Το 60% των άγριων ειδών καφέ του πλανήτη απειλείται με εξαφάνιση

Διαβάστηκε από 1622 αναγνώστες -

Στα πλαίσια νέας έρευνας, βοτανολόγοι και γεωπόνοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 75 από τα 124 άγρια ​​είδη καφέ απειλούνται τώρα με εξαφάνιση, βάσει των ευρέως χρησιμοποιούμενων κριτηρίων της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

 

Οι ασθένειες, η κλιματική αλλαγή, και η αποψίλωση των δασών απειλούν περίπου το 60% των άγριων ειδών καφέ του πλανήτη με εξαφάνιση. Ενώ αυτό δεν έχει ακόμη θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια προσφορά καφέ, θέτει σε κίνδυνο την ανθεκτικότητα του καφέ απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Στα πλαίσια νέας έρευνας, βοτανολόγοι και γεωπόνοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 75 από τα 124 άγρια ​​είδη καφέ απειλούνται τώρα με εξαφάνιση, βάσει των ευρέως χρησιμοποιούμενων κριτηρίων της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης. Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα άγρια ​​είδη κατέχουν το κλειδί για τη διατήρηση μιας υγιούς, ζωντανής και γευστικής προσφοράς καφέ.

«Ο καφές που πίνουμε σήμερα υπάρχει λόγω της πρόσβασης σε άγρια ​​είδη», δήλωσε σε συνέντευξή του ο ¶αρον Ντέιβις, των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων του Κιου του Λονδίνου και επικεφαλής της μελέτης.

Ένα από τα δύο πιο δημοφιλή είδη καφέ σήμερα, η ποικιλία robusta, ήταν ελάχιστα γνωστή μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα. Αποτελούσε απλά ένα άγριο είδος, που αναπτυσσόταν σε απομακρυσμένα δάση.

Περίπου το 72% των άγριων ειδών καφέ εμφανίζονται σε προστατευόμενες περιοχές, αλλά σε πολλούς από τους δρυμούς τα μέτρα προστασίας δεν επιβάλλονται αυστηρά και τα είδη καφέ σπάνια περιλαμβάνονται στα σχέδια διαχείρισης των πάρκων. Επιπλέον, μόνο τα μισά από όλα τα είδη άγριου καφέ εμφανίζονται σε γενετικές συλλογές, που αποτελούν κρίσιμους πόρους για την παραγωγή πιο ανθεκτικών ποικιλιών καφέ στο μέλλον.

Η γενετική ποικιλομορφία των ποικιλιών arabica και robusta, τόσο σε προστατευόμενες περιοχές όσο και σε συλλογές, είναι ιδιαίτερα φτωχή. Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, σύμφωνα με τον Ντέιβις, διότι αυτά είναι τα κυριότερα είδη καλλιεργειών καφέ στα οποία βασίζεται ένας τομέας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η παραγωγή καφέ βασίζεται επίσης στα 100 και πλέον εκατομμύρια μικροκαλλιεργητών που βασίζονται στον καφέ για κάποιο ή το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ισπανία: Παραγωγή κηροζίνης από ήλιο και νερό

Γιατί η Ινδονησία αναγκάζεται να αλλάξει πρωτεύουσα

Το κλειδί για το μέλλον

Αμαζόνιος: Η αποψίλωσή του διπλασιάστηκε σε έναν χρόνο

Σιβηρία: Απειλείται από «οικολογικό Τσερνόμπιλ»

Ρωσία: Πρωτοπορία ή «πλωτό Τσερνομπίλ»;

Οι Γερμανοί επενδύουν στον άνεμο και τον ήλιο της Ελλάδας

Εκπέμπουν SOS οι πόλεις για το κλίμα

Γερμανία: Εισβολή ακτιβιστών σε ανθρακωρυχείο

Από ηλιακή και αιολική ενέργεια το 50% της παγκόσμιας παραγωγής το 2050

Λιγότερα ταξίδια λόγω κλιματικής αλλαγής;

Δύο δισεκατομμύρια τόνοι αστικών στερεών αποβλήτων κάθε χρόνο!

Η κόντρα για τα σκουπίδια των ωκεανών και η ανακοίνωση των... 19

Για «κλιματικό απαρτχάιντ» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

H άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί το 17% της ζωής στους ωκεανούς

Καναδάς: Τέλος τα πλαστικά μιας χρήσης από το 2021

Γροιλανδία: Έχασε 2 γιγατόνους πάγων σε μία ημέρα

Φόρο στην κηροζίνη εξετάζει η Κομισιόν

Ν. Αφρική: Πρωτοπόρος στην προστασία του κλίματος

Ιταλοί κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

περισσότερα »