Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας

Διαβάστηκε από 3754 αναγνώστες -

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε εχτές, 13 Ιουλίου, στη Θεσσαλονίκη με τον Σέρβο ομόλογο του Αλεξάνταρ `Aντιτς.

 
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τον Σέρβο ομόλογο του Αλεξάνταρ `Aντιτς, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, που διεξήχθη με τη συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Οι Υπουργοί, συζήτησαν σε άριστο κλίμα την ενεργειακή στρατηγική των δύο χωρών και συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, υιοθετώντας τρεις κεντρικές κατευθύνσεις:

-Τη διεύρυνση του κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου στα Βαλκάνια, με τη συμπερίληψη του Διασυνδετήριου Αγωγού Βουλγαρίας-Σερβίας (IBS) ως έργου ενίσχυσης της δυναμικότητας του επενδυτικά και τεχνικά ώριμου Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB).

-Την επέκταση των δυνατοτήτων συνεργασίας των δύο χωρών για την ανάπτυξη της αγοράς Φυσικού Αερίου στην περιοχή των Βαλκανίων, μέσω της χρήσης του πλωτού τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης (FSRU), ως Πύλης εισόδου.

-Την καθιέρωση επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και της σερβικής κρατικής εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ElektroprivredaSrbije (EPS), στους τομείς των υποδομών και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά, ώστε να εργαστούν από κοινού στην περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, στη βάση των προαναφερθεισών στρατηγικών κατευθύνσεων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ