Το 60% των άγριων ειδών καφέ του πλανήτη απειλείται με εξαφάνιση

Διαβάστηκε από 1397 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 23/1/2019

Στα πλαίσια νέας έρευνας, βοτανολόγοι και γεωπόνοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 75 από τα 124 άγρια ​​είδη καφέ απειλούνται τώρα με εξαφάνιση, βάσει των ευρέως χρησιμοποιούμενων κριτηρίων της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

 

Οι ασθένειες, η κλιματική αλλαγή, και η αποψίλωση των δασών απειλούν περίπου το 60% των άγριων ειδών καφέ του πλανήτη με εξαφάνιση. Ενώ αυτό δεν έχει ακόμη θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια προσφορά καφέ, θέτει σε κίνδυνο την ανθεκτικότητα του καφέ απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Στα πλαίσια νέας έρευνας, βοτανολόγοι και γεωπόνοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 75 από τα 124 άγρια ​​είδη καφέ απειλούνται τώρα με εξαφάνιση, βάσει των ευρέως χρησιμοποιούμενων κριτηρίων της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης. Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα άγρια ​​είδη κατέχουν το κλειδί για τη διατήρηση μιας υγιούς, ζωντανής και γευστικής προσφοράς καφέ.

«Ο καφές που πίνουμε σήμερα υπάρχει λόγω της πρόσβασης σε άγρια ​​είδη», δήλωσε σε συνέντευξή του ο ¶αρον Ντέιβις, των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων του Κιου του Λονδίνου και επικεφαλής της μελέτης.

Ένα από τα δύο πιο δημοφιλή είδη καφέ σήμερα, η ποικιλία robusta, ήταν ελάχιστα γνωστή μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα. Αποτελούσε απλά ένα άγριο είδος, που αναπτυσσόταν σε απομακρυσμένα δάση.

Περίπου το 72% των άγριων ειδών καφέ εμφανίζονται σε προστατευόμενες περιοχές, αλλά σε πολλούς από τους δρυμούς τα μέτρα προστασίας δεν επιβάλλονται αυστηρά και τα είδη καφέ σπάνια περιλαμβάνονται στα σχέδια διαχείρισης των πάρκων. Επιπλέον, μόνο τα μισά από όλα τα είδη άγριου καφέ εμφανίζονται σε γενετικές συλλογές, που αποτελούν κρίσιμους πόρους για την παραγωγή πιο ανθεκτικών ποικιλιών καφέ στο μέλλον.

Η γενετική ποικιλομορφία των ποικιλιών arabica και robusta, τόσο σε προστατευόμενες περιοχές όσο και σε συλλογές, είναι ιδιαίτερα φτωχή. Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, σύμφωνα με τον Ντέιβις, διότι αυτά είναι τα κυριότερα είδη καλλιεργειών καφέ στα οποία βασίζεται ένας τομέας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η παραγωγή καφέ βασίζεται επίσης στα 100 και πλέον εκατομμύρια μικροκαλλιεργητών που βασίζονται στον καφέ για κάποιο ή το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γροιλανδία: Έχασε 2 γιγατόνους πάγων σε μία ημέρα

Φόρο στην κηροζίνη εξετάζει η Κομισιόν

Ν. Αφρική: Πρωτοπόρος στην προστασία του κλίματος

Ιταλοί κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Μαλαισία: Πέθανε ο τελευταίος αρσενικός ρινόκερος της Σουμάτρα

Σε επίπεδα ρεκόρ οι εκπομπές μεθανίου

Η Τουρκία εισάγει μαζικά γερμανικά πλαστικά σκουπίδια

Μαζικές διαδηλώσεις για το κλίμα σε Γερμανία, Νορβηγία, Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία

Σώζουν τις άγριες πεταλούδες με ... θερμόμετρο

«H κακή διαχείριση απορριμάτων στοιχίζει και σε ζωές»

Παγώνοντας ξανά τους πόλους: Το Plan B για τη Γη

Κίνα: Δορυφόροι επιτηρούν τις καλλιέργειες ρυζιού

Ολοκληρώθηκε το 1ο Συμπόσιο για την Κλιματική Αλλαγή

Ανακαλύφθηκε τετράποδη φάλαινα ηλικίας 42,6 εκατ. ετών

Το ένα τρίτο της παγκόσμιας ισχύος προέρχεται από AΠΕ

Η TRANE  Europe βράβευσε στην πόλη Nancy της Γαλλίας

Κίνα - Νότια Κορέα: Τεχνητή βροχή για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η Νέα Υόρκη απαγορεύει τις πλαστικές σακούλες

Αυστραλία: Το καλοκαίρι έσπασε κάθε ρεκόρ θερμοκρασίας

Πολωνία: Εκρηκτική ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας

περισσότερα »