Οι τιμές λιανικής στα προϊόντα ενέργειας έχουν πάρει την ανηφόρα και οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους ελάφρυνσης της τσέπης τους.

Οι τιμές λιανικής στα προϊόντα ενέργειας έχουν πάρει την ανηφόρα και οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους ελάφρυνσης της τσέπης τους.

Αυτοί είναι οι λόγοι που «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών!

1.559 επισκέψεις στο άρθρο

Δεν προβλέπεται, σύμφωνα με αναλυτές, να μειωθούν σημαντικά οι τιμές χονδρικής της ενέργειας. Καταναλωτικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι οι πιο ευάλωτοι οικονομικά πολίτες μπορεί να πληγούν από την ενεργειακή φτώχεια. Τι μπορούν να κάνουν από μόνοι τους οι καταναλωτές.

Δεν προβλέπεται, σύμφωνα με αναλυτές, να μειωθούν σημαντικά οι τιμές χονδρικής της ενέργειας, παρά τις υποσχέσεις κάποιων παρόχων για περισσότερο αέριο. Καταναλωτικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι οι πιο ευάλωτοι οικονομικά πολίτες μπορεί να πληγούν από την ενεργειακή φτώχεια.

Kοινοποίησε το »


Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές σημειώνουν ό,τι οι ενεργειακές εταιρείες πληρώνουν τιμή χονδρικής για να αγοράσουν αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, τα οποία στη συνέχεια πωλούν στους καταναλωτές. Όταν υπάρχει περισσότερη ζήτηση για θέρμανση και ο κόσμος ανάβει νωρίτερα τα φώτα στα σπίτια του το χειμώνα, οι τιμές αυξάνονται.

Οι λόγοι εκτόξευσης των τιμών στα προϊόντα ενέργειας

Πέρα από το κλασικό θεώρημα της αγοράς, το οποίο δεν είναι άλλο από το προσφορά-ζήτηση και το αντίστροφο, οι βαθύτεροι λόγοι για την  εκτόξευση των τιμών στα προϊόντα ενέργειας είναι άλλοι. Οι τιμές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του skai.gr, χτύπησαν «κόκκινο» λόγω των χαμηλών αποθεμάτων αερίου, των υψηλών τιμών άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, των χαμηλών παραδόσεων με δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου εξαιτίας της υψηλότερης ζήτησης από την Ασία, των λιγότερων από το συνηθισμένο προμηθειών αερίου από την Ρωσία, της χαμηλής παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και των διακοπών ηλεκτροδότησης σε υποδομές.

Πόση διάρκεια θα έχει η ενεργειακή κρίση;

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν αυξημένες και το 2022, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του Κρεμλίνου, η Ρωσία (ο μεγαλύτερος πάροχος αερίου της Ευρώπης), και η Γερμανία αναμένουν το «πράσινο φως» για την αδειοδότηση του υποθαλάσσιου αγωγού αερίου Nord Stream 2, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των αυξανόμενων τιμών αερίου της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή, η νορβηγική Equninor (ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος της Ευρώπης), ανακοίνωσε ό,τι θα αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Γιατί οι τιμές λιανικής έχουν πάρει την ανηφόρα;

Όταν οι τιμές στην αγορά χονδρικής αυξάνονται σημαντικά, οι πάροχοι μπορούν να αυξήσουν τις καταναλωτικές χρεώσεις λιανικής. Πολλοί πάροχοι ενέργειας ανακοίνωσαν αυξήσεις στις χρεώσεις λιανικής τους τελευταίους μήνες, μετακυλώντας το υψηλότερο κόστος χονδρικής στους καταναλωτές.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι οι πάροχοι μπορούν να αγοράσουν ενέργεια στην αγορά χονδρικής την ημέρα της παράδοσης, μια ημέρα νωρίτερα έως και μήνες ή ολόκληρες περιόδους εκ των προτέρων. Αν δεν αγοράσουν αρκετή ενέργεια, ίσως χρειαστεί να αγοράσουν περισσότερη, σε τιμές που μπορεί να είναι υψηλότερες, ανάλογα με τις τάσεις των αγορών.

Υπάρχει πιθανότητα παρέμβασης από τις αρμόδιες αρχές για να προστατευτούν οι καταναλωτές;

Ορισμένες κυβερνήσεις κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη ανακοινώσει μέτρα, προκειμένου να περιορίσουν το βάρος στα νοικοκυριά για το χειμώνα, όπως επιδοτήσεις, πλαφόν στις τιμές ή επιστροφή των κερδών ενεργειακών επιχειρήσεων στους καταναλωτές.

Επιπροσθέτως, η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Κάντρι Σίμσον, έχει δηλώσει ό,τι σύντομα θα παρουσιάσει σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ευρωπαϊκής αγοράς αερίου (διάβασε περισσότερα εδώ). Η Ισπανία έχει προτείνει στην Ε.Ε. να αγοράσει από κοινού αέριο για να εκμεταλλευτεί την ισχύ της ενιαίας αγοράς των 450 εκατομμυρίων καταναλωτών και να δημιουργήσει ένα στρατηγικό απόθεμα της ΕΕ σε αέριο. Παρά ταύτα, δεν υπάρχουν ακόμα λεπτομέρειες για το πώς αυτή η πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί.

Τι μπορούν να κάνουν από μόνοι τους οι καταναλωτές;             

Οι καταναλωτές μπορούν αρχικά να λάβουν από μόνοι τους κάποια μέτρα προστασίας της τσέπης τους. Μέτρα ενεργειακής απόδοσης, όπως η βελτιωμένη μόνωση, ο ενεργειακά αποδοτικός φωτισμός και οι έξυπνοι μετρητές είναι αποτελεσματικά και ας έχουν κάποιο κόστος, καθώς μπορούν να θεωρηθούν ως επενδύσεις όχι μόνο για αυτό το χειμώνα, αλλά και για τους πολλούς επόμενους.

Τέλος, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν πολλές επιλογές με ενεργειακούς παρόχους στους καταναλωτές και μπορούν να αλλάξουν πάροχο ή πρόγραμμα με χαμηλότερο κόστος, καλύπτοντας τις ανάγκες τους, ανάλογα με τα δικά τους κριτήρια.
 

Kοινοποίησε το »