Το 60% των άγριων ειδών καφέ του πλανήτη απειλείται με εξαφάνιση

Διαβάστηκε από 1280 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 23/1/2019

Στα πλαίσια νέας έρευνας, βοτανολόγοι και γεωπόνοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 75 από τα 124 άγρια ​​είδη καφέ απειλούνται τώρα με εξαφάνιση, βάσει των ευρέως χρησιμοποιούμενων κριτηρίων της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

 

Οι ασθένειες, η κλιματική αλλαγή, και η αποψίλωση των δασών απειλούν περίπου το 60% των άγριων ειδών καφέ του πλανήτη με εξαφάνιση. Ενώ αυτό δεν έχει ακόμη θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια προσφορά καφέ, θέτει σε κίνδυνο την ανθεκτικότητα του καφέ απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Στα πλαίσια νέας έρευνας, βοτανολόγοι και γεωπόνοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 75 από τα 124 άγρια ​​είδη καφέ απειλούνται τώρα με εξαφάνιση, βάσει των ευρέως χρησιμοποιούμενων κριτηρίων της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης. Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα άγρια ​​είδη κατέχουν το κλειδί για τη διατήρηση μιας υγιούς, ζωντανής και γευστικής προσφοράς καφέ.

«Ο καφές που πίνουμε σήμερα υπάρχει λόγω της πρόσβασης σε άγρια ​​είδη», δήλωσε σε συνέντευξή του ο ¶αρον Ντέιβις, των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων του Κιου του Λονδίνου και επικεφαλής της μελέτης.

Ένα από τα δύο πιο δημοφιλή είδη καφέ σήμερα, η ποικιλία robusta, ήταν ελάχιστα γνωστή μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα. Αποτελούσε απλά ένα άγριο είδος, που αναπτυσσόταν σε απομακρυσμένα δάση.

Περίπου το 72% των άγριων ειδών καφέ εμφανίζονται σε προστατευόμενες περιοχές, αλλά σε πολλούς από τους δρυμούς τα μέτρα προστασίας δεν επιβάλλονται αυστηρά και τα είδη καφέ σπάνια περιλαμβάνονται στα σχέδια διαχείρισης των πάρκων. Επιπλέον, μόνο τα μισά από όλα τα είδη άγριου καφέ εμφανίζονται σε γενετικές συλλογές, που αποτελούν κρίσιμους πόρους για την παραγωγή πιο ανθεκτικών ποικιλιών καφέ στο μέλλον.

Η γενετική ποικιλομορφία των ποικιλιών arabica και robusta, τόσο σε προστατευόμενες περιοχές όσο και σε συλλογές, είναι ιδιαίτερα φτωχή. Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, σύμφωνα με τον Ντέιβις, διότι αυτά είναι τα κυριότερα είδη καλλιεργειών καφέ στα οποία βασίζεται ένας τομέας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η παραγωγή καφέ βασίζεται επίσης στα 100 και πλέον εκατομμύρια μικροκαλλιεργητών που βασίζονται στον καφέ για κάποιο ή το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Έρευνα: Υπάρχει περιθώριο για τη φύτευση 1,2 τρισ. δέντρων στον πλανήτη

Σκωτία: Ρεκόρ παραγωγής παλιρροϊκής ενέργειας

Στην Κύπρο κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου

Ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο Φ/Β πάρκο της Ουκρανίας ισχύος 51,9 MW

Δανία: Πώληση της τελευταίας εταιρείας πετρελαίου

Το 2018 ήταν το τέταρτο θερμότερο έτος στην ιστορία

Κύπρος: Στο 9,9% η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές

Η Siemens παρέχει βιώσιμη ενέργεια για ένα από τα Νησιά Γκαλαπάγκος

Νέα Ζηλανδία: Έλλειψη εργατών για δενδροφύτευση παρά την αμοιβή 350 ευρώ ημερησίως

Το 60% των άγριων ειδών καφέ του πλανήτη απειλείται με εξαφάνιση

Αυξήθηκαν οι παπαγάλοι στα πάρκα της Αθήνας

Το 90,5% του πλαστικού δεν ανακυκλώνεται

Κρουαζιερόπλοια θα κινούνται με ενέργεια από «νεκρά ψάρια»

Ερευνητές βρήκαν πλαστικά σωματίδια σε κάθε θαλάσσια χελώνα που εξέτασαν για μελέτη

Ο πάγος της Γροιλανδίας λιώνει με τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και 350 χρόνια

Ο Τραμπ απειλεί να σταματήσει τις επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ΑΠΕ

Στα 0,09 ευρώ από το 2019 το τέλος πλαστικής σακούλας

Η Nissan παρουσιάζει τo Ενεργειακό Σπίτι

Η πλωτή ηλιακή ενέργεια ανοίγει νέους ορίζοντες

Καζακστάν: Διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή 17 νέων έργων ΑΠΕ

περισσότερα »