Τα φωτοβολταϊκά ηγούνται της στροφής στην καθαρή ενέργεια

1.789 επισκέψεις στο άρθρο

Οι φωνές για τους κινδύνους και το κόστος της κλιματικής αλλαγής έχουν ενισχυθεί και η στροφή σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας συνεχίζεται με την παγκόσμια παραγωγική δυναμικότητα να αναπτύσσεται σε ρυθμούς διψήφιου ποσοστού ετησίως.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) η παγκόσμια παραγωγική δυναμικότητα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% σε βάθος 5ετίας, με τις φωτοβολταϊκές μονάδες και τις εγκαταστάσεις σε σπίτια, επαγγελματικούς χώρους, εμπορικά κτήρια και εργοστάσια να αποτελούν τους κύριους λόγους για τη μεγάλη αυτή αύξηση. 

Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του οργανισμού, που φέρει τον τίτλο «Renewables 2019», η παγκόσμια ισχύς από τις ΑΠΕ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,200 γιγαβάτ (GW) έως το 2024 -όση είναι επί του παρόντος η δυναμικότητα των εγκατεστημένων ΑΠΕ στις ΗΠΑ παίρνοντας ώθηση από τη μείωση του κόστους και τις συντονισμένες κυβερνητικές πολιτικές. Το 2018 η παγκόσμια παραγωγική δυναμικότητα διαμορφώθηκε στα 2,500 GW και αν οι εκτιμήσεις του επιβεβαιωθούν, η παγκόσμια ισχύς των ΑΠΕ το 2024 θα ανέλθει στα 3,700 GW. Η παραγωγική δυναμικότητα ορίζει τη μέγιστη ενέργεια που μπορεί να δημιουργήσει μία εγκατάσταση, όχι όμως και αυτή που πραγματικά παράγει, η οποία είναι σχεδόν πάντα μικρότερη από τις προδιαγραφές της μονάδας. 

Οι φωτοβολταϊκές μονάδες θα αντιπροσωπεύουν το 60% αυτής της αύξησης και οι χερσαίες ανεμογεννήτριες περί το 25%, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ στο σύνολο της παγκόσμιας ενέργειας οι ΑΠΕ θα συνεισφέρουν το 30% μέχρι το 2024, από το 26% σήμερα. «Οι ΑΠΕ είναι ήδη η 2η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, όμως η ανάπτυξή τους πρέπει να επιταχυνθεί αν θέλουμε να επιτύχουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους για το κλίμα, την ποιότητα του αέρα και την πρόσβαση στην ενέργεια» ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ, σε ξεχωριστή δήλωσή του. «Καθώς το κόστος εξακολουθεί να υποχωρεί, μας δίνεται ένα ισχυρό κίνητρο να επισπεύσουμε την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων» πρόσθεσε.

Το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά συστήματα στα σπίτια, τα εμπορικά κτήρια και τα εργοστάσια βρίσκεται ήδη σε χαμηλότερα επίπεδα από το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται με συμβατικό τρόπο στις περισσότερες χώρες του κόσμου, υπογραμμίζεται στην έκθεση. 

Πηγή: naftemporiki.gr