ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Επενδύσεις βιώσιμης ενέργειας έως το 2030

Διαβάστηκε από 1087 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/3/2019

Ο Δήμος Πρέβεζας ολοκλήρωσε τον ενεργειακό σχεδιασμό του για το έτος 2030, εκπονώντας το Σχέδιο Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας (ΣΔΒΕ), το οποίο έχει ως στόχο την μείωση των εκπομπών CO2 τουλάχιστον κατά 40% εντός των ορίων του Δήμου.

 

Η υλοποίηση προβλέπεται στα πλαίσια της προσχώρησης του Δήμου στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Σύμφωνου των Δημάρχων. Ο ενεργειακός σχεδιασμός υλοποιείται με την συμμετοχή του συνόλου των φορέων της πόλης και την τεχνική υποστήριξη της  ΕΠΤΑ Σύμβουλοι-Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων ως ένωση με την ΡΟΙΚΟΣ Σύμβουλοι Μηχανικοί.                       

Η σχετική απογραφή η οποία πραγματοποιήθηκε για την κατανάλωση ενέργειας στο Δήμο Πρέβεζας κατά το έτος αναφοράς 2014, έδειξε ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα  ανέρχονται συνολικά σε 104 χιλιάδες τόνους CO2, από τους οποίους, 47% προέρχονται από τις οδικές μεταφορές, 27% από τον οικιακό τομέα, 10% από τον τριτογενή τομέα, 6% από τα δημοτικά κτίρια & εγκαταστάσεις, οχήματα και τον οδοφωτισμό, 5% από τον πρωτογενή τομέα και 5% από τον δευτερογενή τομέα.

Πρόταση ανάπλασης Πάρκου Δημοκρατίας (γραφική αναπαράσταση)        

Στο ΣΔΒΕ περιγράφονται τόσο οι δράσεις που έχει ήδη εκκινήσει ο Δήμος, όσο και εκείνες που προγραμματίζει να αναλάβει για: α) τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δραστηριοτήτων του και β) την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Αναλύονται, επίσης, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και τα εργαλεία τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις προτάσεις.

Ο Δήμος Πρέβεζας, έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου μείωσης των εκπομπών CO2, έχοντας εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 10kW σε κτίριο σχολείου και έχοντας εντάξει την βιοκλιματική ανάπλαση του Πάρκου Δημοκρατίας στο «Πράσινο Ταμείο». Παράλληλα, προγραμματίζει εκτεταμένη διαμόρφωση ποδηλατοδρόμων και ζωνών πεζοδρομίων, ενώ στο προσεχές διάστημα θα οριστικοποιηθούν μελέτες αναβάθμισης οδοφωτισμού και κτιρίων, οι οποίες θα οδηγήσουν σε ωρίμανση των αντίστοιχων έργων.

Εφαρμόζοντας σταδιακά τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στους τομείς άμεσης αρμοδιότητας του, ο Δήμος Πρέβεζας  θα αποτελέσει πρότυπο τόσο για τους δημότες (οικιακός τομέας), όσο και για τους επαγγελματίες των παραγωγικών τομέων. Ο Δήμος θα προχωρήσει επίσης στην σύσταση ενεργειακής κοινότητας, προκειμένου να διευκολύνει τους φορείς του δευτερογενή και τριτογενή τομέα, να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εγκαίνια «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης»

Μετασκευές στο τομέα της βιοενέργειας σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις

14o Συνέδριο «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονικές Κατασκευές»

Χρωματίστε με τα οικολογικά χρώματα της VECHRO

Η Economy Green Energy Ζεσταίνει τα όνειρά σας!

Η χώρα πρέπει να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή κανονικότητα στη διαχείριση αποβλήτων

Η fischer αυξάνει τον κύκλο εργασιών της

Ολοκληρωμένες λύσεις για τα ενεργειακά σας έργα

ΓΕΝΕΜ: Αξιόπιστοι και ποιοτικοί Ταχυθερμαντήρες

Η εταιρεία PappasClima παρευρέθηκε στην ημερίδα για τον Ξενοδοχειακό Κλιματισμό

Ξύπνησαν οι αρκούδες από το χειμέριο λήθαργο

Μην χάσετε το ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ που κυκλοφορεί!

Οικονομικές προτάσεις θέρμανσης και κλιματισμού

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ από την KLIMATHERM για τον Μάρτιο!

Η LG συμμετείχε στην 8η ημερίδα ΕΣΩ με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και αισθητικής

Αξιολόγηση των βέλτιστων πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας

Eξοικονομήστε ενέργεια & χρήματα τώρα!

H άνεση στον χώρο σας!

Αναστολή 1 χρόνο σε έκδοση οικοδομικών αδειών στην Ακρόπολη

20% αυξημένη η επισκεψιμότητα στις Infacoma & Aquatherm Athens 2019

περισσότερα »