Χτύπησαν κόκκινο οι εκπομπές CO2

1.937 επισκέψεις στο άρθρο

OHE: Χάνεται η ευκαιρία να αποτρέψουμε την κλιματική καταστροφή- Χτύπησαν κόκκινο οι εκπομπές CO2.

O κόσμος θα χάσει την ευκαιρία να αποτρέψει την κλιματική καταστροφή χωρίς άμεση και δραστική παρέμβαση για μείωση των ρυπογόνων εκπομπών αερίων. Η προειδοποίηση έρχεται από τον ΟΗΕ στην ετήσια αξιολόγηση της κατάστασης και μία ημέρα μετά τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, που έδειξαν ότι παρά τις επίσημες διακηρύξεις των ηγετών του πλανήτη, τα επίπεδα συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ανήλθαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ το 2018.

Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ υπολογίζει ότι οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων θα πρέπει να μειώνονται κατά 7,6% ετησίως έως και το 2030, προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Η ωμή πραγματικότητα είναι πως οι εκπομπές, παρά τις διεθνείς συμφωνίες και τους φιλόδοξους στόχους, αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 1,5% ετησίως την τελευταία δεκαετία. Χτύπησαν κόκκινο το 2018 στα 55,3 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα. 

Βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού η διεθνής κοινότητα έχει θέσει ως στόχο να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε "αρκετά χαμηλότερα" των 2 βαθμών Κελσίου και ει δυνατόν στους 1,5 βαθμούς. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα ωστόσο οδεύουμε προς αύξηση κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου. 

Οι προοπτικές διαγράφονται «θλιβερές» σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που πάντως επιμείνει ότι ο στόχος του 1,5 βαθμού εξακολουθεί να είναι εφικτός, εάν υπάρξει άμεση κινητοποίηση.

Πέρυσι το Διακυβερνητικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση ότι εάν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί περισσότερο από 1,5 βαθμό, θα ενισχυθεί η συχνότητα και η ένταση των κυμάτων καύσωνα, αλλά και ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι καταιγίδες και οι πλημμύρες. 

Πηγή: naftemporiki.gr