1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών

1.701 επισκέψεις στο άρθρο

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής βασική συνιστώσα στις εργασίες του 1ου Συνεδρίου Πυροπροστασίας Κατασκευών

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Πυροπροστασία των Κατασκευών του Ελληνικού Ινστιτούτου Πυροπροστασίας Κατασκευών (ΕΛ.Ι.ΠΥ.ΚΑ.).
Το διήμερο Συνέδριο, που έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Ευγενίδου στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2020, παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 Σύνεδροι από όλη την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού. Οι σύνεδροι, μηχανικοί, στελέχη επιχειρήσεων, στελέχη υπουργείων, Πυροσβεστικής και Δημόσιων Οργανισμών, παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τις 23 παρουσιάσεις από διακεκριμένους ομιλητές, Έλληνες και ξένους. Μεταξύ τους ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες, πιστοποιημένοι πυρομηχανικοί του εξωτερικού, μελετητές και σύμβουλοι σε θέματα ασφάλειας έναντι φωτιάς, εκτίμησης κινδύνου και πιστοποίησης συστημάτων-υλικών, μηχανικοί και στελέχη τεχνικών εταιρειών.

Ο καθ. κ. Δημήτρης Οικονόμου, υφυπουργός Περιβάλλοντος, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, χαιρέτισε το 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών και εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθυμίου Μπακογιάννη, απευθύνθηκε στο κοινό του συνεδρίου η Δρ. Σοφία Κάρμα.

Το συνέδριο κάλυψε αφενός σημαντικά θέματα για την πυροπροστασία κτιρίων στην Ελλάδα, αφετέρου είχε διεθνή χαρακτήρα με ομιλητές από το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Κύπρο και τη Σιγκαπούρη, διεθνείς εταιρείες και με επισκέπτες εκτός Ελλάδος.
Σημαντικό χαρακτηριστικό ήταν ο πλουραλισμός των εισηγήσεων από πανεπιστημιακούς, επιστήμονες διεθνούς κύρους, μάχιμα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, στελέχη από ελεγκτικούς και συμβουλευτικούς οργανισμούς, ασφαλιστικές εταιρείες και από την ελληνική παραγωγή, που έδωσαν το στίγμα της πυροπροστασίας στην Ελλάδα, και από την πλευρά της νομοθεσίας, των εργαστηρίων δοκιμών φωτιάς στον Ελληνικό χώρο, αλλά και της πρακτικής στις μεταλλικές κατασκευές, αλλά και σε συστήματα προσόψεων και πυράντοχων θυρών και των προβλημάτων στη ζώνη μίξης δασών οικισμών.

Η θεματολογία του Συνεδρίου δεν περιορίστηκε στο Ελληνικό Κανονιστικό Πλαίσιο αλλά έγιναν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις της Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμπειρίας από καταξιωμένους ομιλητές, πυρομηχανικούς με σημαντικότατη εμπειρία, οι οποίοι έδωσαν απόψεις για την πολιτική εκκένωσης κτιρίων, τη συμμόρφωση στις απαιτήσεις πυροπροστασίας για προσόψεις και τη συμπεριφορά τους, το σημαντικό ρόλο των αρχιτεκτόνων σε έναν ολιστικό σχεδιασμό που λαμβάνει υπόψη του και την πυροπροστασία, τεχνικές προσομοίωσης με εφαρμογή και στη ζώνη μίξης δασών οικισμών, αλλά και στον ρόλο των πυρομηχανικών σε ένα σύγχρονο πλαίσιο, και με παράδειγμα εφαρμογής κανονισμών, μέσα από τη νομοθεσία και με μηχανισμό ελέγχου εφαρμογής.
 
Εκ μέρους του ΕΛΙΠΥΚΑ ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Δρ. Γ. Κοντούλης, παρουσίασε το Ινστιτούτο, τους σκοπούς του και τις προτάσεις του για βιώσιμη και ασφαλή ανάπτυξη, μέσα από ένα εφαρμόσιμο μοντέλο ελέγχων πυρασφάλειας προδιαγραφών-μελετών-κατασκευών, πιστοποίησης συστημάτων-προσώπων και διεύρυνση του Κανονιστικού πλαισίου, όπως π.χ. σε περιπτώσεις ζωνών μίξης δασικών με οικιστικές περιοχές. Μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου δόθηκαν από το ΕΛΙΠΥΚΑ προτάσεις για μια μεθοδολογία ελέγχου συμμόρφωσης με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας σε Υφιστάμενα Κτίρια, αλλά και ολοκληρωμένη πρόταση του Διευθυντή του ΕΛΙΠΥΚΑ, Γ. Μυλωνάκη, για πρότυπα αξιολόγησης συνδέοντας την εποπτεία της αγοράς με τους ελέγχους, τις μελέτες και την εκπαίδευση των Μηχανικών.

Το Συνέδριο, ζωντανό και με δημιουργικό προβληματισμό, έθεσε θέματα Ελέγχου, Μελετών-Παραγωγής-Κατασκευών, Συστημάτων Πυροπροστασίας, ανάγκης ύπαρξης στοχευμένης εκπαίδευσης μηχανικών σε θέματα Πυρομηχανικής, διεύρυνσης Διαπίστευσης των υπαρχόντων Ελληνικών Εργαστηρίων Δοκιμών στον έλεγχο αντίδρασης και αντίστασης έναντι φωτιάς αλλά και στις προκλήσεις που θέτει ο νέος κανονισμός Πυροπροστασίας (ΠΔ41/2018) για εφαρμογή σε ασφαλέστερα κτίρια για τον άνθρωπο.

 Σύντομες παρεμβάσεις έγιναν από την εκπρόσωπο του Τμήματος Κανονισμών, Προτύπων & Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής της Διεύθυνσης  Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών & Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας κα. Α. Σκάρλα, από τον εκπρόσωπο του τμήματος Προληπτικής Πυροπροστασίας του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής κ. Χ. Τσαβαλόπουλο, τον καθ. κ. Θ. Πανίδη (Πανεπιστήμιο Πατρών),  μέλος της ομάδας του ΤΕΕ για την ΤΟΤΕΕ Πυροπροστασίας, τον κ. Γ. Γιανναρά, Αττικό Μετρό, μέλος της μόνιμης Επιτροπής του ΤΕΕ για Τυποποίηση, Πιστοποίηση και Διαχείριση Ποιότητας και την Διευθύντρια της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, κα Ε. Γκανάκου.

Μετά τις παρουσιάσεις του συνεδρίου ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου αναδείχθηκαν θέματα όπως η αναγκαιότητα δημιουργίας ειδικότητας Πυρομηχανικού / Fire Engineer με πιστοποίηση / εκπαίδευση μηχανικών. Ταυτόχρονα ζητήθηκε η παρέμβαση του ΕΛΙΠΥΚΑ να επιμορφώνει μηχανικούς στη διαδικασία τουλάχιστον των ελέγχων υπαρχόντων συστημάτων πυροπροστασίας, π.χ. μέσω της επιμόρφωσης εσωτερικών ελεγκτών βιομηχανίας. Δόθηκε η δέσμευση ότι θα υπάρξει συνέχεια σε αυτή την πρωτοβουλία και με επόμενο συνέδριο, αλλά και με παρουσιάσεις σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Οι εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος στη συζήτηση, ανέδειξαν για ακόμη μια φορά την ισχυρή θέληση τους να συνεργαστούν με όλους τους φορείς για να προληφθούν οι πυρκαγιές και να μειωθούν όσο είναι δυνατόν τα αποτελέσματά τους.

Από τις εισηγήσεις των ομιλητών και τις παρεμβάσεις των συνέδρων τονίστηκε η ανάγκη άμεσης και συντονισμένης επίλυσης των προβλημάτων της πυροπροστασίας των κατασκευών. Το ΕΛ.Ι.ΠΥ.ΚΑ με την μέχρι σήμερα πορεία του και το συνέδριο απέδειξε ότι μπορεί να οργανώσει και να συντονίσει αυτή την προσπάθεια  και να είναι ο αξιόπιστος συνομιλητής των φορέων με τον ίδιο σκοπό.
 
Η επιτυχία, ο δυναμισμός και ο δημιουργικός προβληματισμός του 1ου Συνεδρίου, αποτελούν δέσμευση και πρόκληση για το Ελληνικό Ινστιτούτο Πυροπροστασίας Κατασκευών για αμείωτη συνέχεια των προσπαθειών στα πλαίσια των στόχων του, όπως η διοργάνωση και του 2ου συνεδρίου.

Το συνέδριο υποστήριξαν οι παρακάτω εταιρείες:
Mεγάλοι Xορηγοί: Elval Colour, ΜΕΤΑΛΛΕΜΠΟΡΙΚΗ-Θ.ΜΑΚΡΗΣ Α.Ε.

Χορηγοί: FIBRAN, ilicon, ISOREN, Knauf Insulation, Marvon S.r.l., Sika Hellas ABEE, TCP Protect
Υποστηρικτές: Asprokat, Interplast, Jotun

Χορηγοί Επικοινωνίας: 4green.gr, Aluminium Magazine, aluNET.gr, B2Green, Build, Building Green, Ecopress.gr, Ecopress.gr, EnergyIn, Ecozen.gr, Ecotec, Εργοταξιακά Θέματα, Εργοληπτικόν Βήμα, Ηλεκτρολόγος, KTIPIO ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Profil Energy, Profilmedia, Profilnet, RED Real Estate And Development, Ύλη & Κτίριο, Ypodomes.com, Worldenergynews.gr