Απονεμήθηκαν τα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2018

3.565 επισκέψεις στο άρθρο

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 2 Ιουνίου, στη διάρκεια μιας θαυμάσιας βραδιάς, η Τελετή Απονομής των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2018, που διοργάνωσε για δέκατη τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το ECOCITY.

Στην εκδήλωση, που υλοποιήθηκε στον υπαίθριο χώρο του παλαιού εργοστασίου καολίνης ενός ιστορικού βιομηχανικού κτηρίου, αναπαλαιωμένου και διαμορφωμένου πλέον Συνεδριακού Κέντρου Μήλου «Γεώργιος Ηλιόπουλος», παραβρέθηκαν περισσότεροι από 250 εκπρόσωποι Τοπικών Αρχών της Μήλου και των Κυκλάδων, διακεκριμένοι επιστήμονες, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και πλήθος πολιτών του νησιού. 

Η Κατερίνα Λάσπα υποδέχθηκε τους καλεσμένους και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο κ. Γεράσιμο Δαμουλάκη για την φιλοξενία και την υποστήριξη του Δήμου στην διοργάνωση, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μηλίων «Τέχνες» για την καλλιτεχνική πλαισίωση της εκδήλωσης με την συμμετοχή της παιδικής και εφηβικής χορωδίας καθώς και τον σύλλογο Γυναικών Μήλου για την συμμετοχή του χορευτικού «Μαμαλίς» και την προετοιμασία του κεράσματος που ακολούθησε.  

Συνολικά απονεμήθηκαν 27 βραβεία και ένας έπαινος, τα οποία συνοδεύθηκαν με το αγαλματίδιο που δημιούργησε η νεαρή Μηλία γεωλόγος & εικαστικός Σοφία Τραπατσέλη από πετρωμένη λάβα και χαλκό σε μια συμβολική σύνθεση που αναπαριστά την προστατευόμενη χλωρίδα και την μοναδική γεωφυσική  ταυτότητα της Μήλου. 

Οι φετινοί βραβευθέντες ανά κατηγορία βράβευσης είναι :  
OIKOΠOΛIΣ 2018- ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  Λάκης Κουκιάσας για το συνολικό του έργο.  
OIKOΠOΛIΣ 2018 - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝIKOY ΕΡΓΟΥ: Καθηγητής Αναστάσιος Καράμπελας για το συνολικό του έργο. 
ΝΕΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ: Το βραβείο εφέτος απονεμήθηκε σε δύο νέες επιστήμονες καθώς η επιτροπή τις έκρινε εξ ίσου σημαντικές, στην Σταθάτου Πατρίτσια, για την εργασία: «Επαναχρησιμοποίηση Νερού: Περιβαλλοντική Προστασία & Δείκτες Μέτρησης Επίδοσης», Σχολή Χημικών Μηχανικών, Μονάδα Διαχείρισης Ενεργειακών & Περιβαλλοντικών Συστημάτων, ΕΜΠ και στην Αγγελίδου Μαργαρίτα για την μεταδιδακτορική έρευνα «Υφιστάμενες Εφαρμογές Εξυπνης Πόλης, Ευκαιρίες και Προτάσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης» Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Τομέας Πολεοδομίας, Χωροταξίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης,
ΑΠΘ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Ή ΟΜΑΔΑΣ: στην Υπηρεσία Παροχής Κλιματικών Δεδομένων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνων για την συνεχή επί 180 και πλέον χρόνια παρατήρηση και διατήρηση των χρονοσειρών δεδομένων του κλίματος της αθήνας.  

OIKOΠOΛIΣ 2018 - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ (ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΗ): Μαρια Χατζηγιαννη, «Προσέγγιση ολοκληρωμένης διαχείρισης αστιών ρεμάτων και ομβρίων υδάτων: η περίπτωση της Εσχατιάς», ΕΜΠ. ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ (ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ): Ιωαννα Ζωτου, «Συγκριτική Αξιολόγηση επτά δεικτών ποιότητας νερού WQIs) Βάσει μετρησεων σε επιφανειακά υδατικά συστήματα της Ελλάδας»,
Εργαστήριο Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρηση Υδάτινων πόρων,Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών
ΕΜΠ. ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΡΑ: Κάσδαγλη Μαρία Ιωσηφίνα, «Μετα-Ανάλυση Μελετών για την Διερεύνηση σε Σχέση με την  Ασθένεια Parkinson», Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής,
ΕΚΠΑ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Τουμπουλιδης Παυλος, «Διερεύνηση της Απόδοσης και Εφαρμογής Ηλιακών Συλλεκτών Αέρα στις Κατασκευές». Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ: Νικηφοριάδης Ανδρέας,«Διερεύvηση τoυ Αντιληπτoύ Επιπέδoυ Εξυπηρέτησης τωv Πεζών σε Πεζoδρόμια και Πεζόδρομους με Παρουσία Ποδηλάτων», ΑΠΘ. ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ & ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ: Ελευθεράκη Γωγώ, Σχεδιασμός Πρότυπης Βιοκλιματικής Κατοικίας, Σχολή Θετικών & Εφαρμοσμένων Επιστημών, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ: Πιπεράγκας Οδυσσέας, "Ποιοτική και ποσοτική εκτίμηση των μικροπλαστικών σε 3 παραλίες της ανατολικής Κρήτης." Εργαστήριο θαλάσσιας Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.  
OIKOΠOΛIΣ 2018 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ  ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ : Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Σπουδών «Στρατηγική ευαισθητοποίησης των πολιτών της Θεσσαλονίκης για τα οφέλη της πεζής μετακίνησης»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΤΙΚΟ ΈΡΓΟ: Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας / Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δόμης και Λέιζερ , Ελληνικός Στρατός/ Περιφέρεια Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης “Εξυγίανση εσωτερικών χώρων με χρήση καινοτόμου επιχρίσματος»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Πανεπιστήμιο Πατρών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τμήμα Γεωλογίας & Τμήμα Χημειίας  «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Παραστασιακές Τέχνες: Στοπ στα Μικροπλαστικά»  
OIKOΠOΛIΣ 2018 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Δήμος Βριλησσίων σε συνεργασία με τον ΕΔΝΣΑ για το έργο: «Καινοτόμες Πολιτικές από τη Διαχείριση Απορριμάτων με Ανακύκλωση στην Πηγή».
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ: Δήμος Αγ. Παρασκευής σε συνεργασία με την ΕΡΤ για το έργο: «Το Κινητό Πράσινο Σημείο του Δήμου Αγίας Παρασκευής». ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ: Δήμος Πλατανιάς σε Συνεργασία με το ΚΕΑΝ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων) για το έργο «Ημέρες Πράσινου Πλανήτη στο Δήμο Πλατανιά: Γνωρίστε το Μέλλον»
ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ : Δήμος Νέστου σε Συνεργασία με το ΙΓΜΕ και την ΔΕΥΑ Νέστου για το έργο «Εκμετάλευση Γεωθερμικού Πεδίου Ερατεινού»  
OIKOΠOΛIΣ 2018 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: Δικτυακός τόπος GReenLiving.gr, για την προώθηση φιλοπεριβαλλοντικών συνηθειών και νέου τρόπου ζωής. ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ: ΕΡΤ 3 για την Εκπομπή « Βότανα οι Καρποί της Γης» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ: Προκόπης Γιόγιακας για δημοσιογραφικό έργο εστιασμένο στο Περιβάλλον.  
OIKOΠOΛIΣ 2018 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ : ATTICA ΑΕ  , ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ :ΟΤΕ για τις εφαρμογές κυκλικής οικονομίας ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ: ΕΠΤΑ ΑΕ  για την δημιουργία της πλατφόρμας
FOLLOW GREEN ΧΟΡΗΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ : INTERAMERICAN, για την Μελέτη Ανάδειξης του Περιβάλλοντος του Ασκληπιείου της Επιδαύρου ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ: ΟΤΕ για το έργο VIMSEN   ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2018 - ΕΠΑΙΝΟΣ  Σύλλογος Γυναικών Γενισέα Ξάνθης για την Αναγέννηση Καλλιέργειας Ζαχαροκάλαμου για Πετιμέζι    Η πανέμορφη εκδήλωση απονομής των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, είχε το συντονισμό και την επιμέλεια του έμπειρου σκηνοθέτη Νίκου Κροντηρά.



Πηγή: MilosLife.gr