«Ανάσα» για χιλιάδες νοικοκυριά το νέο «Εξοικονομώ Κατ` Οίκον»

Διαβάστηκε από 7889 αναγνώστες -

Στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου πρόκειται να τρέξει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ` Οίκον» με τρία σημεία/τομές που παύουν την τραπεζική εμπλοκή.

 
Στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου πρόκειται να τρέξει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ` Οίκον». Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους και αφορά στο σύνολο των δεκατριών περιφερειών της χώρας.

Η συνολική δημόσια δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται σε 600 εκ. ευρώ, καθώς 300 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ, 70 εκατ. από δάνεια, για τα οποία θα πραγματοποιηθεί περαιτέρω μόχλευση 230 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα δημοσιεύματα, το κύριο πεδίο αναγκαίων παρεμβάσεων εντοπίζεται σε κτίρια κατοικίας πριν από το 1980, θερμικά απροστάτευτα, τα οποία αποτελούν το 55,37% του συνολικού αποθέματος, και ειδικότερα στις πολυκατοικίες που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1961-1980 (αποτελούν το 36% της περιόδου).

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός εργασιών είναι μέχρι 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο όριο τις 25.000 ευρώ.
Δηλαδή μία κατοικία 100 τ.μ. θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί με επιχορήγηση και άτοκο δάνειο ή και με τα δύο κίνητρα έως και τα 25.000 ευρώ.
Μία κατοικία 60 τ.μ. θα ενισχυθεί για 15.000 ευρώ.

Τα ποσοστά επιχορήγησης φτάνουν έως και 70% και κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των προστατευόμενων μελών.
Οσο πιο χαμηλό είναι το εισόδημα τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό επιδότησης. Αυτό ξεκινά από 25% και ανεβαίνει κατά 5% ανά παιδί.
Η διάρκεια των δανείων κυμαίνεται από 4 έως 6 έτη, χωρίς την περίοδο της χάριτος. 
 
Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν σε:
1. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής (συμπεριλαμβάνονται πρόσθετες εργασίες όπως αποξηλώσεις και αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη πχ. αντικατάσταση κεραμιδιών κτλ).
2. Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (συμπεριλαμβάνονται εξώπορτα κτιρίου, κουφώματα κλιμακοστασίου, παντζούρια, ρολά, τέντες κτλ.).
3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης (συμπεριλαμβάνονται αντλίες θερμότητας, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης (λέβητες) και του δικτύου διανομής, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματα ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης κτλ).

Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων δεν απαιτείται αδειοδότηση, ούτε καν έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, εκτός πολύ ειδικών περιπτώσεων.

Καινοτομίες του φετινού προγράμματος: 

Α. Ηλεκτρονική διεκπεραίωση και παρακολούθηση του προγράμματος. Μέσω ολοκληρωμένης πληροφοριακής πλατφόρμας θα υποβάλλονται στοιχεία - δικαιολογητικά και θα παρακολουθείται η εξέλιξη των αιτήσεων όσο και του ίδιου του προγράμματος από τους εμπλεκόμενους -και τους πολίτες.

Β. Διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων για την ένταξη στο πρόγραμμα, με βάση το εισόδημα και κλιμάκωση του ποσοστού επιχορήγησης (που φτάνει έως 70%) και αύξησή του ανάλογα με τον αριθμό προστατευόμενων μελών (τέκνων). Αναμένεται ότι θα αφορά περισσότερους δικαιούχους έναντι του προηγούμενου προγράμματος, που δεν αποκλείεται να προσεγγίσουν τις 40.000.

Γ. Παύει η “υποχρεωτικότητα” της τραπεζικής εμπλοκής, καθώς δεν είναι υποχρεωτική η δανειοδότηση για την υπαγωγή και συνακόλουθα η κατάθεση των αιτήσεων μέσω τραπεζών. Ως εκ τούτου κομβικός είναι ο ρόλος του ΕΤΕΑΝ (Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης).
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ