Το χάος που επικρατεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκμεταλλεύεται ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom στέλνοντας ένα ηχηρό video-μήνυμα που τρολάρει όσους (δεν) παίρνουν τις αποφάσεις που πρέπει για το συμφέρον των πολιτών.
Η Gazprom ανακοίνωσε χθες ότι σταματούν οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1, λόγω τεχνικού προβλήματος. Με τη σειρά του το Κρεμλίνο, μέσω του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, διεμήνυσε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα επανέλθουν πλήρως έως ότου η Δύση πάρει πίσω τις κυρώσεις κατά της Μόσχας (λόγω του πολέμου στην Ουκρανία).
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι «τα προβλήματα με την άντληση φυσικού αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση που επικρατεί εντός της ΕΕ και την αδυναμία της να λάβει αποφάσεις υπέρ των συμφερόντων των πολιτών της και είπε με νόημα ότι «προφανώς η ζωή επιδεινώνεται για τους ανθρώπους, τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες στην Ευρώπη. Φυσικά, οι απλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες θα έχουν όλο και περισσότερες ερωτήσεις για τους ηγέτες τους».
Το συγκλονιστικό video - μήνυμα της Gazprom!
Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με το Κρεμλίνο, έστειλε, μέσω ανάρτησης ενός συγκλονιστικού video στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα ηχηρό μήνυμα στην ΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα, στο οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο συνοδεύεται με ένα πανέμορφο τραγούδι, το οποίο μιλά για μακρύ χειμώνα, φαίνεται να κλείνει ο διακόπτης του φυσικού αερίου, να μηδενίζεται η παροχή προς τον αγωγό, να εμφανίζεται η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι κτηριακές της εγκαταστάσεις και χιόνια. Πολλά χιόνια. Πιο ξεκάθαρο δεν θα μπορούσε να είναι το μήνυμα της Gazprom προς την ηγεσία της ΕΕ.
Δείτε το video της Gazprom
«Πόλεμος» εντός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ!
Γνωστό πλέον σε όλους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η οποία ξεκίνησε πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που παραδέχεται και ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Κοινοβουλίου) Σαρλ Μισέλ, αφήνοντας αιχμές για ολιγωρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τη λήψη μέτρων. «Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν ανακαλύπτουμε σήμερα, χρονολογείται ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «Le Soir».
«Επί πολλούς μήνες, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καλούν την Επιτροπή να εργαστεί για αυτό το θέμα και συγκεκριμένα σχετικά με τα ανώτατα όρια τιμών και την πιθανή ανάγκη μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», τονίζει ο κ. Σαρλ Μισέλ, για να προσθέσει ότι «οι πολίτες υποφέρουν, οι εταιρείες υποφέρουν, τα κράτη υποφέρουν και κάποιες εταιρείες που παράγουν ενέργεια βγάζουν υπερκέρδη. Δεν αρνούμαι ότι το θέμα είναι σύνθετο, αλλά είναι απαράδεκτο να στέκεσαι άπραγος. Και είναι δύσκολο να εξηγηθεί ότι από τον Μάρτιο δεν έχουν υπάρξει κάποιες σοβαρές επιχειρησιακές προτάσεις στο τραπέζι».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα (προς όσους αργούν να πάρουν τις αποφάσεις, φωτογραφίζοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή). «Να ληφθούν γρήγορα οι αποφάσεις», σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να εγγυηθούμε τη συνοχή των κοινωνιών μας. Είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο που πρέπει να σπάσει. Οι τιμές της ενέργειας, πολύ πιο υψηλές στην Ευρώπη από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, ο οποίος τροφοδοτεί τη φτώχεια, μειώνει την ανάπτυξη και απειλεί τις θέσεις εργασίας».
Συμπέρασμα
Η Gazprom και το Κρεμλίνο κάνουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι προς όφελος των συμφερόντων τους. Το αν είναι εκβιασμός είναι μία άλλη συζήτηση. Σαν να μη φτάνει αυτό τρολάρουν κιόλας, θέλοντας να καταδείξουν το πόσο ανήμπορη είναι η ηγεσία της ΕΕ να πάρει τις αποφάσεις της (και να είναι και οι σωστές) προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Το ίδιο συνέβη και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, με την Ελλάδα –και όχι μόνο- να το πληρώνει πολύ ακριβά.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν ανέχονται πλέον αυτή την κατάσταση. Αγωνιούν για το τι θα γίνει με το ρεύμα τους, με τη θέρμανσή τους. Όχι μόνο για το αν θα έχουν, αλλά και το πόσο θα πληρώσουν για αυτά. Δεν ενδιαφέρονται καθόλου για διαπιστώσεις ή κόντρες μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Θέλουν λύσεις και τις θέλουν τώρα. Πέρασε 1 ολόκληρος χρόνος αναμονής. Πολύς δεν είναι;