Το 90,5% του πλαστικού δεν ανακυκλώνεται

2.339 επισκέψεις στο άρθρο

Η αυξανόμενη κρίση της συσσώρευσης πλαστικών απορριμμάτων οδήγησε τη Βρετανική Βασιλική Στατιστική Εταιρεία να επιλέξει το 90,5%, δηλαδή το ποσοστό των πλαστικών απορριμμάτων που δεν έχει ανακυκλωθεί ποτέ, ως το διεθνές στατιστικό στοιχείο της χρονιάς που λήγει σε λίγες ημέρες.

Η στατιστική εταιρεία, η οποία επιλέγει κάθε χρόνο το νικητήριο στατιστικό από τις υποψηφιότητες που καταθέτει το κοινό, επέλεξε το συγκεκριμένο στατιστικό στοιχείο που προέκυψε από μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών με βάση το έργο των Αμερικανών ακαδημαϊκών, Ρόλαντ Γκάιγιερ, Τζέννα Ρ. Τζάμπεκ και Κάρα Λάβεντερ Λω, από το Πανεπιστήμιο της Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια, το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και την εκπαιδευτική, μη κυβερνητική οργάνωση Sea Education Association, αντίστοιχα.

Αναγνωρίζοντας και συνθέτοντας διασκορπισμένα δεδομένα σχετικά με την παραγωγή, τη χρήση και τη διαχείριση του κύκλου ζωής των πολυμερών ρητινών, των συνθετικών ινών και άλλων προσθέτων υλικών, η ομάδα παρουσίασε την πρώτη παγκόσμια ανάλυση όλων των πλαστικών μαζικής παραγωγής που κατασκευάστηκαν ποτέ. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έως σήμερα έχουν παραχθεί 8,3 δισεκατομμύρια τόνοι «παρθένου» πλαστικού. Έως το 2015 είχαν παραχθεί περίπου 6,3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων, από τα οποία περίπου το 9% ανακυκλώθηκε, το 12% αποτεφρώθηκε και το 79% συγκεντρώθηκε σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στο φυσικό περιβάλλον. Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις παραγωγής και διαχείρισης των αποβλήτων, περίπου 12 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων θα βρίσκονται σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στο φυσικό περιβάλλον μέχρι το 2050.

Η ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα έχει σημειώσει άνοδο το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά από την αυξημένη προβολή του προβλήματος και των αρνητικών του επιπτώσεων στο θαλάσσιο οικοσύστημα μέσα από μελέτες, αλλά και ντοκιμαντέρ και δημοσιεύσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Γκάιγιερ δήλωσε ότι η επιστημονική ομάδα δέχεται με τιμή το βραβείο και ελπίζει ότι «θα βοηθήσει να επιστήσει την προσοχή στο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης που πλήττει σχεδόν κάθε κοινότητα και οικοσύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο».

Πηγή: naftemporiki.gr