Ακτιβιστές κατά το κυνήγι φαλαινών στη Δανία

Διαβάστηκε από 1762 αναγνώστες -

«Η θανάτωση φαλαινών και δελφινιών απαγορεύεται στην Ευρώπη», δήλωσε ο Χέερτ Φονς, διευθυντής της ομάδας ακτιβιστών Sea Shepherd Netherlands.

 
Περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση κατά της Δανίας, κατηγορώντας τους κυβερνητικούς της αντιπροσώπους ότι διευκολύνουν το παραδοσιακό ετήσιο κυνήγι φαλαινών στις Νήσους Φερόε.

«Η θανάτωση φαλαινών και δελφινιών απαγορεύεται στην Ευρώπη», δήλωσε ο Χέερτ Φονς, διευθυντής της ομάδας ακτιβιστών Sea Shepherd Netherlands.
«Η Δανία διευκολύνει τη σφαγή φαλαινών και δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το να υποστηρίζει τη σφαγή κητοειδών στις Νήσους Φερόε», πρόσθεσε.

Οι ακτιβιστές καλούν τις Βρυξέλλες να ξεκινήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες εναντίον του κράτους μέλους της Δανίας, ισχυριζόμενοι ότι έχουν «στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι Δανοί αξιωματούχοι της αστυνομίας, του ναυτικού και των τελωνείων διευκολύνουν ή ακόμα και συμμετέχουν ενεργά στο κυνήγι».

Οι λεγόμενες «επί παραβάσει διαδικασίες» προβλέπουν ότι η Κομισιόν ζητά από τις εκάστοτε εθνικές κυβερνήσεις να δώσουν νομικές εξηγήσεις σχετικά με το εν λόγω ζήτημα και στη συνέχεια μπορεί να τις παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με κίνδυνο αυστηρών οικονομικών κυρώσεων.

Οι Νήσοι Φερόε, ένα αυτόνομο έδαφος περίπου 50.000 κατοίκων στο Βόρειο Ατλαντικό, επέλεξαν να παραμείνουν εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν η Δανία προσχώρησε σε αυτήν το 1973.
Το νησιωτικό σύμπλεγμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αλιεία, η οποία μαζί με την ιχθυοκαλλιέργεια αντιπροσωπεύει το 98% των εξαγωγών τους.

Το παραδοσιακό κυνήγι διεξάγεται κάθε χρόνο από τον Ιούνιο έως το Νοέμβριο, όταν ένας τοπικός στόλος φαλαινοθηρικών οδηγεί τις φάλαινες σε έναν κόλπο ή όρμο, όπου θανατώνονται βάναυσα με το χέρι.

Η πρακτική υπερασπίζεται από πολλούς ντόπιους ως πολιτιστικό δικαίωμα, όπως στην Ιαπωνία και σε άλλες χώρες που λαμβάνει χώρα παρόμοια πρακτική, ενώ αναφέρουν επίσης ότι το κρέας φάλαινας καταναλώνονται ως φαγητό.

Οι ακτιβιστές στο παρελθόν έχουν προσπαθήσει να σταματήσουν, αλλά πέρυσι περάστηκε ένας νόμος που επιτρέπει στην τοπική κυβέρνηση να απαγορεύει σε πλοία να εισέλθουν στο νερό των νήσων Φερόε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η μοντέρνα άποψη του παραδοσιακού!

Ολοκληρωμένα συστήματα αερισμού & θερμότητας

Οικονομικές προτάσεις σε επιλογές κλιματισμού!

«Όλοι Μαζί Μπορούμε και στο Περιβάλλον»

Σεμινάριο για τον επαγγελματικό κλιματισμό από την LG Electronics

YΠΕΝ: Πρόσκληση σε κοινή συνέντευξη Τύπου

Το RainbowWarrior στα ελληνικά νησιά

Συνάντηση ΕΔΑ ΘΕΣΣ με το προεδρείο της Ένωσης Βενζινοπωλών θεσ/νικης

Κατεργασμένο δέρμα αρκούδας βρέθηκε κοντά στον Αλιάκμονα

30% όφελος στα LG Sound bars με τη αγορά μιας LG τηλεόρασης

Περιοδεία του Αν. ΥΠΕΝ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Ανάπτυξη και χρηματοδότηση έργων ΕΕ και ΑΠΕ

Κάντο γρήγορα & οικονομικά! Αυτονομήσου τώρα!

Νέο κατάστημα ΣΚΡΕΚΗΣ ΑΕ στον Πειραιά

Οικολογικό φεστιβάλ στην Εύβοια!

Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας

Sports Marketing Awards 2017: Βραβεία για την LG!

Υπέρ της Καθαρής Ενέργειας η Greenpeace

Rotoseptic : Aριστη τεχνολογία για την επεξεργασία λυμάτων

Αξιόπιστη λύση στην εξοικονόμηση ενέργειας

Βρες το δωμάτιο των ονείρων σου

περισσότερα »