Απολογισμός 1ου Περιφερειακού Φόρουμ Βιομάζας

Απολογισμός 1ου Περιφερειακού Φόρουμ Βιομάζας

  • Απολογισμός 1ου Περιφερειακού Φόρουμ Βιομάζας
  • Απολογισμός 1ου Περιφερειακού Φόρουμ Βιομάζας

Απολογισμός 1ου Περιφερειακού Φόρουμ Βιομάζας

1.162 επισκέψεις στο άρθρο (05/06/2024)

- Σχεδιασμός σημαντικής μεταρρύθμισης για την ολοκληρωμένη διαχείριση δασικών οικοσυστημάτων της χώρας
- Η κινητροδότηση της απομάκρυνσης της υπερβάλλουσας βιομάζας των δασών
- Τομείς στους οποίους χώρες όπως η Αυστρία διαθέτουν ιδιαίτερη υψηλή τεχνογνωσία
- Το Περιφερειακό Φόρουμ Βιομάζας (Biomass Regional Forum), μία νέα σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνεται σε ετήσια βάση

Ως γνωστόν, τo Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε πρόσφατα στον σχεδιασμό μίας σημαντικής μεταρρύθμισης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας, η οποία αποτυπώθηκε στον Νόμο 5106/2024 – ΦΕΚ 63Α/1-5-2024 με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας και άλλες επείγουσες διατάξεις».
 
Στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης αυτής βρίσκεται η κινητροδότηση της απομάκρυνσης της υπερβάλλουσας βιομάζας των δασών, ώστε να μετριασθούν οι κίνδυνοι εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών μεγάλης κλίμακας. Παράλληλα, μέσω της ενίσχυσης και ενδυνάμωσης της Δασικής Υπηρεσίας, την εκπόνηση και εφαρμογή νέων διαχειριστικών και αντιπυρικών μελετών, τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και την εμπέδωση κλίματος συνεργασίας δασικών συνεταιρισμών και υβριδικών σχημάτων, επιχειρείται να καταστεί πιο εφικτή η συνεχής και βιώσιμη διαχείριση των δασικών περιοχών. Η δασική βιομάζα που παράγεται κατά τις δραστηριότητες δασικής διαχείρισης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή προϊόντων ξυλείας, αλλά κυρίως για την παραγωγή βιοενέργειας, βιοκαυσίμων και βιοπροϊόντων. Αυτοί είναι τομείς στους οποίους χώρες όπως η Αυστρία διαθέτουν ιδιαίτερη υψηλή τεχνογνωσία, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί με τις απαραίτητες προσαρμογές.
 

Στο πλαίσιο αυτό,  το Εμπορικό Τμήμα της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα Advantage Austria, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ | HellaBiom) και τον Αυστριακό Σύνδεσμο Βιομάζας (ABA), διοργάνωσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας αποστολή Αυστριακών θεσμικών παραγόντων και επιχειρήσεων του κλάδου Δασοκομίας και Βιοενέργειας στην Ελλάδα από τις 13 έως τις 16 Μαΐου 2024.
 
Η αποστολή συμμετείχε στο Περιφερειακό Φόρουμ Βιομάζας (Biomass Regional Forum), μία νέα σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνεται σε ετήσια βάση. Σκοπός του Φόρουμ είναι να φέρει σε άμεση επαφή και δικτύωση επιχειρήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, αγροτικούς και δασικούς συνεταιρισμούς, ενεργειακές κοινότητες, διαχειριστές logistics, ιδιοκτήτες-χειριστές μηχανημάτων έργου, δασικών και αγροτικών μηχανημάτων, παραγωγούς βιομάζας και γενικά όλους τους συντελεστές της αλυσίδας αξίας βιομάζας.
 

Την Τρίτη 14 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, το εναρκτήριο Περιφερειακό Φόρουμ Βιομάζας, με θέμα «Βιοενέργεια και Βιώσιμη Δασική Διαχείριση»,  που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ και της Γενικής Γραμματείας Δασών από την Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ | HellaBiom) και το διακικτυακό περιοδικό BioenergyNews.gr, σε συνεργασία με την Advantage Austria, την Αυστριακή Πρεσβεία στην Ελλάδα και τον Αυστριακό Σύνδεσμο Βιομάζας (ABA), προσελκύοντας περισσότερους από 220 διά ζώσης συμμετέχοντες και πολλούς ακόμη διαδικτυακούς.
 
Πριν από το Φόρουμ είχε προηγηθεί στην Αθήνα επίσημη συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας τη Δευτέρα 13 Μαΐου αυστριακής αντιπροσωπείας υπό την Πρέσβη κα. Gerda Vogl και ελληνικής αντιπροσωπείας από το Δ.Σ. της ΕΛΕΑΒΙΟΜ με τον Υπουργό κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, τον Γενικό Γραμματέα Δασών κ. Ευστάθιο Σταθόπουλο και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, κατά την οποία παρουσιάστηκε η τρέχουσα κατάσταση της αξιοποίησης δασικής βιομάζας σε Αυστρία και Ελλάδα από θεσμικούς φορείς των δύο χωρών.
 
Η πρώτη μέρα του Φόρουμ της Λάρισας άνοιξε με ομιλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος εξήγησε τη μεταρρύθμιση του ελληνικού δασικού τομέα, τα σχέδια στήριξης της απόληψης περίσσειας βιομάζας από τα δάση για την αποφυγή της εξάπλωσης των πυρκαγιών μεγάλης κλίμακας και τον τρόπο με τον οποίο η διαδικασία αυτή θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων βιοοικονομίας και βιοενέργειας.
 

Συνέχεια του άρθρου >>>