Αργούν ακόμη τα αιολικά πάρκα στις ελληνικές θάλασσες

Αργούν ακόμη τα αιολικά πάρκα στις ελληνικές θάλασσες

5.137 επισκέψεις στο άρθρο

Τι προβλέπει το δεκαετές πλάνο για την επέκταση μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τις διασυνδέσεις των νησιών που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για παράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα; Τι δείχνει η εμπειρία στο εξωτερικό για την καλύτερη τεχνολογία;

Δώδεκα χρόνια έχουν περάσει από τη δημιουγία του πρώτου θαλάσσιου αιολικού πάρκου, το οποίο υλοποιήθηκε στη Δανία και συγκεκριμένα στο νησί Lolland. Τότε οι ανεμογεννήτριες ήταν μόλις έντεκα, ισχύος 450 kw η καθεμία. Πλέον, τα παράκτια αιολικά πάρκα έχουν ξεφυτρώσει στη βόρεια θάλασσα, χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία, η Ισλανδία, η Βρετανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία διαθέτουν ανεμογεννήτριες στη θάλασσα, ενώ η Ελλάδα έχει δώσει σε διαβούλευση από την προηγούμενη εβδομάδα ένα δεκαετές πλάνο που μπορεί στη συνέχεια να ανοίξει το δρόμο στην υλοποίησή τους. 

Ειδικότερα, η Ανεξάρτητη Διαχείρηση Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση ένα σχέδιο για την περίοδο 2024-2033 σχετικά με την επέκταση του δικτύου μεταφοράς ενέργειας και τις νησιωτικές διασυνδέσεις. Οι διασυνδέσεις αυτές των νησιών μειώνουν τις αποστάσεις για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε σημεία σύνδεσης του συστήματος, γεγονός που ανοίγει το δρόμο και δημιουργεί τις προϋποθέσει;ς για την ίδρυση παράκτιων αιολικών πάρκων.

Κοινοποίησέ το »

Συνέχεια του άρθρου >>>

Kοινοποίησέ το »