Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός φοιτητών με θέμα ένα παθητικό νηπιαγωγείο

1.618 επισκέψεις στο άρθρο

Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συναντήσεις στα πλαίσια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού φοιτητών με θέμα ένα παθητικό νηπιαγωγείο στο Δήμο Μοσχάτου Ταύρου.

Πραγματοποιήθηκαν εχτές Δευτέρα 9/12/19 και την περασμένη Πέμπτη 5/12/19 το απόγευμα οι πρώτες συναντήσεις γνωριμίας των ομάδων που συμμετέχουν στο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Φοιτητών που διοργανώνει το ΕΙΠΑΚ για τον σχεδιασμό του πρώτου Παθητικού Νηπιαγωγείου στο Δήμο Μοσχάτου Ταύρου.
Στην εκδήλωση της Αθήνας παρευρέθηκαν  70 άτομα μέλη των ομάδων της Αττικής και της Πάτρας , ενώ την παρακολούθησαν μέσω τηλεδιάσκεψης άλλα 55 άτομα μέλη των 32 συνολικά ομάδων από όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν στο διαγωνισμό.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του ΕΙΠΑΚ Στέφανος Παλλαντζάς. Ο κ.Παλλαντζάς καλωσόρισε τους φοιτητές και τους ευχήθηκε κάθε επιτυχία σε αυτό το ταξίδι. Εξέφρασε δε την βεβαιότητα του ότι στο τέλος αυτού του ταξιδιού, όλοι θα είναι χαρούμενοι και ωφελημένοι. Τη  εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους της κριτικής επιτροπής και ο Καθηγητής  του Πολυτεχνείου κ. Τζιβανίδης. Ακολούθως ο καθηγητής Wolfgang Feist, ιδρυτής και διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου, παρουσίασε σε ζωντανή σύνδεση με το Darmstadt  το πρότυπο του παθητικού κτιρίου στους φοιτητές και ευχήθηκε σε όλους καλή επιτυχία τονίζοντας ότι θα παρακολουθήσει από κοντά την όλη διαδικασία και θα είναι στη διάθεση των φοιτητών για συμβουλές και ερωτήσεις.

Ο υπεύθυνος εκπαίδευσης του ΕΙΠΑΚ και  συντονιστής του φετινού διαγωνισμού Δημήτρης Παλλαντζάς παρουσίασε τη γενική ιδέα του διαγωνισμού. Κάλεσε τις ομάδες να δουλέψουν ομαδικά και συστηματικά για ένα αποτέλεσμα που θα είναι πολύ σημαντικό για την τοπική κοινωνία του Ταύρου- Μοσχάτου. Τόνισε ότι  όλες οι ομάδες θα έχουν την τεχνική υποστήριξη του ΕΙΠΑΚ και δύο ομάδων  επιστημόνων που θα λειτουργήσουν  σαν μέντορες, παρουσίασε τις παροχές που θα έχουν οι ομάδες για να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα, υπενθύμισε τις προθεσμίες και τις σημαντικές στιγμές της διαδρομής μέχρι την Passiexpo2020  στις 29-30 Μαίου 2020 στον ίδιο χώρο.

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου  παραβρέθηκε και χαιρέτησε την εκδήλωση, υποσχόμενος για άλλη μια φορά ενώπιον όλων ότι θα υλοποιήσει το νηπιαγωγείο στην πόλη του. Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε το ΕΙΠΑΚ για την προτίμηση και τόνισε τα ιδιαίτερα προβλήματα, όπως αυτό της ενεργειακής φτώχειας , που αντιμετωπίζει η περιοχή που θα υλοποιηθεί το νηπιαγωγείο.  Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου κ.Φάκλαρης παρουσίασε στους φοιτητές το οικόπεδο που θα κατασκευαστεί το νηπιαγωγείο και έδωσε κάποιες πρώτες κατευθυντήριες γραμμές με βάση την πολεοδομική νομοθεσία. Ο κ.Φάκλαρης ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους και δήλωσε πως είναι πολύ χαρούμενος που θα συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία βοηθώντας όπου χρειαστεί τους διαγωνιζόμενους.

Στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης στην αίθουσα του ΤΕΕ-ΤΚΜ, όπου συμμετείχαν 25 μέλη των ομάδων της Βόρειας Ελλάδας και άλλοι τόσοι από το διαδίκτυο,  παραβρέθηκε και χαιρέτησε το μέλος της επιτροπής, καθηγήτρια στην Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ κ. Κατερίνα Τσικαλουδάκη. Η κ. Τσικαλουδάκη εξήρε την προσπάθεια του ΕΙΠΑΚ να αναδείξει με αυτόν το διαγωνισμό την αναγκαιότητα της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων των μηχανικών για το σχεδιασμό κτιρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη που θα συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία.

Ο υπεύθυνος εκπαίδευσης του ΕΙΠΑΚ Δημήτρης Παλλαντζάς παρουσίασε αναλυτικά τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού από σήμερα μέχρι και την λήξη του διαγωνισμού στα πλαίσια της Passiexpo2020. Ο Αρχιτέκτονας και πιστοποιημένος σχεδιαστής παθητικών κτιρίων Λεωνίδας Νάσσης παρουσίασε το σχεδιασμό ενός παθητικού κτιρίου στην Θεσσαλονίκη.

Τέλος οι συμμετέχοντες πήραν το λόγο και μας είπαν τι τους έκανε να δηλώσουν συμμετοχή στο διαγωνισμό και πως σκοπεύουν να προχωρήσουν σε αυτόν. Η εκδήλωση έκλεισε και στην Θεσσαλονίκη με τη  παραδοσιακή ομαδική φωτογραφία. Ραντεβού τώρα στα workshop Που ξεκινάνε την ερχόμενη εβδομάδα.