Βραβεία στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων & στην Ομάδα ΚυβερνοΑσφάλειας

2.817 επισκέψεις στο άρθρο

Με το Βραβείο «Αιγίς» βραβεύονται η Ομάδα Κυβερνοασφάλειας Νέων και το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Η Επιστημονική και η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου ICΤ Security World  από την πρώτη διοργάνωση θέσπισαν την απονομή δύο βραβείων για να τιμούνται Φορείς (Βραβείο «Αιγίς») και πρόσωπα
(Βραβείο «Ασπίς»), που έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην ελληνική κοινωνία και οικονομία διαφυλάττοντας πολύτιμους πόρους και θωρακίζοντας τις από κακόβουλες απειλές και επιθέσεις
 
Για το 2018 η Επιστημονική και η Οργανωτική Επιτροπή του 4ου Συνεδρίου ICΤ Security World αποφάσισαν την απονομή του Βραβείου «Αιγίς» στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και στην Ελληνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας, η οποία συμμετείχε στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας European Cyber Security Challenge 2017, που έγινε στη Μάλαγα της Ισπανίας από τις 30 Οκτωβρίου έως στις 3 Νοεμβρίου 2017. Ο διαγωνισμός αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών ENISA, που λειτουργεί ως το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα Ασφάλειας των δικτύων και πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την οργάνωση και το συντονισμό της Ελληνικής συμμετοχής, τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ενώ υποστηρίζεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και  Ενημέρωσης.
 
Για τη συγκρότηση της Ελληνικής εθνικής ομάδας διεξήχθησαν πανελλήνιοι προκριματικοί αγώνες από 3 έως και 4 Ιουνίου. Μέσα από μία on-line διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία έλαβαν μέρος νέοι και νέες μεταξύ 14 και 25 ετών από όλη την Ελλάδας και επιλέχθηκαν οι 10 καλύτεροι. Τα μέλη της εθνικής ομάδας συμμετείχαν στον ECSC 2017 ήταν με αλφαβητική σειρά οι εξής:
Γύφτος Μάριος [επικεφαλής], Δημάκης Φάνης, Ζαχαριουδάκης Γιάννης, Καμαρινάκης Νίκος, Καπλανέλης Ευστράτιος, Κολιός Παύλος, Μάντος Πέτρος Λάζαρος Κάρολος, Τουλουμτζίδης Λευτέρης, Τσεκαλάς Γιώργος Δαυίδ και Τσιμπούκης Αναστάσιος.
 
Ο επιστημονικός υπεύθυνος και επικεφαλής της Ομάδας ΚυβερνοΑσφάλειας ήταν ο Χρήστος Ξενάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος, ενώ πολύτιμοι αρωγοί ήταν η ομάδα εθελοντών Greunion, η εταιρεία FocalPoint με ειδική πλατφόρμα εικονικών κυβερνοεπιθέσεων και στελέχη της εταιρείας Adacom, που προετοίμασαν συστηματικά την ελληνική Ομάδα για την συμμετοχή τους στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό ECSC 2017.
 
H Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας (Hellenic Cyber Security Team), η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας «European Cyber Security Challenge 2017» στη Μάλαγα της Ισπανίας κατέλαβε τελικά την 12η θέση μεταξύ 15 χωρών που συμμετείχαν. Η ελληνική ομάδα κατείχε την πρώτη θέση στο μεγαλύτερο διάστημα του διαγωνισμού, αλλά τελικά έπεσε στη 12η θέση μετά από μία χαοτική διαγωνιστική διαδικασία, που επιφύλαξαν στους συμμετέχοντες οι Ισπανοί διοργανωτές για να αναδειχθεί νικήτρια ο ισπανική ομάδα. Στην δεύτερη θέση κατατάχθηκε η Ρουμανία και στην τρίτη η Αγγλία και η Ιταλία.
 
Η εθνική μας ομάδα, διαθέτει το δικό της ψηφιακό χώρο στη διεύθυνση www.ecsc.gr, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για όλες τις λεπτομέρειες και τις τρέχουσες εξελίξεις του διαγωνισμού ECSC.
 
Με το Βραβείο «Αιγίς» έχουν βραβευθεί μέχρι σήμερα:
  • Το 2015 η Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» για την σημαντική συμβολή της στην καταπολέμηση του κυβερνοεθισμού σε παιδιά και εφήβους.
  • το 2016 η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΥΒ) του ΓΕΕΘΑ, η οποία δημιουργήθηκε στο Υπουργείο ¶μυνας το 1999 σαν τμήμα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Σήμερα διοικητικά και επιτελικά λειτουργεί κάτω από τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ και από το 2010  αναβαθμίστηκε σε Διοίκηση Κυβερνοάμυνας.
  • Το 2017  O Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ για την συστηματική τεχνολογική και επιστημονική προσέγγιση του τομέα Ψηφιακής Ασφάλειας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
 
Σχετικά με το Συνέδριο ΙCT Security World:
To Συνέδριο ΙCT Security World είναι η θεσμικά αναγνωρισμένη ετήσια συνάντηση των επαγγελματιών και επιστημόνων του τομέα της Ψηφιακής Ασφάλειας στην Ελλάδα. Τελείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και την συνεργασία σημαντικών Φορέων του κλάδου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από την Ερευνητική Ομάδα Ασφάλειας Πληροφοριών και Προστασίας Κρίσιμων Υποδομών (INFOSEC) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) με επικεφαλής τον Δημήτρη Γκρίτζαλη, Αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας και Διευθυντή Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και το Greek ICT Forum.