπλήρωμα διατροφής (ιχθυέλαιο) πλούσιο σε Ωμέγα 3, ως ιχθυοτροφή σε υδατοκαλλιέργειες, ακόμη και ως ζωοτροφή για κατοικίδια ζώα.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα,αυτό το είδος αλιείας, στο οποίο συμμετέχει και σκάφος ελληνικών συμφερόντων, επεκτείνεται ταχύτατα στον Ανταρκτικό Ωκεανό απειλώντας την επιβίωση των φαλαινών και των πιγκουίνων.


Το κριλ αποτελεί τη βασική τροφή για μία πληθώρα ζώων όπως φάλαινες, πιγκουίνοι και φώκιες, και η αλιεία του θέτει σε κίνδυνο μία ολόκληρη τροφική αλυσίδαπου αποτελεί πυλώνα για το μοναδικής αξίας οικοσύστημα της περιοχής. Η βιομηχανία αλιείας κριλ παρουσιάζεται ως μία από τις καλύτερα διαχειριζόμενες αλιευτικές δραστηριότητες στον κόσμο, ωστόσο τα ευρήματα της νέας έκθεσης της Greenpeace με τίτλο “Κριλ: ο άγνωστος κόσμος της αλιείας στην Ανταρκτική”, αποκαλύπτουν μια διαφορετική εικόνα:
  • Την εντατική αλιεία κριλ σε άμεση γειτνίαση με βασικές ζώνες τροφοληψίας της άγριας πανίδας της Ανταρκτικής, προκαλώντας άμεσο ανταγωνισμό με ζώα, όπως οι φάλαινες και οι πιγκουίνοι. 
  • Τα δεδομένα αυτόματης παρακολούθησης (AIS)καταδεικνύουν ότι τα πλοία έχουν αγκυροβολήσει κοντά σε ειδικά προστατευόμενες περιοχές, παρά τις πιθανές επιπτώσεις στην άγρια φύση και το βυθό.
  • Δραστηριότητες που υποδηλώνουν επικίνδυνες αλιευτικές πρακτικές, όπως η μεταφόρτωση των αλιευμάτων σε πλοία - ψυγεία με βαρύ ιστορικό παραβάσεων και χαμηλές προδιαγραφές ως προς την ασφάλεια και την πρόληψη της ρύπανσης. Παγκοσμίως η μεταφόρτωση έχει συνδεθεί με παραβιάσεις περιβαλλοντικών όρων και καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, λόγω της έλλειψης διαφάνειας η οποία διέπει τέτοιες δραστηριότητες.
  • Τις πιθανές καταστροφικές επιπτώσεις από διαρροές καυσίμων, πυρκαγιές και προσαράξεις τέτοιων σκαφών στα παρθένα νερά της Ανταρκτικής.
Η βιομηχανία αλιείας του κριλ στην Ανταρκτική αυτοπροβάλλεται ως βιώσιμη, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πιο σκοτεινή. Καθώς οι κλιματικές αλλαγές ήδη επηρεάζουν τους πληθυσμούς του κριλ, μηχανότρατες αλιεύουν τη βασική τροφή των φαλαινών, των πιγκουίνων και άλλων ζώων σε μία παρθένα περιοχή, μόνο και μόνο για να πουλήσουν οι εταιρείες συμπληρώματα διατροφής στην άλλη άκρη του πλανήτη”,δήλωσε η Aντζελα Λάζου Dean,συντονίστρια εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. “Εάν η βιομηχανία θέλει να δείξει ότι λειτουργεί πραγματικά με υπευθυνότητα, πρέπει να απομακρυνθεί οικειοθελώς από αυτήν την περιοχή και να υποστηρίξει άμεσα την προστασία της”,συμπλήρωσε η Aντζελα Λάζου Dean.

Η Greenpeace καλεί:
  • τη βιομηχανία αλιείας του κριλ να σταματήσει αμέσως όλες τις αλιευτικές δραστηριότητες σε περιοχές που εξετάζονται για προστασία από την Επιτροπή του Ανταρκτικού Ωκεανού
  • τις επιχειρήσεις που αγοράζουν προϊόντα κριλ, να σταματήσουν να προμηθεύονται από σκάφη που συνεχίζουν να αλιεύουν στις ίδιες περιοχές.
Η έκθεση δημοσιεύεται στο πλαίσιο τρίμηνης αποστολής της Greenpeaceστην Ανταρκτική. Στόχος της περιβαλλοντικής οργάνωσης είναι η έρευνα των άγνωστων υδάτων της περιοχής και η ανάδειξη τηςανάγκηςγια θεσμοθέτηση θαλάσσιων καταφυγίων στην Ανταρκτική. O αγώνας για την προστασία των θαλασσών ξεκινά από την προστασίας μίας περιοχής συνολικής έκτασης 1,8 εκατομμυρίων τ.χιλ στη θάλασσα Ουέντελ. Η διατήρηση και η αναγέννηση των θαλασσών του κόσμου προϋποθέτει μέχρι το 2030 τη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων που θα καλύπτει τουλάχιστον το 30% των ωκεανών του πλανήτη. Ας κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα, ξεκινώντας από την άκρη του κόσμου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Απειλούνται με εξαφάνιση περισσότερα από 26.000 είδη

Με 8 εκθέτες η συμμετοχή της Ελλάδας στην έκθεση The Smarter E Europe

Δράση 23 χωρών εναντίον της κλιματικής αλλαγής

Τα Mc Donald`s καταργούν τα πλαστικά καλαμάκια σε Ηνωμένο Βασίλειο - Ιρλανδία

Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών καταργεί τα πλαστικά μιας χρήσης

Χαιρετάμε τα πλαστικά μιας χρήσης!

Νέες, χειρότερες εκτιμήσεις για τη διαρροή ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα

Διεθνής συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Νέοι κανόνες της ΕΕ για τη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων

Μυστήριο η ακοή των πιγκουίνων!

Αφανισμός θαλάσσιων ζώων λόγω υπερθέρμανσης

Η θερμοκρασία της Γης βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο για καιρό.

Η Schneider Electric ενισχύει τη διαχείριση κινδύνου εφοδιαστικής αλυσίδας

Το concept ελαστικό που παράγει οξυγόνο!

Απαγόρευση φυτοφαρμάκων για την προστασία των μελισσών

Καινοτόμες λύσεις για τον κόσμο του αύριο από την wilo

Έρευνα για τριπλασσιασμό της αυτονομίας των ηλ. οχημάτων

Ιαπωνία: Αγρότες δημιούργησαν μπανάνες με βρώσιμη φλούδα

Η κλιματική αλλαγή καθιστά τις περισσότερες νέες θαλάσσιες χελώνες θηλυκές

περισσότερα »